Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μουφτείας Ξάνθης το βράδυ της Τρίτης ο Σοφολογιότατος Μουφτής Ξάνθης,  ευλόγησε το δείπνο λύσης της ημερήσιας νηστείας “Ιφτάρ” όπου χαρακτηριστικά αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή:
Απόψε, Τρίτη 26/3/2024, ο Σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης Νεζντέν Χεμσερή, παραβρέθηκε και ευλόγησε το δείπνο λύσης της ημερήσιας νηστείας «Ιφτάρ» που διοργανώθηκε στο χωριό Σμίνθη Ξάνθης.
ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
Bu akşam, 26/3/2024 Salı, Ksanti Müftü Naibi Sayın Nezden Hemseri, Ksanti’nin Sminthi köyünde düzenlenen İftar yemeğine katıldı, burada dualar edip, hayırlara vesile olması dileklerinde bulundu.
KSANTİ MÜFTÜLÜĞÜ

Ποιος είναι ο Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης

 

Ο Σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης, Νεζντέν Χεμσερή, γεννήθηκε το 1982 στην Ξάνθη. Είναι απόφοιτος της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημία Θεσσαλονίκης.

Έχει εργαστεί ως δάσκαλος σε Μειονοτικά δημοτικά σχολεία της Ξάνθης, ως γραμματέας στη Μουφτεία Ξάνθης και ως Θεολόγος Ισλαμικής θρησκείας σε Γυμνάσια και Δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Είναι έγγαμος με 2 τέκνα.

 

Ποιες είναι οι Αρμοδιότητες του

Ο Μουφτής πλην της άσκησης των θρησκευτικών του καθηκόντων διαθέτει, σύμφωνα με το νόμο, θρησκευτικές – διοικητικές, καθώς και δικαιοδοτικές αρμοδιότητες που ασκεί εντός της περιφέρειας αρμοδιότητάς του.

Ειδικότερα, προΐσταται διοικητικά της οικείας Μουφτείας, διορίζει, εποπτεύει και παύει τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς και γνωμοδοτεί για θέματα που έχουν σχέση με τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο. Επιπλέον, διαθέτει δικαιοδοτική αρμοδιότητα μεταξύ Ελλήνων πολιτών, μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης, μονίμων κατοίκων της περιφέρειάς του, επί συγκεκριμένων σχέσεων οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου, εφόσον αυτές διέπονται από τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο και αμφότερα τα μέρη έχουν ρητά επιλέξει τη δικαιοδοσία του.

Η Μουφτεία αποτελεί αυτοτελή αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και υπάγεται στον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων. Για την υποστήριξη του Μουφτή στην άσκηση των δικαιοδοτικών του αρμοδιοτήτων έχει συσταθεί Διεύθυνση Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή.

 

Ενδεικτική νομοθεσία:

 

– Ν.1920/1990 (ΦΕΚ Α’182/24.12.1990)

– Ν.4511/2018 (ΦΕΚ Α’2/15.1.2018)

– ΠΔ 52/2019 (ΦΕΚ Α’90/11.06.2019)