Η Φινλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που παραχώρησε άδεια για την κατασκευή ενός υπόγειου χώρου μόνιμης αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων. Στη μονάδα που θα κατασκευαστεί στο νησί Ολκιλουότι της δυτικής Φινλανδίας και που θα λειτουργήσει από το 2023, χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα θα φυλάσσονται σε ειδικές κάψουλες. Συνολικά θα αποθηκευτούν 6.500 τόνοι ουρανίου περίπου 450 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του γρανιτικού υποστρώματος.

«Πρόκειται για τεράστιο βήμα για εμάς που πραγματοποιείται μετά από 40 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Posiva Oy, Γιάννε Μόκκα.

Αυτή τη στιγμή 270.000 τόνοι χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων -αποθηκευμένα κάτω από το νερό, σε ειδικούς ταμιευτήρες βάθους επτά ως 12 μέτρων στα πυρηνικά εργοστάσια όπου παράχθηκαν- αποτελούν μια πραγματική βόμβα για το περιβάλλον και τη δημόσια ασφάλεια και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για εξεύρεση μόνιμης λύσης αποθήκευσης, αφού πρόκειται για υλικά που διατηρούνται ενεργά επί δεκαετίες.

Με βάση τη διαδικασία που ακολουθεί η Posiva, τα απόβλητα θα συσκευάζονται σε χάλκινα δοχεία και θα μεταφέρονται μέσω σηράγγων σε λάκκους απόθεσης περίκλειστους από μπεντονίτη, ένα ηφαιστειακό υλικό που διαστέλλεται όταν αναμειχθεί με νερό.

Το κόστος της κατασκευής θα πλησιάσει το ένα δισεκατομμύριο Ευρώ με το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του λειτουργικού για μια περίοδο 100 ετών, στα 3,5 δισ. Ευρώ.

Προτού η μονάδα απόθεσης πυρηνικών αποβλήτων τεθεί σε λειτουργία, η Posiva θα πρέπει να παρουσιάσει μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μαζί με ένα σχέδιο ανάκτησης των αποβλήτων σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, καθώς και μια εκτίμηση κινδύνου μεταφοράς.

«Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια του χώρου τελικής απόθεσης αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας και θα πρέπει να παρακολουθείται καθ” όλο τον κύκλο ζωής της μονάδας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Η διάκριση των πυρηνικών αποβλήτων

Τα πυρηνικά απόβλητα διακρίνονται σε απόβλητα χαμηλής, μέσης και υψηλής ραδιενέργειας. Τα απόβλητα χαμηλής ραδιενέργειας περιέχουν ως επί το πλείστον βραχύβια ραδιενέργεια που προέρχεται από απόβλητα όπως είναι τα νοσοκομειακά και συνίστανται σε χαρτί, ρούχα, ή εργαλεία. Τα απόβλητα αυτής της κατηγορίας συνήθως θάβονται.

Τα απόβλητα μέσης περιεκτικότητας σε ραδιενέργεια είναι συνήθως ρητίνες και χημικά, καθώς και υλικά από αποξήλωση αντιδραστήρων. Αυτά συνήθως στερεοποιούνται σε σκυρόδεμα ή άσφαλτο.

Τα απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας είναι τα υπολείμματα της καύσης του ουρανίου, και λόγω της θερμότητας από την αποσύνθεση, συνήθως απαιτούν ψύξη και αποθήκευση σε θωρακισμένους χώρους ή δοχεία.

Πηγή: econews