Ο μειονοτικός βουλευτής Ροδόπης, Φερχάτ Οζγκιούρ, έγινε γνωστός στο μεσοδιάστημα των εκλογών Μαΐου – Ιουνίου, μετά τις καταγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το τουρκικό Γενικό Προξενείο στην Κομοτηνή παρενέβη ανοιχτά υπέρ του (τότε) υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η καταγγελία προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο ότι παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και για υποψηφίους της ΝΔ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση του Μουσταφά Κατραντζή από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Μετά τον έντονο προεκλογικό διαξιφισμό, η υπόθεση και τα εκατέρωθεν πυρά ξεχάστηκαν.
Εσχάτως, ο κ. Οζγκιούρ επανήλθε διττώς στην επικαιρότητα: Αρχικά, γιατί αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκε στην Νέα Αριστερά. Εν συνεχεία, διότι παραβρέθηκε στην συνάντηση μειονοτικών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη. Στο εγχείρημα της Νέας Αριστεράς μετέχει και ο έτερος μειονοτικός βουλευτής, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Οζγκιούρ να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυστηρώς προσωπική. Και παρά τις επάλληλες παραινέσεις που δέχθηκε από «κύκλους» της περιοχής -οι οποίοι διαφωνούσαν με τη δική του αποχώρηση αλλά όχι και με αυτή του Ζεϊμπέκ, ο ίδιος αποφάσισε να κλείσει (προς ώρας) το κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ.
Για αυτό, και σε δηλώσεις μετά την αποχώρησή του, έκανε λόγο για «διάσταση απόψεων» με την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και σήμερα, η Θράκη παραμένει terra incognita για το «υδροκέφαλο» κράτος των Αθηνών. Οι άνθρωποι της μειονότητας είναι πιο παραδοσιακοί – συντηρητικοί όσον αφορά στον τρόπο ζωής τους και οι «νεωτερισμοί» της νέας ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδεχομένως να μοιάζουν πολύ ξένοι προς τον δικό τους αξιακό κώδικα. Χωρίς, προφανώς, να σημαίνει ότι έχουν δίκιο.
Εντούτοις, υπό το παραπάνω πρίσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσλαμβάνει μια δήλωση που έκανε προ ημερών ο βουλευτής Ροδόπης. Μιλώντας στην μειονοτική εφημερίδα «Γκιουνδέμ» (η οποία εδρεύει στην Κομοτηνή), ο κ. Οζγκιούρ αναφέρθηκε στην μουσουλμανική μειονότητα λέγοντας το αυτονόητο: ό,τι είναι μουσουλμανική.
«Η μειονότητα αυτή έμεινε εδώ με τη συνθήκη της Λωζάνης. Η συνθήκη αυτή υπεγράφη από την Ελλάδα και την Τουρκία. Η συνθήκη κάνει λόγο για μουσουλμανική μειονότητα, ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί έχουν και εθνική ταυτότητα και συνείδηση της ταυτότητάς τους» σημείωσε αρχικά.
«Ένα πολύ μεγάλο μέρος της μειονότητας αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι. Πρέπει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουμε και για ζητήματα που δεν συζητιούνται ή συζητιούνται λίγο. Δεν πρόκειται μόνο για το θέμα της εθνοτικής ταυτότητας, πρέπει να εντάξουμε τη μειονότητα στο πρόγραμμα του κόμματος, σε όλες της τις εκφάνσεις. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε αυτό» πρόσθεσε.
Ουσιαστικά, τι είπε ο Οζγκιούρ (που δεν έλεγε παλαιότερα); Ότι η μειονότητα της Θράκης είναι μουσουλμανική εντός αυτής εμπεριέχονται τρεις ομάδες: Οι λεγόμενοι τουρκόφωνοι ή τουρκογενείς, οι Πομάκοι και οι τσιγγάνοι.
Ταυτόχρονα, αυτό που υπογραμμίζει, πέραν του ζητήματος του αυτοπροσδιορισμού, είναι το θέμα της ανάπτυξης της μειονότητας: δηλαδή του βιοπορισμού και εν γένει της ευημερίας των ανθρώπων της.
Αναμφισβήτητα, οι δηλώσεις Οζγκιούρ παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρον έχει και το πώς «διαβάστηκαν» από το Προξενείο και τους κύκλους πέριξ αυτού.