«Απολογισμός του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Γεώργιου Παυλίδη και των συνεργατών του για την περίοδο από 01-09-2014 έως 31-08-2016»    

 

Συνεδρίασε  χθες Πέμπτη 15-09-2016 το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, παρόντος του Περιφερειάρχη κ. Γεωργίου Παυλίδη.

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία παρουσιάστηκαν είναι το θέμα της φωτιάς στη Θάσο, όπου έγινε αναλυτική αναφορά με συμμετοχή όλων. Ο Περιφερειάρχης διατύπωσε ενωτικές κι όχι αντίπαλες απόψεις προς κάθε κατεύθυνση. Σε θέματα φυσικών καταστροφών τόνισε: «πρέπει να είμαστε ενωμένοι για τον κάθε πολίτη. Η Περιφέρεια, παρότι δεν είναι αρμόδια για όλα, δίνει μάχη για το καλό των πολιτών. Λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Η Περιφέρεια θα συμβάλει όπου έχει αρμοδιότητα».

Επιπλέον όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν τα καλύτερα για την Περιφέρειά μας εδώ και δεκαετίες, με τη δρομολόγηση και κατασκευή έργων από Εθνικούς Πόρους κι όχι από το ΠΕΠ ΕΣΠΑ  2014-2020. Δόθηκαν 110.000.000 € για έργα σε όλη την Περιφέρεια.

Σε σχέση με τον Απολογισμό του Περιφερειάρχη και των συνεργατών του για το έργο της Διοίκησης την τελευταία διετία, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στα εξής:

  • Πετύχαμε για πρώτη φορά, από το ΕΣΠΑ τη διάθεση πόρων για το φυσικό αέριο με ιδέα δική μας και σχεδιασμό δικό μας, ώστε να εντάξουμε το έργο της οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε έξι πόλεις: την Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Δράμα. Διαθέσαμε ήδη 32.000.000 € δικά μας, ώστε να επενδυθούν τελικά 114.000.000 €. Το έργο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο έργο μετά την Εγνατία Οδό κατά την άποψή μας.
  • Εντάξαμε έργα από Εθνικούς πόρους της τάξης των 000.000 € , κάτι που δεν ξαναέγινε τα τελευταία χρόνια.
  • Προγραμματίσαμε τη δημιουργία δύο γνήσιων αντιγράφων της Νίκης της Σαμοθράκης που βρίσκεται στην έκθεση του στο Μουσείου του Λούβρου.
  • Δρομολογήσαμε την ΟΧΕ Πολιτισμού με ένταξη ανάλογων έργων.
  • Οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε τη Via Egnatia , την οποία επιζητούν εναγωνίως και στις λοιπές Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
  • Στον Τουρισμό, παρά το σφοδρό χτύπημα της τελευταίας πυρκαγιάς στη Θάσο, είδαμε ελάχιστη μείωση. Αντίθετα πετύχαμε αύξηση πάνω από 15% σε πολλά σημεία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
  • Στην καταπολέμηση των κουνουπιών, ήταν η καλύτερη χρονιά από ποτέ κατά κοινή ομολογία μετά από τεράστιες προσπάθειες διοίκησης και εργαζομένων.
  • Στην Οζώδη Δερματίτιδα που πρώτη φορά έπληξε την Ευρώπη, πετύχαμε μια άριστη αντιμετώπιση ,σε βαθμό που δεν ήταν αναμενόμενος και εν πολλοίς με δικά μας χρήματα.
  • Οργανώσαμε το forum καπνού για τα καπνά παραδοσιακού τύπου στην Κομοτηνή.
  • Εντάξαμε τα περισσότερα έργα στα Δασαρχεία με δικά μας χρήματα, ώστε πάνω από1.500 εργάτες να βρουν δουλειά.
  • Οργανώσαμε σημαντικά τον πρωτογενή τομέα.
  • Συμβάλαμε στην ένταξη των Αρχαίων Φιλίππων στον κατάλογο της Unesco (την ημέρα του πραξικοπήματος σε σχετική συνεδρίαση στην Κων/πολη).
  • Διοργανώσαμε τη SYNERGEIA για να προβάλουμε τα τοπικά μας προϊόντα, να γνωριστούμε και να αποκτήσουμε περιφερειακή καταναλωτική συνείδηση.
  • Πετύχαμε μαζί με την ΠΕΔ, τον εκφραστή των Δήμων, σε άριστη συνεργασία, έναν ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό.
  • Πέρα από αυτό, υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τους Δήμους, δεκάδες άλλα έργα από το ΕΣΠΑ και από άλλους πόρους.
  • Στόχος μας ο άνθρωπος. Στα επόμενα δυο χρόνια στοχεύουμε να ανέβει η απασχόληση περίπου κατά 3%, μέσα από τις δράσεις των έργων της ΔΕΠΑ, του ΤΑΡ, των Δασαρχείων και τόσων άλλων που υλοποιούν τα έργα.
  • Εντάξαμε έργα όπως το κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης με δικούς μας πόρους και ιδέες.
  • Αξιοποιήσαμε χρονίζοντα έργα, κατασκευασμένα, που είχαν αδρανοποιηθεί, λόγω μη εκμετάλλευσης τους.

 

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Παυλίδης  σχετικά δήλωσε:

 

«Έχουμε υπερβεί τον εαυτό μας. Κάναμε και κάνουμε ότι μπορούμε. Η Περιφέρειά μας πήρε το δρόμο της, ο οποίος δε γυρίζει πίσω. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, την Αντιπολίτευση, τους Δημάρχους, όλους τους τελικούς δικαιούχους. Αυτός ο τόπος είναι δικός μας, θα τον υπερασπιστούμε και θα πολεμήσουμε για την ανάπτυξή του».


  1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    .. 2
  2. ΣΥΝΘΗΚΕΣ. 2
  3. ΣΤΟΧΟΣ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
    .. 3
  4. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. 3
  5. ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2007-2013 (έκλεισε 31/12/2015). 3
  6. ΕΣΠΑ 2014-2020 (ουσιαστικά άρχισε να υλοποιείται από το 2016). 4
  7. ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΔΟΔΕΠ.. 5
  8. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ.. 5
  9. ΚΑΘΕΤΟΙ ΑΞΟΝΕΣ – ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ 5
  10. ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.. 5
  11. SYNERGIA.. 5
  12. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. 5
  13. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΟΧΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
    ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ – Η μοναδική ΟΧΕ στην Ελλάδα
    .. 5
  14. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «VIA EGNATIA». 5
  15. ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ. 5
  16. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (πλέον του τεχνικού προγράμματος) – ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ
    ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ
    UNESCO.. 5
  17. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. 5
  18. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΈΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (RIS3). 5
  19. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ.. 5
  20. ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. 5
  21. ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΗ ΟΖΩΔΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. 5
  22. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΕΔ – ΔΗΜΟΥΣ. 5
  23. ΕΡΓΑ ΑΠΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΒΡΟΥ. 5
  24. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΠΘ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΜΘ.. 5
  25. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΜΘ.. 5
  26. ΔΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ.. 5
  27. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΔΙΚΤΥΩΣΕΙΣ. 5
  28. 4ο FORUM ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ITGA.. 5
  29. ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.. 5

 

1.     ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Απολογισμός Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας & Θράκης και των συνεργατών του από 1/9/2014 έως 31/8/2016

Ο Απολογισμός αυτός προκύπτει από την προσήλωσή μας στις βασικές αρχές της διαφάνειας της συμμετοχής και της ενημέρωσης του πολίτη.

Είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας όλων, όχι μόνο του Περιφερειάρχη, των Αντιπεριφερειαρχών, του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Επιτροπών και των εργαζομένων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και αφορά ένα τεράστιο έργο όπως θα αναλυθεί παρακάτω:

 

2.     ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Στο διάστημα αυτό η Περιφέρεια λειτούργησε σε συνθήκες ιδιαίτερα ακραίες και αρνητικές:

  • Διαδοχικά φαινόμενα ακραίων φυσικών καταστροφών
  • Κυβερνητική αστάθεια και ανασφάλεια με συνεχείς εκλογικές διαδικασίες
  • Οικονομική ρευστότητα, capital control
  • Δυσκολία στην ολοκλήρωση των έργων λόγω έλλειψης χρηματοδοτικής ρευστότητας
  • Συνεχώς μειούμενοι πόροι προς την Περιφέρεια
  • Αποχωρήσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων υπό την πίεση των συνθηκών
  • Ζωονόσοι

Παρά τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Περιφέρειας ΑΜΘ, τις πλούσιες πολιτιστικές και φυσικές της παρακαταθήκες, ο επί 65 χρόνια αποκλεισμός της και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι πρότινος έχουν καθηλώσει την Περιφέρεια ΑΜΘ στην τελευταία θέση σε ότι αφορά το ΑΕΠ στην χώρα (Στοιχεία EUROSTAT το 2013 στο 52% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου)

Οι επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής κρίσης άλλωστε είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας, με την  ΠΑΜΘ το 2015 να καταγράφει ανεργία 23,4% με μεγάλη ένταση στους νέους. Εξαιτίας αυτών, καταγράφεται άλλωστε τεράστια διαρροή στο εξωτερικό νέων επιστημόνων και επιχειρήσεων λόγω και του μη, φιλικού επιχειρηματιών φιλικού  περιβάλλοντος (αστάθεια, υψηλή φορολογία κ.τ.λ.)

 

 

3.     ΣΤΟΧΟΣ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βασικός στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την υγιή ανάπτυξη, με ανταγωνιστικότητα, με διάρκεια θεμελιωμένη βαθιά που να συνδέεται στα παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με αναστροφή του κλίματος και ενδογενή – αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.

Με αξιοποίηση όχι μόνο του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά κυρίως με νέου τύπου επενδύσεις που θα δώσουν ανάσα όπως: τα Δίκτυα Φυσικού Αερίου, η αξιοποίηση διέλευσης του ΤΑΠ, τα έργα των Δασαρχείων, τα έργα Τουριστικής Ανάπτυξης κ.λπ. μέσω των οποίων δημιουργούνται πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας.

 

4.     ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Δρομολογήθηκε και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση (Στρατηγικός Σχεδιασμός) του πενταετούς 2014-2019 Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, αφού προηγήθηκε η συλλογή από τις υπηρεσίες και τους φορείς των απαραίτητων στοιχείων.

Έγινε σύγκλιση όλων των στοχεύσεων με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και της Περιφερειακής Στρατηγική Καινοτομίας, της Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3, με στόχο να μεγιστοποιηθεί το αναπτυξιακό αποτέλεσμα με την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός εγκρίθηκε με την 101/2016 απόφαση στις 18/5/2016 και η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης γνωμοδότησε θετικά στις 17/6/2016 επ΄ αυτών.

 

5.     ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2007-2013  (έκλεισε 31/12/2015)

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακ-Θράκης 2007-2013 για την ΠΑΜΘ στις 31/12/2015 οπότε έληξε η επιλέξιμη περίοδος πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί. Το ποσοστό πληρωμών σε σχέση με την εκχώρηση ανήλθε στο 114,59% ενισχύθηκε μέσω τεσσάρων αξόνων η Περιφέρεια με 470 εκ. συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης.

Συνολικά στη λήξη της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 οι επιλέξιμες πληρωμές για πράξεις διαχείρισης της ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ ανήλθαν σε 505 εκ. €.

Για την ολοκλήρωση των ημιτελών πράξεων που δεν είναι επιλέξιμες προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και δε πληρούν τα κριτήρια για να καταστούν έργα phasing έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες πιστώσεις από το Εθνικό ΠΔΕ που καταβάλλονται στο 2016 ώστε οι πράξεις να καταστούν ολοκληρωμένες και λειτουργικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές των έργων στην θητεία της Διοίκησης ανέρχονται στο ποσό των 88,5 εκ. ευρώ σε σημαντικά έργα όπως:

  • Βελτίωση επαρχιακού δρόμου Διδυμοτείχου – Πυθέου 2,18 εκ. ευρώ
  • Βελτίωση προσβασιμότητας και ασφάλειας στον οικισμό Πηγαδίων 1,92 εκ. ευρώ
  • Κτιριακές εγκαταστάσεις ΔΠΘ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 5,27 εκ. ευρώ
  • Κατασκευή μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων νέων Ιωακείμειου Γηροκομείου Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης 2,38 εκ. ευρώ
  • Εξοπλισμός ΤΕΙ Καβάλας 2,68 εκ. ευρώ
  • Επέκταση ΧΥΤΑ Κομοτηνής 1,92 εκ. ευρώ
  • Προμήθεια αξονικού τομογράφου 338 χιλ. ευρώ
  • Κατασκευή 8ου Νηπιαγωγείου Ορεστιάδος 421 χιλ. ευρώ
  • Προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου Νοσοκομείου Καβάλας 799 χιλ. ευρώ
  • Προμήθεια Ιατροτεχνικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης 3,5 εκ. ευρώ
  • Προμήθεια Ιατροτεχνικού εξοπλισμού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου 180 χιλ. ευρώ
  • Προμήθεια Ιατροτεχνικού εξοπλισμού Νοσοκομείου Δράμας 280 χιλ. ευρώ
  • Ύδρευση Δήμου Κομοτηνής 1,5 εκ. ευρώ
  • Ύδρευση Δοξάτου 650 χιλ. ευρώ
  • Προμήθεια Ιατροτεχνικού εξοπλισμού Νοσοκομείου Ξάνθης 1,1 εκ. ευρώ
  • Προμήθεια Ασθενοφόρων 4ης ΥΠΕ 1,27 εκ. ευρώ
  • Έργα αποχέτευσης Δήμου Κομοτηνής 2,65 εκ. ευρώ
  • Έργα αποχέτευσης Δήμου Καβάλας 2 εκ. ευρώ
  • Αποπεράτωση Νέας Πτέρυγας Μονάδας Ανοικτής Φροντίδας Ηλικιωμένων Κομοτηνής 1,35 εκ. ευρώ
  • Αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων Νοσοκομείου Δράμας 780 χιλ. ευρώ
  • Ασφαλτόστρωση τμήματος Ε.Ο.57 Δράμας – Νευροκοπίου 2,2 εκ. ευρώ
  • Βελτίωση σχολικών μονάδων Κάτω Νευροκοπίου 500 χιλ. ευρώ
  • Βελτίωση Επαρχιακής Οδού Δράμας – Σιδηρονερίου – Δασικού Χωριού 1,54 εκ. ευρώ
  • Κατασκευή Δικτύου Ύδρευσης Κάτω Νευροκοπίου 966 χιλ. ευρώ
  • Ολοκλήρωση υποδομών Δροσερού 923 χιλ. ευρώ
  • Έργα υποδομής στον οικισμό Τέρμα οδού Άβαντος 1,1 εκ. ευρώ
  • Συντήρηση Μεσαιωνικού Τείχους Καβάλας 336 χιλ. ευρώ

 

6.     ΕΣΠΑ 2014-2020 (ουσιαστικά άρχισε να υλοποιείται από το 2016)

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕΠ ΑΜΘ 2014 – 2020

Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 2014 – 2020 (ΠΕΠ ΑΜΘ 2014 – 2020), εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18.12.2014(φέρει την σφραγίδα της Νέας Διοίκησης). Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται σε 507.739.340 € (ΕΤΠΑ + ΕΚΤ + Εθνική Συμμετοχή) ενώ συμπληρώνεται με 69 εκατ. € πόρους από το Ταμείο Συνοχής για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων του Τομέα Περιβάλλοντος.

Εντός του 2016 με διαδοχικές εγκρίσεις της Επιτροπή Παρακολούθησης με γραπτή διαδικασία έγινε περαιτέρω εξειδίκευση  δράσεων οπότε στην παρούσα φάση έχει γίνει εξειδίκευση Δράσεων Συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης 429.717.013 € ή ποσοστό 84,63% των 507.739.340 €). Μέχρι 25-08-2016 έχουν ενταχθεί 47 πράξεις π/υ 56,8 εκ. € ή ποσοστό 11,2%, οι συμβάσεις ανέρχονται σε 14,5 εκ. € και οι πληρωμές σε 6,2 εκ. €.

