Το έθιμο του Τζάρου αναβίωσε το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης (07/03) στα Άβδηρα, με τους κατοίκους να ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και να περνάνε μέσα από τις φλόγες.

Η φωτιά άναψε λίγο μετά τις 18:30, στο κέντρο του παραδοσιακού, ιστορικού οικισμού των Αβδήρων, με τον Χορευτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών να αναβιώνει το έθιμο οι ρίζες του οποίου χάνονται βαθιά μέσα στον χρόνο.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν και άρχισαν να περνούν μέσα από τις φλόγες. Παράλληλα, στήθηκε και το καθιερωμένο γλέντι για την Τσικνοπέμπτη, με τα κάρβουνα να παίρνουν φωτιά και το κρασί να ρέει άφθονο.

«Σήμερα ο  Χορευτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών αναβιώνει ένα παλιό έθιμο, το έθιμο του Τζάρου. Συνήθιζαν από παλιά εδώ στα Άβδηρα να ανάβουν φωτιές, σε κάθε γειτονιά. Η κάθε γειτονιά είχε τη δική της φωτιά και οι κάτοικοι πηδούσαν από πάνω, ενώ παράλληλα έψηναν όλοι από κάτι και έτρωγαν. Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια η φωτιά ανάβει στην πλατεία, και μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι εδώ. Ο Σύλλογος κάνει πάντα ένα πάρτι, ψήνουμε σουβλάκια, έχουμε κρασιά τοπικά από τα Άβδηρα και αναβιώνουμε το έθιμο. Είναι και μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν και τα νέα παιδιά τα έθιμα του τόπου μας» σημειώνει η Χρύσα Ραξιώνη, Πρόεδρος  του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών.

«Την καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσουμε και το έθιμο του ανάποδου γάμου. Και αυτό το έθιμο γινόταν εδώ στην περιοχή για πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχουν παλιές φωτογραφίες στις οποίες βλέπουμε πως από το 1920 και μετά στις αποκριές αναβίωναν διάφορα έθιμα στην περιοχή, όπως ο ανάποδος γάμος και άλλα σατυρικά δρώμενα» προσθέτει η ίδια.