Γίνεται προσπάθεια, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Παπαδόπουλο Σωτήρη να ενισχυθεί η αμπελοκαλλιέργεια με ποικιλίες παραγωγής οίνου, με σκοπό, οι 40 περίπου οινοπαραγωγοί της Περιφέρειας, να παράξουν κρασί ανταγωνιστικότερης ποιότητας των άλλων Χωρών.
Βέβαια η διάθεση μπορεί να υπάρχει, όμως τα Εθνικά αποθέματα είναι πολύ μικρά, με αποτέλεσμα να δοθούν άδειες καλλιέργειας για μόνο 100 στρέμματα σε όλη την Περιφέρεια και στην Ξάνθη περίπου 30. Δηλαδή ποιος νονός και ποιος κουμπάρος, αλλά σημασία έχει ότι κάτι άρχισε να κινείτε.
Όσο για την οζώδη δερματίτιδα που αποδεκάτισε αρκετές χιλιάδες ζωικές μονάδες στην Περιφέρεια, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και το φαινόμενο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που δεν επιτρέπουν στα έντομα να την μεταφέρουν, βρίσκεται σε ύφεση.
Γίνονται προσπάθειες να δοθεί το οκ από την Ε.Ε. να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και παράλληλα, μετά την επίσκεψη ειδικών κτηνιάτρων, ζητήθηκε να λειτουργήσει το Ινστιτούτο εξωτικών νοσημάτων που βρίσκεται στην Ορεστιάδα.