Έως 15/9/2016 θα έχουν εκδοθεί συνολικά 32 προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το ΕΤΠΑ  και το ΕΚΤ. Η συνολική ενεργοποίηση του προγράμματος ανέρχεται σε 315,5 εκ. € ή 62,1%.

Οι δράσεις του προγράμματος για την υλοποίηση των στόχων αυτών διαρθρώνονται σε 4 άξονες προτεραιότητας και δύο επιπλέον υποστηρικτικούς που αφορούν την τεχνική βοήθεια ΕΤΠΑ και ΕΚΤ ως εξής:

Άξονας Προτεραιότητας 1 – “Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας της Τοπικής Οικονομίας”

Ο ΑΠ 1 χρηματοδοτείται με 70.423.094 € (ΕΤΠΑ + Εθνική Συμμετοχή) περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την υλοποίηση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας και την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας.

Ξεχωρίζουν οι δράσεις:

  • Αύξηση της εξωστρέφειας των ΜΜΕ (π/υ 12,5 εκατ. €) μέσω της δημιουργία Δικτύων ή/και Συστάδων Καινοτομίας
  • Ενίσχυση της προσφοράς ψηφιακού περιεχομένου σε τομείς της Περιφερειακής Διοίκησης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού (4 εκατ. €)
  • Αύξηση των Νέων Επιχειρήσεων Εντάσεως Έρευνας και Τεχνολογίας (ΝΕΕΤ) στους τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) (π/υ 23 εκατ. €)

Άξονας Προτεραιότητας 2 – “Βελτίωση της Ελκυστικότητα της Περιφέρειας ως Τόπου Εγκατάστασης Επιχειρήσεων και Ατόμων”

Αποτελεί το σημαντικότερο από άποψη χρηματοδοτικής βαρύτητας άξονα του προγράμματος. Ο ΑΠ 2 χρηματοδοτείται με 271.059.379 € (ΕΤΠΑ + Εθνική Συμμετοχή) με παρεμβάσεις για τη(ν):

  • Αύξηση της χρήσης της γεωθερμίας για θερμικές εφαρμογές (18 εκατ. €)
  • Εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσιες υποδομές (19,1 εκατ. €)
  • Μείωση της επικινδυνότητας και των επιπτώσεων από φυσικούς κινδύνους και καταστροφές (14,5 εκατ. €)
  • Υποστήριξη της ολοκληρωμένης και βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων στην ΠΑΜΘ (π/υ 9 εκατ. €)
  • Αποδοτική χρήση υδάτινων πόρων (π/υ 36,4 εκατ. €)
  • Ανάδειξη φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς (π/υ 40,6 εκατ. €) – Υλοποίηση μέσω Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων Τουρισμού – Πολιτισμού
  • Προστασία του οικολογικού αποθέματος (π/υ 4 εκατ. €)
  • Βελτίωση της ελκυστικότητας των αστικών κέντρων (π/υ 22 εκατ. €)
  • Βελτίωση της σύνδεσης της Π-ΑΜΘ με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (π/υ 36,5 εκατ. €)
  • Βελτίωση της συνδεσιμότητας δυσπρόσιτων – νησιωτικών περιοχών για την αντιμετώπιση κοινωνικών – αναπτυξιακών προβλημάτων (π/υ 56 εκατ. €)
  • Αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου (π/υ 15 εκατ. €)

Άξονας Προτεραιότητας 3 – ” Υποδομές Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Ενίσχυσης Κοινωνικής Συνοχής “

Ο ΑΠ 3 χρηματοδοτείται με 91.568.827 € (ΕΤΠΑ + Εθνική Συμμετοχή). Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από αυτό τον άξονα προτεραιότητας θα εμπίπτουν σε έναν από τους παρακάτω 2 ειδικούς στόχους (Ε.Σ.):

  • Βελτίωση / αναβάθμιση υποδομών υγείας και κοινωνικής φροντίδας (38,8 εκατ. €)
  • Βελτίωση / αναβάθμιση υποδομών εκπαίδευσης (π/υ 52,2 εκατ. €)

Άξονας Προτεραιότητας 4 – ” Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων και Κοινωνική Συνοχή “

Ο τέταρτος ΑΠ συνδυάζει παρεμβάσεις για την ικανοποίηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κοινωνικών αναγκών στην ΠΑΜΘ. Βασική στόχευση του ΑΠ είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Ο ΑΠ 4 χρηματοδοτείται με 65.343.147 € (ΕΚΤ + Εθνική Συμμετοχή). Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από αυτό τον άξονα προτεραιότητας θα εμπίπτουν σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω ειδικούς στόχους (Ε.Σ.):

  1. Βελτίωση της πρόσβασης μειονεκτούντων ατόμων και περιθωριοποιημένων ομάδων στην αγορά εργασίας (π/υ 13,0 εκατ. €)
  2. Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού μειονεκτούντων ατόμων και περιθωριοποιημένων ομάδων (π/υ 15,0 εκατ. €)
  3. Βελτίωση της πρόσβασης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας (π/υ 19,5 εκατ. €)
  4. Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων (π/υ 12,8 εκατ. €)

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στην ΠΕΣΚΕ η οποία εγκρίθηκε ήδη από το Περιφερειακό Συμβούλιο ως Περιφερειακός Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Κοινωνική Ένταξη με την απόφαση 2/16-1-2015 η οποία πήρε έγκριση συμβατότητας από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 2-5-2015.

Οι  δύο άξονες Τεχνικής Βοήθειας, συνολικής χρηματοδότησης 9.344.893 € (ΕΤΠΑ + ΕΚΤ + Εθνική Συμμετοχή)  έχουν σαν στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή και διαχείριση του προγράμματος, παράλληλα με την ενίσχυση του Περιφερειακού Μηχανισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις

Κύριος στόχος της ολοκληρωμένης χωρικής προσέγγισης του ΠΕΠ ΑΜΘ είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης των περιοχών της περιφέρειας, ο οποίος είναι και ένας από τους επιλεγμένους στόχους υψηλής προτεραιότητας στους οποίους βασίζεται ο σχεδιασμός του ΠΕΠ. Στο μέτρο των διαθέσιμων πόρων, η ΠΑΜΘ επιχειρεί μέσω της ολοκληρωμένης χωρικής προσέγγισης να αμβλύνει ενδοπεριφερειακές ή/και τοπικές αναπτυξιακές ανισότητες. Δευτερευόντως, τα εργαλεία της ολοκληρωμένης χωρικής προσέγγισης χρησιμοποιούνται για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων και αλληλοσυμπληρούμενων συμπλεγμάτων παραγωγικών και άλλων δραστηριοτήτων για την επίτευξη μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας.

Υπογράφτηκαν ήδη και εντάχθηκαν τα ακόλουθα έργα συνολικού προϋπολογισμού 47.423.138,36€

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΕ ΕΠ ΠΑΜΘ 2014-2020                              στις 31/8/2016

1. ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΚΤΗΣ ΡΑΨΑΝΗΣ 1.125.667,60
2. Παρακολούθηση των υδάτων ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την περίοδο 2016 13.136,40
3. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 2.096.127,77
4. Κάθετος Άξονας 70 Εγνατίας Οδού Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα : Τμήμα Δημάριο -Σύνορα (χ.θ. 8+172-χ.θ.16+147) – Κατασκευή Παράκαμψης Δημαρίου (χ.θ. 8+172-χ.θ. 9+660) 5.407.000,00
5. Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Πυθίου και Ρηγίου 1.339.903,80
6. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Κ. ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ 1.303.593,00
7. Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Περιοχή Μέσης Ζώνης πόλης Καβάλας 2.751.127,08
8. ΥΔΡΕΥΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Δ.Ε. ΝΕΟΥ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙΟΥ (Γ ΦΑΣΗ) 843.008,13
9. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΔΕΗ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ 1.152.042,69
10. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ  ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΣΕ ΧΩΡΟ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ Α.Μ.Ε.Α. 1.651.495,86
11. Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καβάλας (Διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και προμήθεια εξοπλισμού) 880.348,91
12. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 14 ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ 837.753,00
13. Αναβάθμιση χώρων φιλοξενίας και εξωτερικών χώρων ψυχαγωγίας και προμήθεια εξοπλισμού στην Παιδόπολη Καβάλας 1.653.223,43
14. Ανακαίνιση και κατασκευή προσθήκης κατ” επέκταση στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας 2.260.474,84
15. ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ 4.053.106,88
16. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΓΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ 9.500.000,00
17.     ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ή / ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 558.650,00
18.     ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015 – 2016 (AMEA) 116.499,95
19.     ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 3.823.023,14
20.     Λειτουργία Δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας-Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Καβάλας 233.497,00
21.     ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής) 283.950,00
22.     ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ – ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 460.000,00
23.     ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 193.883,88
24.     ΔΡΑΣΗ 9i.22.1: ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ 2.600.000,00
25.     ΔΡΑΣΗ 9i.22.2: ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 97.500,00
26.     «Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την Ένταξη Μαθητών με Αναπηρία ή / και Εδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες» 583.125,00
27. ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΥΔ Ε.Π. ΠΑΜΘ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2016-2020 300.000,00
28. Ενέργειες δημοσιεύσεων – ανακοινώσεων της ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ 20.000,00
29. Οργάνωση εκδηλώσεων – συνεδριάσεων – συσκέψεων της ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ 130.000,00
30. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ 49.000,00
31. ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ 100.000,00
32. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΑ ή FORA 50.000,00
33. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ 10.000,00
34. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΠΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ 2014 – 2020 111.000,00
35. ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ Π.Ε.Π. “ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ” 2014 – 2020 700.000,00
36. ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ 120.000,00
37. Ενέργειες δημοσιεύσεων – ανακοινώσεων (ΕΚΤ) της ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ 5.000,00
38. Οργάνωση εκδηλώσεων – συνεδριάσεων – συσκέψεων (ΕΚΤ) της ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ 10.000,00
Συνολικό ποσό 47.423.138,36

 

7.     ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΔΟΔΕΠ

Ολοκληρώθηκαν τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από άλλα προγράμματα πλην ΕΣΠΑ όπως:

  • INTERREG Ελλάδα – Βουλγαρία με πληρωμές 422.826 εκ. ευρώ
  • Γενική Δ/νση Ευρωπαϊκής Επιτροπής 52.500 εκ. ευρώ
  • Συνεργασία 2011 iGuide 496 εκ. ευρώ

Για την αρτιότερη διαχείριση προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστάθηκε από τον Απρίλιο του 2015 ομάδα εργασίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – ΔΟΔΕΠ για την εντοπισμό, την αξιολόγηση, την εισήγηση για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, καθώς και τη διαχείριση και παρακολούθηση των έργων και γενικά τις συναφείς επ’ ωφελεία της Περιφέρειας ενέργειες και δράσεις εκτός ΕΣΠΑ

Έτσι υποβλήθηκαν δια της ΔΟΔΕΠ και του Περιφερειακού Συμβουλίου προτάσεις για συμμετοχή της Περιφέρειας ως επικεφαλής εταίρος ή απλός εταίρος σε έργα:

  • INTERREG EUROP 3 προτάσεις 573 χιλ. ευρώ
  • INTERREG MED 6 προτάσεις 1.290 εκ. ευρώ
  • Για το πρόγραμμα της Γενικής Δ/νσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής 90 χιλ. ευρώ
  • Για το INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020, 5 προτάσεις προϋπολογισμού 4.111.000€
  • Για το INTERREG BALKAN MEDITERRANEAN 2014-2020 5 προτάσεις προϋπολογισμού 6.516.000€

 

8.     ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Με συστηματικές ενέργειες ήδη από το καλοκαίρι του 2014 ξεκίνησε η παρούσα διοίκηση τη διεκδίκηση για την επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στο σύνολο της ΑΜΘ. Με συντονισμένη προσπάθεια, συνεργασία και επαφές με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ και το Υπουργείο Οικονομικών επιτεύχθηκε η ένταξη δράσης κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου στις 6 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, στη Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια μέσω του ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2014-2020 με ποσό 32 εκ. ευρώ, ενώ το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 111 εκ. ευρώ. Η πρόσκληση προς τη ΔΕΠΑ υπογράφηκε στις 30/6/2016 και η ΔΕΠΑ θα υποβάλλει φάκελο για ένταξη έως 30/10 /2017.

Πρόθεση είναι η δυνατότητα για επέκταση και σε άλλες πόλεις όπως στο Διδυμότειχο και στη Χρυσούπολη.

Με το έργο αυτό προβλέπεται να μειωθεί στο μισό η δαπάνη θέρμανσης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, ενώ ταυτόχρονα η συμβολή του στην απασχόληση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο με εξειδικευμένου όσο και με ανειδίκευτο προσωπικό στον κατασκευαστικό και εμπορικό τομέα. Προβλέπεται η πρόσβαση στο Φυσικό Αέριο σε 60.000 νοικοκυριά και 33 βιομηχανικούς χρήστες με μείωση του κόστους σε 60% των οικιακών και 70% των εμπορικών χρηστών, ενώ θα δημιουργηθούν 700 περίπου θέσεις εργασίας.

Με τις προσπάθειές μας κύρια αίρεται η μεγάλη αδικία που υπήρχε σε βάρος της κοινωνίας της Περιφέρειας λόγω της μη απολαβής επί σειρά ετών του αγαθού της φθηνής ενέργειας παρά τη διέλευση του αγωγού. Λειτουργούμε  έτσι όχι μόνο οδός διέλευσης των αγωγών αλλά αξιοποιούμε στο έπακρο τη θέση μας και τις δυνατότητές μας για ανάπτυξη.

 

9.     ΚΑΘΕΤΟΙ ΑΞΟΝΕΣ – ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να διευκολυνθεί η είσοδος των εκ Βουλγαρίας και Τουρκίας εισερχομένων προχωρήσαμε σε μια σειρά από ενέργειες, για να αρθεί ο ακατανόητος και άδικος αποκλεισμός της Περιφέρειας με τη μη διέλευση λεωφορείων από τον Μεθοριακό Σταθμό της Νυμφαίας.

Προς τούτο υπήρξαν συνεχείς επαφές τόσο με τη Βουλγαρική πλευρά για τη διέλευση τουριστικών λεωφορείων, έως 55 θέσεων από το μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας και έως 22 θέσεων από το μεθοριακό σταθμό Αγίου Κωνσταντίνου. Η βουλγαρική πλευρά βελτιώνει τις τεχνικές υποδομές στο σταθμό της Νυμφαίας και εγκατέστησε ηλεκτρικό εξοπλισμό ταχείας διέλευσης, ενώ προγραμματίζει τη διάνοιξη δύο (2) ακόμη  λωρίδων.

Σε ότι αφορά τον Μεθοριακό Σταθμό των Κήπων η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  υποστηρίζει την χώρα στην βελτίωση της εικόνας  προς τους εισερχόμενους τουρίστες ή επιχειρηματίες καθώς και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του Τελωνείου.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα έγιναν έργα βελτίωσης της εθνικής σύνδεσης και των εγκαταστάσεων καθώς επίσης ολοκληρώθηκε και η προμήθεια γεφυροπλάστιγγας συνολικής δαπάνης 72.000,00 € ζυγαριάς για την ζύγιση των εισερχόμενων φορτηγών εκ Τουρκίας, καθώς επίσης και η προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επίσης το έργο του Κάθετου Άξονα 70 Εγνατίας Οδού Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα : Τμήμα Δημάριο -Σύνορα (χ.θ. 8+172-χ.θ.16+147) – Κατασκευή Παράκαμψης Δημαρίου (χ.θ. 8+172-χ.θ. 9+660) εντάχθηκε σε τριμερή χρηματοδότηση ύψους 49.000.000€ εκ των οποίων τα 5.407.000€ είναι της Περιφέρειας. Για το τμήμα το έργου αυτού, με τον ανωτέρω προϋπολογισμό, έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

 

10. ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Στόχος είναι να θεμελιωθεί η ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση, η αλληλεγγύη, η αλληλοϋποστήριξη  στη χρήση των τοπικών προϊόντων και των υπηρεσιών τουρισμού και εστίασης.

