Η ΞΑΝΘΗ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Μήπως είναι καιρός να αξιολογήσουμε και την βραδιά γευσιγνωσίας στο Αμοιρίδιο;

Το βράδυ της Πέμπτης, μέσα στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο Φίλιππος Αμοιρίδης, οι Ξανθιώτες απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι αγαπούν και σέβονται τις παραδόσεις και την δική τους ξεχωριστή κουλτούρα, και η σκέψη να ξαναρχίσουν οι ΘΛΕ από την αρχή, όπως ξεκίνησαν επί Αμοιρίδη σαν μια Ξανθιώτικη γιορτή και αφού μπει στις σωστές βάσεις, τότε να του δώσουμε και την εξωστρέφεια που του πρέπει και να το κάνουμε πανελλαδικό, Βαλκανικό και γιατί όχι ακόμη μεγαλύτερο και η σκέψη για επανασυντονισμό των ΘΛΕ είναι επίκαιρη.

Θέλουμε να πούμε, χωρίς να παραβλέπουμε την οικονομική ανάσα που δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις στους επαγγελματίες της πόλης μας, για το τριήμερο της καρναβαλικής παρέλασης,  η ανάγκη των επισκεπτών για φαγητό και ποτό είναι αυτή που τους ωθεί να καταναλώσουν όταν επισκέπτονται την Ξάνθη  και μόνο  κατά την διάρκεια της καρναβαλικής παρέλασης και όχι η επίσκεψη για αυτό κάθε αυτό το καρναβάλι της Ξάνθης.

Για παράδειγμα η βραδιά της γευσιγνωσίας, θα μπορούσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και επισκεπτών από άλλες περιοχές, προκειμένου να δοκιμάσουν διαφορετικές γεύσεις και κυρίως παραδοσιακά εδέσματα.

Θα μπορούσε αυτή η βραδιά να προσελκύσει κόσμο με την ανάλογη προβολή. Η βραδιά ορθώς μετατράπηκε σε ένα Ξανθιώτικο γλέντι και άρα, είναι ώρα να αποφασίσουν όλοι όσοι εμπλέκονται αν θέλουμε ΘΛΕ για τους Ξανθιώτες ή για να «πουλήσουμε» τις ΘΛΕ στους επισκέπτες μας.

Σίγουρα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που δεν μπορεί να ανοίξει η συζήτηση του στην καρδιά των γιορτών των ΘΛΕ, αλλά είναι τροφή για σκέψη και η δήλωση του δημάρχου ότι από την επομένη της λήξης των ΘΛΕ ξεκινά ο σχεδιασμός του για το 2025 κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και άρα  πρέπει να υλοποιηθεί.

Με δεδομένο ότι ο ανταγωνισμός, από ότι μαθαίνουμε  με στέρεες βάσεις σε διπλανές πόλεις και αυτή της Θεσσαλονίκης, έχει ξεκινήσει και ίσως, επειδή ξεκινούν από το μηδέν, να μας ξεπεράσουν στην προσπάθειά μας να καθιερωθούμε εδώ και χρόνια σαν ένα μεγάλο καρναβάλι, αλλά από ότι αποδείχθηκε και ιδιαίτερα πολύ έντονα στην διοίκηση του Μ. Τσέπελη, ο δήμος ξόδεψε λεφτά των Ξανθιωτών και κανένας δεν γνωρίζει αν αυτά τα χρήματα επέστρεψαν στους Ξανθιώτες.

Μήπως κάποια στιγμή να γίνει απολογισμός σε μία εμπιστευτική συνάντηση της ηγεσίας του δήμου Ξάνθης και των εκπροσώπων των επαγγελματιών για να δούμε αν τελικά τι και πόσα ξοδέψαμε σαν πόλη και πόσα εισπράξαμε;

Εκτός πια αν δώσουμε προτεραιότητα στους Ξανθιώτες να το «γλεντήσουν» και να ξεφύγουν από την δύσκολη καθημερινότητα, εκεί πάμε πολύ καλά και αποδείχθηκε το βράδυ της τσικνοπέμπτης όπου στο κατάμεστο Αμοιρίδιο οι Ξανθιώτες, για μία ακόμη φορά,  έγραψαν  ρεκόρ κεφιού, διασκέδασης και καλής διάθεσης.

Παρόντες στο «πατιρντί» των Ξανθιωτών, σύσσωμη η διοίκηση του δήμου Ξάνθης και η αντιπολίτευση.

Σε αυτή την φάση κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την τοπική ηγεσία για την παρουσία της γιατί η προεκλογική περίοδος τελείωσε και άρα παραβρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν τους Ξανθιώτες και ορθώς έπραξαν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με παραδοσιακές συνταγές που ετοίμασαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Ξάνθης, κρασί και γλέντι με ζωντανή μουσική υπό τους ήχους της “Μπάντα Τέτοια “, γιορτάζουν οι Ξανθιώτες την Τσικνοπέμπτη στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο “Φίλιππος Αμοιρίδης”.

 

Μια βραδιά χαράς αλλά και  προετοιμασίας, καθώς η περίοδος της Σαρακοστής πλησιάζει, με λαχταριστές παραδοσιακές γεύσεις, σπιτικά γλυκά, χορό και πολύ κέφι, η οποία έχει “ταυτιστεί” με τον Ξανθιώτικο θεσμό των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών.