Επιδείνωση παρουσιάζει το ψηφιακό προφίλ της Ελλάδας, με τη θέση της χώρας μας μεταξύ των πιο “ώριμων” ψηφιακά χωρών του κόσμου να υποχωρεί την τελευταία πενταετία.

Η Ελλάδα κατατάσσεται, για το 2015, στην 39η θέση, από την 35η που κατείχε το 2010, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Δείκτη Ανάπτυξης ΤΠΕ (ICT Development Index-IDI). Πάντως, η βαθμολογία που συγκεντρώνει η Ελλάδα (6,20) είναι πάνω του παγκόσμιου μέσου όρου, που βρίσκεται για το 2015 στο 5,03.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), τον Δείκτη Ανάπτυξης ΤΠΕ καταρτίζει η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecomunications Union (ITU), εξετάζοντας, συνολικά, 167 χώρες διεθνώς. Τα κράτη αξιολογούνται κατά τον ICT Development Index με βάση τις επιδόσεις τους σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες, όπως η πρόσβαση των νοικοκυριών στο Διαδίκτυο, το κόστος και η ποιότητα της σύνδεσης ή το επίπεδο χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από τους πολίτες.

Τις τρεις πρώτες θέσεις της διεθνούς κατάταξης, σύμφωνα με τον ICT Development Index καταλαμβάνουν η Nότια Κορέα με βαθμολογία 8,93, με δεύτερη τη Δανία (8,88) και τρίτη την Ισλανδία (8,86). Την πρώτη πεντάδα με τις πιο “ώριμες” ψηφιακά οικονομίες και κοινωνίες συμπληρώνουν η Μεγάλη Βρετανία στην τέταρτη θέση (8,75) και η Σουηδία (8,67).

Συνολικά, η Ευρώπη διακρίνεται για τις επιδόσεις της στο δείκτη ICT Development Index, καθώς από τις δέκα χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση διεθνώς οι οκτώ έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή. Για την ακρίβεια, οι μόνες μη ευρωπαϊκές χώρες στο παγκόσμιο “top 10” είναι η Κορέα και η Κίνα. Επίσης, με εξαίρεση την Αλβανία, όλες οι άλλες χώρες της περιοχής επιτυγχάνουν βαθμολογία άνω του παγκόσμιου μέσου όρου του 5,03.