Τα οστρακοειδή εκτείνονται σε μεγάλο μήκος της παραλίας, συνθέτοντας μια θλιβερή εικόνα και προκαλώντας το ενδιαφέρον των λουομένων.

Με εκατοντάδες νεκρά μύδια γέμισε η παραλία του Περιγιαλίου στην Καβάλα. Τα οστρακοειδή εκτείνονται σε μεγάλο μήκος της παραλίας, συνθέτοντας μια θλιβερή εικόνα και προκαλώντας το ενδιαφέρον των λουομένων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το kavalapost.gr, υπάρχουν αναφορές για αντίστοιχο φαινόμενο και σε άλλες παραλίες του νομού Καβάλας.

 

Η πιθανή εξήγηση: «Έβρασαν» τα οστρακοειδή από τις υψηλές θερμοκρασίες των νερών

Αντίστοιχο φαινόμενο με νεκρά οστρακοειδή παρατηρήθηκε και στον Θερμαϊκό. Η πιθανή εξήγηση; Τα οστρακοειδή «έβρασαν» από τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες επικρατούν στις ελληνικές θάλασσες και δη στα νερά του βορειοδυτικού Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteology.gr, οι εξαιρετικά υψηλές και παρατεταμένες θερμοκρασίες του τελευταίου 10ημέρου ξεπέρασαν ρεκόρ πολλών δεκαετιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η ρηχή και κλειστή θάλασσα του Θερμαϊκού κόλπου να αναπτύξει θερμοκρασίες τέτοιες ώστε να κάνει το υδάτινο περιβάλλον της παράκτιας ζώνης μη βιώσιμο για δεκάδες οργανισμούς.

Το νερό της θάλασσας αγγίζει τις τελευταίες ημέρες επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμη και τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην αυστηρά παράκτια ζώνη, η θερμοκρασία νερού άγγιξε τους 32 βαθμούς Κελσίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες οστρακοειδή (πεταλίδες, μύδια κτλ) να έχουν αποκολληθεί από τις γνωστές επιφάνειες που τα συναντάμε και να καταλήγουν νεκρά στον πάτο της θάλασσας ή εύκολη τροφή στους θηρευτές τους.

Εις επίρρωση της παραπάνω εξήγησης, ο παρακάτω χάρτης δείχνει τη θερμοκρασία του νερού στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Πηγή: kavalapost.gr

Πηγή: https://www.voria.gr/article/paralia-tis-kavalas-gemise-me-nekra-midia—i-pithani-exigisi-foto