Το Επιμελητήριο Ξάνθης πιστό στην ηθική υποχρέωση που έχει απέναντι στα μέλη του απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας σχετικά με την επιβολή του φόρου κατά φιάλη στην παραγωγή κρασιών κάτι που θα πλήξη άμεσα τους παραγωγούς.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με αγανάκτηση το ΕΒΕ Ξάνθης πληροφορήθηκε ότι σήμερα θα ψηφισθεί στην Βουλή των Ελλήνων η επιβολή φόρου (κατά φιάλη) στην παραγωγή κρασιών.
Οι συνεχείς συγκροτημένες προσπάθειες εξωστρέφειας που οι οινοπαραγωγοί της Ξάνθης κατόρθωσαν με πολύ κόπο να συνδράμουν τα μέγιστα στην δημιουργία εθνικής ταυτότητας στον χώρο της αγροτικής οικονομίας, σαρώνοντας σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή βραβεία ποιότητος του ελληνικού κρασιού καταστρέφονται. Οι παραγωγικές και οινοποιητικές μονάδες από την ευλογημένη γη των Αβδήρων του Δημόκριτου και της Ξάνθης μας αντί να επιβραβευθούν – διευκολυνθούν και γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την αγροτική οικονομία της χώρας μας τιμωρούντα. Η απαράδεκτη και πρωτοφανή επιβολή φόρου τιμωρεί αυτή την επιτυχία, κόβει τα φτερά και την ορμή καθώς και την άριστη προοπτική εξαγωγών στον κλάδο που έχει δημιουργηθεί προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας, στέλνει χιλιάδες νοικοκυριά και εργαζομένους σε ανεργία και μαρασμό και στερεί έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία της Χώρας. Αυτό όχι μόνο δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα έσοδα που επιδιώκει η Κυβέρνηση αλλά προάγει τον αθέμιτο και παράνομο ανταγωνισμό των εισαγόμενων οινοπνευματώδη προϊόντων, καταστρέφει τον κλάδο των κρασιών και θα επιφέρει τεράστια ζημία στη εθνική μας παραγωγή και οικονομία.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στις 16 διόδους από τα Βόρεια σύνορα της Χώρας μας και όχι μόνο, γίνεται πλιάτσικο από τους λαθρεμπόρους – παραεμπόριο οινοπνευματωδών ποτών με τεράστιες επιπτώσεις στα έσοδα αλλά και στις νόμιμες επιχειρήσεις της Χώρας μας. Επιτέλους τολμήστε και ελέγξτε το λαθρεμπόριο – παραεμπόριο και θα διαπιστώσετε άμεσα ότι η πάταξη αυτού του καρκινώματος θα επιφέρει πολλαπλάσια εισοδήματα στο ελληνικό δημόσιο από τα επιδιωκόμενα ισοδύναμα που δυστυχώς εδώ και καιρό αναζητά η Κυβέρνηση από διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες της νόμιμης επιχειρηματικότητας.
Επιτέλους βρισκόμαστε στο 2015 εγκαταστήστε στις διόδους σκάνερ για να ελέγχονται τα φορτία που εισέρχονται . Η δικαιολογία ότι τα εμπορεύματα διακινούνται ελεύθερα εντός των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει καμία βάση, διότι ελεύθερα εννοεί αδασμολόγητα εμπορεύματα και όχι ασυνόδευτα από τα απαραίτητα έγγραφα και μη ελεγχόμενα, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στο Λαθρεμπόριο την δυνατότητα να ρωκανίζουν την εθνική μας οικονομία και να διαλύουν τις υγιείς επιχειρήσεις . Τέτοιου είδους φόροι εκτός ότι καταστρέφουν την ελληνική παραγωγή και την εθνική μας οικονομία γιγαντώνουν το λαθρεμπόριο – παραεμπόριο με ακόμα πιο τραγικές συνέπειες

Σας καλούμε να αποσύρετε άμεσα αυτό το μέτρο της φορολόγησης ή όποιο άλλο θα επιφέρει τον μαρασμό και την διάλυση των κλάδων του κρασιού με τεράστιες συνέπειες στην εθνική μας οικονομία
Καλούμε τους Βουλευτές της Ξάνθης να καταψηφίσουν τον συγκεκριμένο άδικο και ισοπεδωτικό φόρο στα ελληνικά κρασιά

Με Εκτίμηση

Στυλιανός Μωραΐτης
Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης