Λένε πως τα πρώτα είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο ενός ποιητή είναι καθοριστικά για τη μάχη του με τον χρόνο: τότε θα κριθεί για το αν και πώς θα περάσει στις νεώτερες γενιές, τότε θα διαπιστωθεί αν έχει ακόμη τη δύναμη να συγκινήσει και να εμπνεύσει, τότε θα αποφασιστεί αν μπορεί να επιβιώσει σε μιαν εποχή που κινείται κάτω από έναν εντελώς διαφορετικό αστερισμό.

Από τον θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη (1922-1988) μας χωρίζει πάνω από μια εικοσιπενταετία, αύριο συμπληρώνονται εικοσιέξι χρόνια, κι εκείνο που διαπιστώνει σχεδόν αμέσως κανείς είναι πως ο αγαπημένος ποιητής της μεταπολεμικής Αριστεράς διανύει στις ημέρες μας μια καινούργια περίοδο ανθοφορίας.

Οι νέοι (απλοί αναγνώστες, αλλά και ποιητές) ψάχνουν τον Λειβαδίτη ξανά και από την αρχή, επιλογές ποιημάτων του κάνουν την εμφάνισή τους σε ποικίλες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, άρθρα στον ημερήσιο Τύπο και στα λογοτεχνικά περιοδικά έρχονται να υπενθυμίσουν τους βασικούς σταθμούς της πορείας του ενώ φιλολογικές μελέτες επιχειρούν να ερμηνεύσουν με ένα σαφώς ανανεωμένο βλέμμα το έργο του.

Το έργο του Λειβαδίτη συγκεντρωμένο σε τρεις τόμους, υπό τον τίτλο «Tάσος Λειβαδίτης. Ποίηση» (εκδόσεις Μετρονόμος) παρουσιάζουν το βράδυ στις 8 μ.μ., στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα), ο συγγραφέας Θανάσης Θ. Νιάρχος, ο ποιητής Γιάννης Κουβαράς, ο φιλόλογος και δημοσιογράφος Σπύρος Αραβανής και ο Γιάννης Βάγιας. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Τάσος Λειβαδίτης, η αγωνία της ύπαρξης» σε σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου. Τραγούδια σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη θα ερμηνεύσουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Μπέττυ Χαρλαύτη

Μαζί τους οι μουσικοί Γιάννης Ζερβίδης (πιάνο) και Πάρης Καρακανάς (μπουζούκι).

Το πλήρες τηλεγράφημα του Β. Χατζηβασιλείου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.