Για να επιτευχθεί αυτό εφαρμόζεται μια σειρά προσπαθειών όπως:

  • Καταγραφή και η προβολή τοπικών προϊόντων,
  • Η δημιουργία συνεργασιών μέσω δικτυώσεων (clusters)
  • Η ανάδειξη της Θρακο-Μακεδονικής διατροφής
  • Ενίσχυση συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις της Περιφέρειας
  • Καθιέρωση βραβείων για επιχειρήσεις και προϊόντα

 

11. SYNERGIA

Στα πλαίσια της πολιτικής της διαμόρφωσης ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης με προώθηση των τοπικών προϊόντων  διοργανώθηκε από την Περιφέρεια το 2015 στην Κομοτηνή και το 2016 στην Αλεξανδρούπολη η  1η και 2η Θρακο – Mακεδονική “SYNERGIA”.

Πάνω από 100 επιχειρήσεις όλης της Περιφέρειας παρουσίασαν τα προϊόντα τους με στόχο να γνωριστούν μεταξύ τους οι παραγωγικοί τομείς καθώς και οι επιχειρήσεις του Τουρισμού, οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, τα Supermarket.

Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε η Θρακομακεδονική διατροφή με πολίτικα στοιχεία, οργανώθηκαν ημερίδες ανταλλαγής απόψεων για την ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής συνεργασίας και τη μεγιστοποίηση του παραγόμενου προϊόντος, ενώ έγιναν και Business – to – Business (B2B) συναντήσεις των παραγωγών και των επιχειρηματιών του τουρισμού και του εμπορίου.

Η εξέλιξη “SYNERGIA”, η ενίσχυση της συμμετοχής στο θεσμό και η εξωστρέφεια  αποτελούν πρωταρχικό στόχο για την Περιφέρεια.

 

 

 

12. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Περιφέρεια ΑΜΘ από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα ενέταξε ως βασικό πυλώνα της Αναπτυξιακής πολιτικής τον Τουρισμό.

Αυτό υλοποιείται σήμερα με τις εξής πρωτοβουλίες:

  • Βελτίωση των υποδομών πρόσβασης και επισκεψιμότητας (πύλες εισόδου, αεροδρόμια, λιμάνια)
  • Άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων εισόδου επισκεπτών
  • Ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ισχυρών χρηματοδοτικών εργαλείων για τον Τουρισμό
  • Ένταξη στην σύγχρονη εξειδίκευση του κλάδου του τουρισμού
  • Διασύνδεση του Τουρισμού με τους άλλους τομείς τοπικής οικονομίας (Αγροτικά προϊόντα, μεταποίηση)
  • Ενδυνάμωση της ενδοπεριφερειακής συνείδησης
  • Δημιουργία ισχυρής ταυτότητας προορισμού και διασύνδεσης με τα τοπικά στοιχεία
  • Δράσεις προβολής σε Ελλάδα, εξωτερικό και ενδοπεριφερειακά

 

Η Περιφέρεια θέτοντας τον στόχο της ανάδειξης της ως «Τουριστικό Προορισμό Αριστείας» με ιδιαίτερη επένδυση στον τρίπτυχο ΦΥΣΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΠΟΣ ανακήρυξε το 2017 ως έτος Τουρισμού για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Να σημειωθεί ότι ήδη με την ποικιλία των δράσεων με τη συμμετοχή σε εκθέσεις, την συνεργασία με διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, την αξιοποίηση των νέων τουριστικών εργαλείων, την ανάδειξη του τουριστικού μας λογότυπου, εντύπων και διαδικτυακών τόπων, την αξιοποίηση των διεθνών συγκυριών, έχουμε ήδη απτά αποτελέσματα της αύξησης των οικονομικών δεδομένων που αφορούν τον τουρισμό.

Στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την τουριστική αύξηση στην Περιφέρειά μας τα δύο τελευταία χρόνια είναι τα εξής:

Οδική αύξηση με στοιχεία της Βουλγαρικής πλευράς 15% το 2015 σε σχέση με το 2014 και 12% το 2016 σε σχέση με το 2015

Αύξηση αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό κατά 15% το 2015 και για το 2016 με στοιχεία έως τον Ιούλιο κατά 7% σε σχέση με το 2015

Αύξηση των ακτοπλοϊκών αφίξεων 12 % για τη διετία για νήσο Θάσο και Σαμοθράκη

Να  σημειωθεί ότι με την ειδική πολιτική προς Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία πέραν της Βαλκανικής αγοράς διαπιστώθηκε ότι το 2016 σε σχέση με το 2015 υπήρξε αύξηση μόνο από τη Μεγάλη Βρετανία κατά 33% και όλα αυτά με πολύ προσπάθεια και παρά τα capital control του 2015 και το προσφυγικό κύμα και την οικονομική αστάθεια τη 2016.

13. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΟΧΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ – Η μοναδική ΟΧΕ στην Ελλάδα

Για την ανάδειξη του Τουρισμού και του Πολιτισμού ως βασικών πυλώνων της αναπτυξιακής στρατηγικής για τη νέα περίοδο προχωρήσαμε στην εξειδίκευση και υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος μέσα από εμβληματικές δράσεις με άξονα ανάδειξης την Αρχαία Εγνατία Οδό. Μετά από διαβούλευση με όλους τους φορείς, δήμους, επιμελητήρια, Υπουργείο Πολιτισμού, φορείς τουρισμού εκπονήθηκε η ΟΧΕ πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας μέσα από την δημιουργία ειδικών υποδομών για την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής γύρων από την Εγνατία Οδό, ανάδειξη δικτύων και προστασία των πολιτιστικών πόρων, ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, κάλυψης ελλιπών υποδομών.

Πρόκειται για τη μοναδική ΟΧΕ στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ ΑΜΘ με ενίσχυση και από χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

14. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «VIA EGNATIA»

Πάνω στη διαδρομή και τα αποτυπώματα της Αρχαίας Εγνατίας οδού πραγματοποιείται εδώ και δύο χρόνια το Φεστιβάλ VIA EGNATIA τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με εκδηλώσεις μουσικής, τέχνης, πολιτισμού, παράδοσης και γεύσεων.

Το Φεστιβάλ έρχεται να ενώσει την κουλτούρα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης πάνω στον άξονα της Αρχαίας Οδού δίνοντας βάρος ιστορικό και περιφερειακή πολιτισμική συνοχή. Το Κεντρικό μήνυμα είναι ότι η ιστορία και ο πολιτισμός ενώνουν και αναδεικνύουν την κοινή πορεία του τόπου ενώ συνιστούν ενιαίο άξονα ανάπτυξης.

Το Φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

15. ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Ο μεγαλόπνοο σχέδιο για την Περιφέρεια της δημιουργίας αντιγράφου σε φυσικό μέγεθος του αγάλματος της «Νίκης της Σαμοθράκης» κορυφαίο σύμβολο για όλη την Περιφέρεια είναι στο τελικό της στάδιο.

Ήδη συμφωνήθηκε μεταξύ ΠΑΜΘ και του Μουσείου του Λούβρου (θεματοφύλακας του αγάλματος) το δικαίωμα αναπαραγωγής σε πραγματικό μέγεθος του αγάλματος με βάση την τρισδιάστατη 3D ψηφιοποίηση που έκανε το Μουσείο.

Το CD βρίσκεται στην Περιφέρεια, ενώ η  Επιχείρηση από τη Δράμα που θα το κατασκευάσει έχει διαβεβαιώσει ότι θα είναι έτοιμη προς παραγωγή με έναρξη τον Σεπτέμβριο του 2016, με στόχο να παραδώσει δύο όμοια αντίγραφα που θα τοποθετηθούν το ένα στη Σαμοθράκη και το δεύτερο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Εξάλλου το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υιοθετηθεί από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης η Νίκη της Σαμοθράκης, ως σύμβολο νίκης των Ευρωπαϊκών ιδεών, αρχών και αξίων, καθώς και να καταστεί σύμβολο της Ελληνο-Γαλλικής Φιλίας και Συνεργασίας.

