Προτάσεις Τοψίδη για να «ανασάνει» η Ξάνθη. Τι κάνουν ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθη;

 

Χ. ΤΟΨΙΔΗΣ: Η ΞΑΝΘΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ

 

Με αφορμή τις προτάσεις του Χ. Τοψίδη για την οικονομική ανάκαμψη της Ξάνθης αναφορικά με τον κορωναϊό, είναι απορίας άξιο για το ποια ακριβώς συμφέροντα των πολιτών εξυπηρετεί η παρουσία του περιφερειάρχη Χ. Μέτιου και του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Ευφραιμίδη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ειδικότερα στην ΠΕ Ξάνθης όταν δεν διεκδικούν για τους Ξανθιώτες τα αυτονόητα;

Είναι απορίας άξιο γιατί ο αντιπεριφερειάρχης δεν εισηγείται στην Περιφέρεια και αυτή με την σειρά της στα αρμόδια υπουργεία την ενίσχυση των μικροπωλιτών παραγωγών της Ξάνθης μιας και οι λαϊκές αγορές για έναν περίεργο λόγο είναι κλειστές ή γιατί δεν απορροφά σε δημόσιες δομές την παραγωγή τους, την πριμοδότηση των μαθητών των πανελληνίων εξετάσεων, τον τουριστικό κλάδο της Ξάνθης που πνέει τα λοίσθια του, και την επιπλέον χορήγηση χώρου στις παραλιακές επιχειρήσεις;

Αλήθεια πώς πιστεύουν ότι θα στηρίξουν οι κκ Μέτιος και Ευραιμίδης την τοπική οικονομία; Με δελτία τύπου αυτοπροβολής και συσκέψεις;

 

Ο κος Ν. Εφραιμίδης ακόμη δεν κατάλαβε ότι δεν μετράνε τα λόγια και οι εμφανίσεις στα πανηγύρια, αλλά ως Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, πρέπει να έχει αποτέλεσμα και ουσία στο σωστό χρόνο. Σε αυτό απέτυχε και δεν μετράει ότι το λέμε εμείς αλλά ότι το έχουν καταλάβει οι πολίτες. Νομίζει, ότι μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του. Ασχοληθήκαμε με την απραξία του, δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω με τις ανασφάλειές του.

 

Τα λόγια περιττά, απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα, η Ξάνθη έχει ανάγκη πραγματικής στήριξης και ιδεών:

 

  1. Η πρόσθετη καραντίνα που επιβλήθηκε σε περιοχές της Ξάνθης, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα. Αφορά την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι με μεροκάματο, αγρότες, κτηνοτρόφοι, οικοδόμοι, σερβιτόροι, γιατροί μηχανικοί κλπ. Η κατάσταση αυτή που επικρατεί είναι δυσβάσταχτη οικονομικά, μιας και αποτελεί συνέχεια των πρόσφατών πολυήμερων γενικών περιοριστικών μέτρων.

 

  1. Ο κλάδος των Ξανθιωτών μικροπωλητών και παραγωγών, έχει πληγεί και συνεχίζει να αιμορραγεί οικονομικά, όχι μόνο με την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης αλλά και με την απαγόρευση που τους επιβλήθηκε να μετακινούνται σε δήμους άλλων γειτονικών περιφερειακών ενοτήτων.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε να υιοθετήσετε την πρόταση μας και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, ώστε να στηριχθούν οικονομικά με άμεση επιπλέον καταβολή ικανοποιητικού επιδόματος για τη διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους. Μόνο έτσι μπορεί να αντέξουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους την ταλαιπωρία και τα πρόσθετα  αυτά μέτρα.

 

  1. Η όλη κατάσταση προκάλεσε και προκαλεί δυσκολίες στην προετοιμασία αλλά και πρόσθετη ψυχολογική φόρτιση των μαθητών που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η περίπτωση αυτή είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Προτείνουμε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την παροχή πριμοδότησης της βαθμολογίας όλων των μαθητών των εξεταστικών κέντρων της ΠΕ Ξάνθης για την είσοδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Είναι οι μοναδικοί μαθητές σε όλη Ελλάδα που βιώνουν με τέτοια φόρτιση και διάρκεια τις επιπτώσεις του COVID-19, δικαιούνται αυτοί και οι οικογένειες τους την πλήρη υποστήριξης μας.

 

  1. Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου (ξενοδόχοι, εστίαση, διασκέδαση κλπ) πλήττονται πέρα από κάθε σύγκριση με άλλες περιοχές, και βρίσκονται στα όρια ανεπανόρθωτης οικονομικής βλάβης. Με τη φήμη που ακολουθεί πλέον τη Ξάνθη αυτό θα συνεχισθεί. Προτείνουμε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί :

 

α) Η ΠΕ Ξάνθης να ενταχθεί στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ με πριμοδότηση όπως ισχύει ειδικά για τα νησιά του Β/Α & Ν/Α Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως & Λέρος) και πρόσφατα την ΠΕ Έβρου, ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων οι οποίες να είναι διπλάσιες σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς της Χώρας (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή),

β) παροχή έκτακτων επιδοτήσεων για τη λειτουργία τους και όχι απλά δανείων για λίγους,

γ) άμεση αποπληρωμή οφειλών Περιφέρειας, Κράτους και καταβολή των ποσών ενίσχυσης απασχόλησης 12%  που τους οφείλονται εδώ και χρόνια, μέσω του ταμείου ανάκαμψης,

δ) ειδική καμπάνια τουριστικής προβολής από τον ΕΟΤ για όλη την ΠΕ Ξάνθης.

 

  1. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να στηριχθούν με άμεσες καταβολές ενισχύσεων και αποζημιώσεων κατά προτεραιότητα και να ενισχυθεί η δυνατότητα τους για τραπεζικό δανεισμό με επιδότηση επιτοκίων.

 

  1. Στην παραλιακή ζώνη της ΠΕ Ξάνθης, απαιτείται να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Προτείνουμε για όλες της επιχειρήσεις της παραλιακής ζώνης της ΠΕ Ξάνθης να αυξηθεί το μέγεθος που έχουν δυνατότητα να μισθώσουν επαγγελματίες για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, από 500μ2 που ισχύει για όλη την Ελλάδα σε 1.000μ2, με μειωμένο μισθωτικό κόστος σε σχέση με την περσινή χρονιά.

 

Κε Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, προσπαθούμε να σας αφυπνίσουμε, ελπίζουμε να αντιληφθείτε επιτέλους τις ευθύνες που σας αναλογούν. Δεν μας πειράζει να έχετε παράπονο εσείς και ο Περιφερειάρχης που δεν σιωπούμε στην αδράνεια σας. Μας πειράζει που δεν διεκδικείτε για τον τόπο και τους συμπολίτες μας, μας πειράζει να βλέπουμε Ξανθιώτες να αγωνιούν για το εισόδημα και την επιβίωση τους, μας πειράζει που σας ενημερώνουμε συνεχώς με προτάσεις και ιδέες και εσείς δεν κάνετε τίποτα και μας ενοχλεί πραγματικά η Ξάνθη να μην έχει αυτό που της αξίζει.  Δεν αξίζει στον Ξανθιώτη αυτή η κατάντια.