Οι δυο «ομογάλακτοι» στο νήμα;

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Με τα μέχρις στιγμής δείγματα και την προεκλογική ετοιμότητα των αυτοδιοικητικών που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν, στην τοπική πολιτική ζωή της Ξάνθης, είναι καθαρά δική μας εκτίμηση, βλέπουμε στο νήμα της δεύτερης Κυριακής των εκλογών τους Δημαρχόπουλο και Στράτο Κοντό αν αποφασίσει να κατέβει στην προεκλογική αρένα.

Αυτή είναι μία πρώτη εκτίμηση που αποτυπώνεται στους χώρους συνάθροισης, στην αγορά και φυσικά στα διάφορα «πηγαδάκια» των ίδιων των ψηφοφόρων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και αναφερόμαστε στους Ξανθιώτες του Αστικού ιστού και από αυτήν την άτυπη καταγραφή, απουσιάζουν οι ψηφοφόροι του Δροσερού, των Κιμμερίων και μία μεγάλη μερίδα του Πούρναλικ που συμπεριφέρεται εκλογικά όπως οι παραπάνω.

Ο Μ. Τσέπελης με την απραξία και τα τραγικά λάθη στα Εθνικά Θέματα έχει διαγραφεί από την πολιτική συνείδηση μεγάλης μερίδας  των πολιτών της Ξάνθης.

Οι επαφές και οι «αγάπες» με εκπροσώπους του ακραίου Μουσουλμανικού στοιχείου της Ξάνθης, που όλοι γνωρίζουν του δεσμούς τους με το Προξενείο   έγινε η αφορμή να τρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι από το γόητρο του δημάρχου.

Οι απευθείας αναθέσεις που στέρησαν χρήματα από την τοπική αγορά για προμήθειες που έπρεπε να γίνουν από τους ντόπιους επαγγελματίες, μοιραία τους έστρεψαν εναντίων του.

Άρα δύο σημαντικές συμπεριφορές του που έχουν κάνει μία σημαντική μερίδα πολιτών από την Ξάνθη να γυρίσουν την πλάτη στον Μ. Τσέπελη.

Το μπάχαλο που επικρατεί στους δρόμους της πόλης είναι ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας.

Τα πρωτοκλασάτα στελέχη της πλειονότητας αλλά και της μειονότητας που απομακρύνονται από τον Μ. Τσέπελη είναι ένας άλλος πολύ μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας που θα μπορούσε να του στερήσει την νίκη.

Τέλος η πολιτική σπέκουλα του κολυμβητηρίου, οι Ξανθιώτες σίγουρα δεν την λαμβάνουν υπόψη στην λογική πάντοτε ότι είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής άρα από αυτή την φιέστα και πολλές άλλες, όπως συνέδρια και διάφορα άλλα «φρου φρου και αρώματα», δεν άγγιξαν τον αστικό ιστό της πόλης.

ΣΑΒΒΑΣ ΜΕΛΙΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην παρούσα φάση ο επικεφαλής της παράταξης “Ξάνθη για όλους” θα μπορούσε να πει κανείς ότι στέκεται με σπασμένα φτερά μετά τα γεγονότα με τον Γ. Παπαχρόνη που απλά επιβεβαίωσαν το Αίολο της πολιτικής κίνησης των «4». Η δυναμική του Χατζηθεοδώρου δεν μπορεί να του δώσει πόντους με δεδομένο ότι οι μουσουλμάνοι «Συριζαίοι» θα ενισχύσουν το κεντρικό ψηφοδέλτιο και άρα ο Σ. Μελισσόπουλος δεν έχει να περιμένει πολλά από εκείνο το «κέρας» των τριών.

Ο Πασχάλης Λύρατζης, παρακολουθεί με σκεπτικισμό την πορεία των τριών και διακρίνουμε ότι ένας δεξιός κολυμπάει σε κεντροαριστερά κύματα. Πιθανολογούμε ότι μάλλον νοιώθει άβολα.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που καταγράφεται είναι η σοβαρή έλλειψη πόρων που θα μπορούσαν να δώσουν άλλον αέρα στις κινήσεις του.