Έτσι το μεγαλείο του αγάλματος για το οποίο το Περιφερειακό Συμβούλιο    με ψήφισμά του δήλωσε την υποστήριξη του παγκόσμιου αυτού Εμβληματικού στοιχείου, θα ακτινοβολεί, με την ανάδειξή του και την αναπαραγωγή του, στον τόπο μας.

 

16. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (πλέον του τεχνικού προγράμματος) – ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ UNESCO

Το ζήτημα της πολιτιστικής αναβάθμισης είναι στο επίκεντρο της πολιτικής   Περιφέρειας που πέραν της υποστήριξης μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων των δήμων, της δημιουργίας της ΟΧΕ Πολιτισμού προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ, του Φεστιβάλ VIA EGNATIA, διαθέτει μεγάλα χρηματικά ποσά από τους ΚΑΠ, τους πόρους της Περιφέρειας στις Εφορείες Αρχαιοτήτων στης Περιφέρειας. Με τα έργα αυτά ύψους 385 χιλ. ευρώ γίνεται συντήρηση, ανάδειξη, αποκατάσταση σπουδαίων ιστορικών τόπων όπως:

  • Τριών μεταβυζαντινών ναών στο Βόρειο Έβρο και ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού
  • Ανασύνθεση της Σαρκοφάγου Κομοτηνής που βρέθηκε στην Εγνατία Οδό
  • Ανάδειξη του ανάγλυφου Μύθρα στα Θερμά Ξάνθης
  • Ανάδειξη του Φρουρίου της Ξάνθειας και του Κάστρου της Ξάνθης
  • Αποκατάσταση θριαμβικού τόξου της Εγνατίας στην Καβάλα και τμήματος της οδού Δράμας – Καβάλας
  • Ανάδειξη Ακρόπολης Κεφαλαρίου και Ρωμαϊκών Αγωγών στη Δράμα και συνέχιση ανασκαφής Ποταμών Δράμας και της Ακρόπολης Πλατανιάς, του προϊστορικού οικισμού Αρκαδίων, ανάδειξη της Ακρόπολης Μααρά και της μεγάλης Τούμπας Κάτω Βρύσης Δράμας

 

Μεγάλη επιτυχία για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και για την Ελλάδα αποτελεί η έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της εγγραφής του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ στο πλαίσιο της 40ης Συνόδου της που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Περιφέρεια ήταν πρωτοστάτης και  αρωγός της προσπάθειας ηθικά και οικονομικά ώστε σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και το Υπουργείο Πολιτισμού να επιτευχθεί τελικά η ένταξη των Φιλίππων στα μνημεία UNESCO.

 

17. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη με την 135/2015 από το Περιφερειακό Συμβούλιο δημιουργήθηκαν τριμελείς επιτροπές ανά Περιφερειακή Ενότητα για την εισήγηση συγκεκριμένων ενεργειών για την περαιτέρω πορεία των επιχειρήσεων και νομικών προσώπων που συμμετέχει η Περιφέρεια. Πρόκειται για 37 επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ ενώ για 7 από αυτά στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα δρομολογηθούν διαδικασίες ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης που λιμνάζουν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πρόκειται για τις:

  1. Νομαρχιακή Επιχείρηση Καταπολέμησης Κουνουπιών Καβάλας
  2. Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών Ν. Έβρου
  3. Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών Ν. Ξάνθης
  4. Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτισμού Ν. Έβρου
  5. Εταιρεία Τουριστικής Προβολής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν. Ξάνθης
  6. Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης Ροδόπης
  7. Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Δράμας

 

18. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΈΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (RIS3)

Πρωτοπόρος η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης επιδίωξε την εφαρμογή περιφερειακής στρατηγικής για την καινοτομία, στη βάση των αρχών της Έξυπνης Εξειδίκευσης, επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιήθηκε η Προπαρασκευαστική Δράση RIS3 σε συνεργασία με το Joint Research Center (JRC)

Η Έξυπνη Εξειδίκευση είναι μια κλίνη παρατήρησης, διαπιστώσεων και προβληματισμού, περιλαμβάνει τον εντοπισμό των μοναδικών χαρακτηριστικών και των συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, την προσεκτική αποτίμησή τους μέσα στο σκληρό οικονομικό περιβάλλον.

Στην προσπάθεια αυτή, στην τετραπλή έλικα, ο παραγωγικός τομέας, ο ακαδημαϊκός τομέας, η δημόσια διοίκηση και η κοινωνία των πολιτών εργάζονται από κοινού για την επίτευξη του οράματος και οι διαθέσιμοι πόροι κατευθύνονται προς τις ικανές, ιεραρχημένες δράσεις που υπηρετούν το συγκεκριμένο όραμα.

Ειδικότερα, κλάδοι όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, τα οπωροκηπευτικά, τα μη μεταλλικά ορυκτά (μάρμαρα), η ενέργεια (γεωθερμία), τοπικοί πυλώνες ανάπτυξης όπως το μέλι το κρασί, το λάδι, τα προϊόντα ζωικής παραγωγής (κρέας – γάλα), και τα χημικά – πλαστικά, αποτελούν τομείς στους οποίους η Περιφέρεια ΑΜΘ,  επενδύει κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Με τη συνδρομή της Προπαρασκευαστική Δράσης, η ΠΑΜΘ κατάφερε:

-να κινητοποιήσει κρίσιμη μάζα του επιχειρηματικού και ερευνητικού της δυναμικού:

-πάνω από 600 συμμετέχοντες (Επιχειρήσεις, Ακαδημαϊκά & Ερευνητικά Ιδρύματα, Δημόσιοι Οργανισμοί & Φορείς, Κοινωνικές Επιχειρήσεις, Ιδιώτες, κλπ),

-16 Εθνικότητες,

-πάνω από 50 Ιδέες καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών,

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απέκτησε  τεχνογνωσία  για την εφαρμογή της Διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης η οποία αναγνωρίζεται από το σύνολο των κειμένων πολιτικής ότι είναι η «καρδιά» της Στρατηγικής RIS3.

Η παρουσίαση της RIS3 για την ΑΜΘ έγινε το Νοέμβριο του 2015 στις Βρυξέλλες με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη και τον Προϊστάμενο της ΕΥΔ ΑΜΘ κ. Βασίλη Πιτσινίγκο με την αποκόμιση ιδιαίτερα θετικών σχολίων.

 

19. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Η καταπολέμηση των κουνουπιών τόσο το έτος 2015 όσο και το 2016 ήταν κατά κοινή ομολογία η πλέον επιτυχής εδώ και δεκαετίες.

Ανάσαναν οι παραλίες και οι πόλεις, δεν υπήρξαν κρούσματα του ιού του Νείλου, αναβαθμίστηκε η ποιότητα ζωής  των πολιτών.

Για τον σκοπό αυτό ταυτόχρονα με τους επίγειους και εναέριους ψεκασμούς έγιναν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, χαρτογράφηση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών και παρακολούθηση του πληθυσμού με τοποθέτηση κατάλληλων παγίδων.

Εστάλησαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ δείγματα για έλεγχο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Το συνολικό κόστος του προγράμματος για την διετία 2015-2016 ανέρχεται σε 3,5εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι για την δημοπράτηση του έργου της νέας τριετίας συνολικού προϋπολογισμού 7,2 εκ. ευρώ ενώ έχει διασφαλιστεί και εγκριθεί από το ΠΔΕ η σχετική χρηματοδότηση.

 

 

 

20. ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

  • Εφαρμόστηκαν προγράμματα διανομής παιδικών τροφών και παροχής τροφίμων σε άστεγους και σε λοιπούς δικαιούχους με αγροτικά προϊόντα
  • Έγινε εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικών μέτρων διαθλαστικής ικανότητας των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς
  • Εφαρμόστηκε πρόγραμμα πρόγνωσης ασθενειών στους κατοίκους των οικισμών του ορεινού όγκου Ροδόπης Ξάνθης με συμμετοχή εθελοντών γιατρών
  • Έγινε η συλλογή και διάθεση ειδών ένδυσης και τροφίμων στους πρόσφυγες των κέντρων Καβάλας και Δράμας ενώ υπάρχει διαρκείς φροντίδα από τις υπηρεσίες μας

 

21. ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΗ ΟΖΩΔΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Κατά τα έτη 2015 και 2016 έγινε με επιτυχία η αντιμετώπιση της επιδημίας της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών ως εξής:

  • Με προετοιμασία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και της χώρας με διεθνή σεμινάρια και συνεργασίες με ειδικούς της Ε.Ε.
  • Διοργανώθηκαν ημερίδες και εκδόθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό για την κτηνοτροφία
  • Επικεντρώθηκαν οι υπηρεσίες στην ταχύτατη διάγνωση και θανάτωση των προσβεβλημένων ζώων
  • Έγινε άμεση αγορά των εμβολίων παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα capital control και ουσιαστικά επιβάλαμε τον εμβολιασμό
  • Με εμβολιασμό όλων των βοοειδών της ΑΜΘ σε τρεις μήνες με ελάχιστο προσωπικό σε 95.000 βοοειδή ενώ μέχρι σήμερα εμβολιάστηκαν 117.000 ζώα
  • Με μετακίνηση προσώπων στον Έβρο ή όπου χρειαζόταν

Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια διέθεσε από τον προϋπολογισμό της για αγορά εμβολίων και λοιπές δαπάνες 270.000€

Σήμερα η νόσος έχει ελεχθεί

Επίσης έγινε με επιτυχία Αντιλυσσικός εμβολιασμός της άγριας πανίδας στην ΠΕ Καβάλας και Δράμας και ελέγχους στα 13 σφαγεία της ΑΜΘ και σε χιλιάδες εγκαταστάσεις παραγωγής και εμπορίας και διάθεσης τροφίμων ζωικής προέλευσης και αλιευμάτων για την  προστασία της Δημόσιας Υγείας

 

 

 

22. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΕΔ – ΔΗΜΟΥΣ

Στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού μετά από εκτενή διαβούλευση για το στάδιο Β1 της μελέτης Αναθεώρησης – Εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Αειφόρου Ανάπτυξης ΠΠΧΣΑΑ της ΠΑΜΘ συγκροτήθηκε ομάδα ευρείας συμμετοχής φορέων, που ανέδειξε τα κρίσιμα ζητήματα και κατέληξε στην διατύπωση συντονισμένης γνώμης επί αυτών.

Οι παρατηρήσεις που προέκυψαν ενσωματώθηκαν δια της 173/23-12-2015 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην γνωμοδότηση στο Β1 Στάδιο της μελέτης.

Γενικότερα και όχι μόνο στην περίπτωση αυτή υπήρξε συγχρονισμός και συνεργασία με τους Δήμους και με το συντονιστικό όργανο συνεργασίας τους την ΠΕΔ.

Αναπτύχθηκαν κοινές δράσεις, συγχρηματοδοτήθηκαν τοπικά φεστιβάλ, γιορτές πολιτισμού και αθλητισμού, όπως οι γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, οι αγώνες Βουνού Παρανεστίου, οι Λευκές Νύχτες κ.τ.λ.

Υπήρξε επίσης ουσιαστική υποστήριξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των έντονων καιρικών φαινομένων, τόσο κατά τη διάρκειά τους όσο και μετά, με έργα αντιπλημμυρικά προστασία.

Ενισχύθηκαν οι τεχνικές υπηρεσίες με υποστηρικτικό προσωπικό και χρηματοδοτήθηκαν αναπτυξιακά έργα από το ΕΣΠΑ και άλλους πόρους.

 

23. ΕΡΓΑ ΑΠΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΒΡΟΥ

Αρχικώς με τις πιστώσεις της Περιφέρειας με ιεράρχηση των πιο κρίσιμων σημείων, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς ώστε να προστατευθεί το υπέρτατο αγαθό της ζωής των πολιτών, των περιουσιών και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου προχώρησε σε έργα άμεσων παρεμβάσεων με επείγουσες διαδικασίες, προϋπολογισμού 4.832.687 εκ. ευρώ που ήδη ολοκληρώθηκαν.

Παρά τα ιδιαίτερα προβλήματα λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου για την απόληψη γεωδών υλικών αποκατάστασης των αναχωμάτων μετά από πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση καταφέραμε μετά από ένα εξάμηνο να λυθεί το θέμα.

Μέχρι σήμερα έχουν προωθηθεί 18 έργα προϋπολογισμού 7.025.783 εκ. ευρώ, εκτελούνται άλλα με προϋπολογισμό 14.203.500€ ενώ είναι υπό δημοπράτηση 1 έργο προϋπολογισμού 980.000€.

Συνολικά αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με 30 έργα προϋπολογισμού 22.209.283€

 

24. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΠΘ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΜΘ

Η συνεργασία της Περιφέρειας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης είναι πολυεπίπεδη.

Αφορά την συνεργασία στην υποβολή προγραμμάτων στο INTERREG και σε λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία  με προτάσεις για τη γεωργία ακριβείας, τη διάβρωση του εδάφους και τη διαχείριση των πλημμυρών, τη διατήρηση των σπάνιων φυλών μεγάλων και μικρών ζώων κ.τ.λ.

Πέραν όλων των χρηματοδοτήσεων που έγιναν από την Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ για το ΔΠΘ και το ΤΕΙ σημειώνεται ότι τρέχει πρόσκληση για την Ιατρική Σχολή 10.000.000€

 

25. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΜΘ

Σε συνέχει της επιτυχημένης συνεργασίας της ΠΕ Έβρου με το ΔΠΘ και ειδικότερα τις σχολές Επιστημών Αγωγής, Επιστημών Υγείας και Γεωπονίας και Δασολογίας με σειρά διαρκών διαλέξεων σε εβδομαδιαία βάση από 60 καθηγητές σε τρεις θεματικές ενότητες στην Αλεξανδρούπολη και την  Ορεστιάδα όπου συμμετείχαν 90 άτομα επεκτείνουμε οριζόντια τη συνεργασία.

Πιο συγκεκριμένα σε κάθε ΠΕ σε συνεργασία με το ΔΠΘ και το ΤΕΙ έχει συμφωνηθεί και θα ξεκινήσει τη νέα περίοδο η λειτουργία της «Ακαδημίας Δια βίου Μάθησης Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης» με θεματικές ενότητες που θα καθοριστούν και από τα ενδιαφέροντα των πολιτών. Ήδη έχει αρχίσει προετοιμασία και αναμένεται η εφαρμογή του προγράμματος.

 

26. ΔΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ

Με ενέργειες του Περιφερειάρχη χρηματοδοτούνται με πιστώσεις ΣΑΕΠ 800.000€  όλες οι απαραίτητες μελέτες διαχείρισης και ανάπτυξης των δασών και των δασικών εκτάσεων της Περιφέρειας με αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο των υλοτόμων, την μείωση της λαθροϋλοτομίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αναμένεται ότι περί τις 2000 απασχολούμενοι στον τομέα θα επαναδραστηριοποιηθούν μειώνοντας την ανεργία στην Περιφέρεια.

Οι συνολική δαπάνη για τις μελέτες ανέρχεται στις 800.000€

 

27. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΔΙΚΤΥΩΣΕΙΣ

Κατά την πρώτη διετία της νέας θητείας σημαντικές δράσεις με στόχο την ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα αποτελεί στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και των λοιπών πρωτοβουλιών μας:

  • η προσπάθεια δημιουργίας οριζόντων συνεργασιών και δικτυώσεων μεταξύ των παραγωγών
  • η ενημέρωση μέσω ημερίδων και άλλων μορφών με ειδικούς επιστήμονες σε θέματα όπως:
    • Η Νέα ΚΑΠ
    • Νέες καλλιέργειες (καρύδια, αμύγδαλα)
    • Αρωματικά και ενεργειακά φυτά
    • Ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων
    • Συμβολαιακή καλλιέργεια
    • Βιολογική καλλιέργεια
    • Δεντροκομία
    • Μελισσοκομία
  • Η προώθηση αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά με συμμετοχή σε εκθέσεις όπως η :
    • Prowein στην Γερμανία
    • Detrop στη Θεσσαλονίκη
    • ΔΕΘ 2014 & 2015

 

28. 4ο FORUM ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ITGA

Για τη στήριξη  της καλλιέργειας του καπνού συνδιοργανώθηκε με τη Διεθνή Ένωση Καπνοκαλλιεργητών το 4ο Forum Παραδοσιακού Καπνού το 2015 στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι καπνοκαλλιεργητών και εταιρειών από πολλές πόλεις.