Επίσης ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι οι ομοϊδεάτες του κεντροαριστεροί εκφράζουν κάποια διστακτικότητα για να στηρίξουν το εγχείρημά του.

Εκτιμούμε ότι αυτοί οι δύο ανασταλτικοί παράγοντες θα καθορίσουν εν πολλοίς την πορεία του για τον δημαρχιακό θώκο.

Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ: Κινείται πολύ έντονα και στοχεύει σε ηλικίες υποψηφίων και ψηφοφόρων από 40 και κάτω.

Η μεστωμένη εμπειρία, η εντιμότητα, η νοικοκυροσύνη των οικονομικών, έστω και αν αυτή του οι νοικοκυροσύνη δεν μεταφράστηκε σε έργα, που θα του έδιναν τους χρήσιμους πόντους για να διεκδικήσει εκ νέου την δημαρχία, τον κάνουν να νοιώθει ότι είναι έτοιμος, να μην κάνει τα λάθη του παρελθόντος που του στοίχισαν την δημαρχία λόγω απειρίας και όπου θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι ήταν περιτριγυρισμένος από συμβούλους που αποδείχθηκαν ψεύτες, λαμόγια και διπρόσωποι και που φυσικά  είχε κληρονομήσει… και είχε δίπλα του.

Αυτό πλέον του δίνει τον αέρα για να φτειάξει καθαρά μία παράταξη «Δημαρχοπουλική» που μπορεί να του δώσει τον αέρα για την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Αν είναι να επισημοποιήσει την κάθοδο του αυτή η περίοδος είναι ιδανική γιατί πλέον οι ψηφοφόροι του Αστικού Ιστού, εκτιμούμε ότι έχουν αντιληφθεί το λάθος να επιτρέψουν στους Δροσερίτες να βγάλουν δήμαρχο.

Αυτό το έχουν εμπεδώσει και τα μέχρις στιγμής στοιχεία και συζητήσεις αυτό δείχνουν. Οι κουβέντες που ακούγονται έχουν σαν πρόσημο όχι πλέον δήμαρχο από το Δροσερό.

Αυτό βέβαια δίνει το περιθώριο στον νυν δήμαρχο να ανεβάσει το «μπάτζετ» για να μην του φύγει κανένας από το Δροσερό προκειμένου να ξανά – καθίσει στον δημαρχιακό θώκο.

Είναι ένα άλλο κεφάλαιο που θα πρέπει να το διαχειριστούν οι επικεφαλής των παρατάξεων που θα συμμετάσχουν στην διεκδίκηση της δημαρχίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στράτος έχει κάνει τις ανάλογες επαφές και το εκλογικό Σώμα που θα τον πλαισιώσει κινείται από ηλικίες 35 και πάνω. Είναι άνθρωποι που εργάζονται, άλλωστε ήταν και αυτό ένα κριτήριο που από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε τέθηκε από την πλευρά του, στην λογική ότι όλοι θα πάνε στον δήμο για να προσφέρουν και όχι για να «τακτοποιηθούν» όπως έγινε στην περίπτωση του νυν δημάρχου.

Εκτιμούμε ότι το κλίμα στον αστικό ιστό που και αυτός στοχεύει, είναι θετικό.

Με αυτά τα δεδομένα την δεύτερη Κυριακή θα είναι στο νήμα δύο ομογάλακτοι, γέννημα θρέμμα της κεντροδεξιάς – Ο Μ. Τσέπελης – εξαιρείται αυτού του κριτηρίου διότι ως γνωστόν το χρήμα δεν έχει θρησκεία, πατρίδα και ιδεολογία – και άρα δύο ομογάλακτοι συνδυασμοί, εκτιμούμε ότι  θα φτάσουν στο νήμα.

ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΤΕ ΜΗ ΛΕΣ ΠΟΤΕ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