Σχετικά με τον καπνό και τα προϊόντα του άλλωστε συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις προς τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό για την ενίσχυση του παραδοσιακού αυτού προϊόντος που αποτελεί μονοκαλλιέργεια για μεγάλο τμήμα των αγροτών της Περιφέρειας.

 

29. ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΠΕ Δράμας

Από το τμήμα συγκοινωνιακών έργων δρομολογήθηκαν 21 μεγάλα και  μικρά έργα και από το τμήμα Περιβάλλοντος δρομολογήθηκαν 22 έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού  29.774.076,50€

Αναλυτικότερα από το τμήμα συγκοινωνιακών έργων 9 είναι προς συμβατοποίηση, ενώ τα υπόλοιπα έχουν περαιωθεί.

Σημαντικά προς υπενθύμιση είναι:

  • Η Ασφαλτόστρωση επαρχιακών οδών
    • Δράμας – Σιδηρονερίου, κατά τμήματα
    • Δράμας – Αμφίπολης από Άμισο ως Κουδούνα
    • Δράμας – Ξάνθης από Χωρικό ως Νικηφόρο κατά τμήματα
    • Δράμας – Αμφίπολης από Μακρολεύκη ως τα όρια του νομού
  • Αποκατάσταση Δικτύου Κάτω Νευροκοπίου
  • Αντικατάσταση στηθαίου ασφαλείας προς Χ Κ Φαλακρό και στο ΕΟ Δικτύου Δράμας καθώς και η
  • Συντήρηση Επ. Οδού Δικτύου Κ. Νευροκοπίου
  • Βελτίωση – ασφαλτόστρωση Ε.Ο Δράμας – Καβάλας από Ανατολικό Κόμβο ως τα όρια του νομού
  • Βελτίωση – ασφαλτόστρωση ΕΟ 57 Δράμας – κάτω Νευροκοπίου
  • Συντήρηση καταβοθρών Κ. Νευροκοπίου
  • Βελτίωση – ασφαλτόστρωση ΕΟ 14 Δράμας – Ξάνθης
  • Βελτίωση – ασφαλτόστρωση Επ. Δικτύου Δράμας Σιδηρονερίου Σκαλωτής
  • Λειτουργία υποδομών Χ. Κ. Φαλακρού

 

Από το τμήμα Περιβάλλοντος σημαντικά είναι τα εξής:

  • Τα έργα αναδασμού αγροκτήματος Κουδουνιών
  • Κατασκευή αντιπλημμυρικής προστασίας Βοϊράνης
  • Η επικαιροποίηση της μελέτης δικτύου Κουδουνιών, Μαυρολεύκης και η οριοθέτηση χειμάρρου Δοξάτου

 

ΠΕ Καβάλας

Σημαντικά έργα δρομολογήθηκαν – εξελίσσονται ή ολοκληρώθηκαν στην ΠΕ Καβάλας προϋπολογισμού 57.567.000€

Άξια αναφορά αποτελούν:

  • Η εξωτερική θωράκιση του υφιστάμενου τμήματος του προσήνεμου μόλου του Λιμένα Καβάλας, η επέκταση του προσήνεμου μόλου , η κατασκευή πλωτών εγκαταστάσεων στο κεντρικό λιμάνι Καβάλας και η βελτίωση εγκαταστάσεων ιχθυόσκαλας
  • Επισκευές οδών, συντηρήσεις και ασφαλτοστρώσεις προς το χιονοδρομικό του Παγγαίου, στο οδικό δίκτυο Θάσου του επαρχιακού δικτύου αλλά και η παράκαμψη του οικισμού Ελαιοχωρίου
  • Η Β’ φάση του αλιευτικού καταφυγίου Δ. Ορφανού, η ολοκλήρωση αρδευτικού δικτύου δυτικής πεδιάδας Νέστου και η αξιοποίηση των Τενάγων των Φιλίππων Α & Β φάση με καθαρισμό της Κεντρικής Τάφρου

 

 

ΠΕ Ξάνθης

27 έργα κατά τη διετία 2015-2016 δρομολογήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν στην ΠΕ Ξάνθης προϋπολογισμού 7.233.400€  και αφορούν:

  • Ασφαλτόστρωση οδικού δικτύου, συντήρηση κατασκευή τεχνικών έργων αντιμετώπιση καταπτώσεων , συντήρηση Η/Μ εγκατάσταση του οδικού δικτύου
  • Προστασία της κοίτης σε περιοχές του χειμάρρου Κιμμερίων
  • Αντικατάσταση αγωγού αγροκτήματος Μαγγάνων
  • Συντήρηση διδακτηρίων
  • Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης πρανών ρεμάτων Τοπείρου, Μαγιών, Συδίνης και λοιπά έργα

 

ΠΕ Ροδόπης

Στην ΠΕ Ροδόπης ολοκληρώθηκαν ή δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα ως εξής:

Από τη ΣΑΕΠ 031 προϋπολογισμού:

  • Συντήρηση αγροτικών οδικών δικτύων 704.000€
  • Συντήρηση οδικού δικτύου με ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή τεχνικών στο τμήμα Ιάσμου Κοπτερού, κατασκευή έργου διέλευσης χειμάρρου Μακροποτάμου και Τρελοχείμαρρου, αποκατάσταση βλαβών Βραγιάς και οδού Καλλυντηρίου – Οργάνης, Νέας Σάντας, Κέχρου, Δροσίνης, διάβασης Λίσσου στον Ίμερο
  • Αποπεράτωση εργασιών φράγματος Ιασίου

Από τη ΣΑΕΠ 531 προϋπολογισμού

  • Αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικών εργασιών σε ποταμούς, ρεύματα καθώς και προστασία της Μονής Βαθυρύακα
  • Βελτίωση συντήρησης βατότητας Εθνικών και Επαρχιακών δικτύων

Από τη ΣΑΜΠ 031

Μελέτες όπως:

  • Ανάδειξη – προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση σπηλαίου «Πολύφημου» Μαρώνειας
  • Οριστική μελέτη δικτύων διανομής φράγματος Ιασίου
  • Μελέτη ποδηλατοδρόμου στο οδικό δίκτυο από Δ.Π.Θ. και Κόσμιο

 

Από ΚΑΠ μελέτες και έργα όπως:

  • Κατασκευή μικρών ταμιευτήρων
  • Μελέτη γέφυρα στο Λίσσο και επαρχιακή οδό Ιμέρου – Γλυφάδας
  • Κατασκευή αποδυτήριων γηπέδων Ξυλαγανής κ.τ.λ.

 

ΠΕ Έβρου

Στην ΠΕ Έβρου ολοκληρώθηκαν:

Οδικά έργα

  • Αυτή τη διετία κατασκευάστηκαν οδικά έργα από ΣΑΕΠ 031, 531 και ΚΑΠ 26 προϋπολογισμού 4.354.655€
  • Υπό εκτέλεση βρίσκονται 8 έργα προϋπολογισμού 6.593.525€
  • Σε δημοπράτηση ακόμη 4 έργα προϋπολογισμού 6.550.000€

Αντιπλημμυρικά έργα

  • Στην παρούσα διοίκηση ολοκληρώθηκαν 18 έργα προϋπολογισμού 7.025.783€
  • Εκτελούνται 11 έργα προϋπολογισμού 14.203.500€
  • Σε δημοπράτηση 1 έργο 980.000€
  • Προγραμματικές συμβάσεις ύψους 4.550.000€
  • Εξ’ αυτών, υλοποιήθηκαν από την Περιφέρεια έργα προϋπολογισμού 20.000.000€ στον Έβρο, που χρηματοδοτήθηκαν από το ΥΠΟΜΕΔΙ

entaxis-pavlidi_14-09-2016