Παλιά πόλη οι κυκλοφοριακές μελέτες και η … ιστορία

ΤΙ ΦΤΑΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΛΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 100 ΧΡΌΝΙΑ;

Πολλά είναι αυτά που λέγονται και ακούγονται για τις κυκλοφοριακές μελέτες της παλιάς πόλης  όπου όλοι μιλούν για μία παλιά πόλη πρότυπο και δυστυχώς, όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν από την διοίκηση, δεν κατάφεραν να βάλλουν ένα λιθαράκι, λαμβάνοντες υπόψιν πρωτίστως τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών.

Δυστυχώς όλο το τοπικό πολιτικό σύστημα θυμάται την παλιά πόλη μόνο στις γιορτές παλιάς πόλης και στο καρναβάλι.

Η ασύδοτη λειτουργία των επιχειρήσεων, η χωρίς καμία λογική  κίνηση των οχημάτων, χωρίς καμία συντήρηση από την πλευρά του δήμου, πρωτίστως να δοθεί η αίσθηση ότι ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στους δρόμους και να δει πώς λειτουργούσε η παλιά πόλη όταν ήταν στις δόξες της.

Καμία σήμανση που να προδιαθέτει τον επισκέπτη ότι θα δει κάτι που δεν ξαναείδε, ότι θα πιεί τον καφέ του σε κάποιο γραφικό καφενεδάκι όπου θα τον προϊδεάζει ότι στην παλιά πόλη κάπως έτσι έπιναν τον καφέ τους οι κάτοικοι, κάποιο γραφικό ταβερνάκι που δεν παραπέμπει σε κάποια «αρπαχτεί» αλλά τηρεί τον συμβολισμό του.

Ξεκινώντας κανείς από τα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιά πόλης … σκοντάφτει, δείγμα ότι είναι αρκετά κομμάτια των δρόμων παρατημένα.

Το κυριότερο, λείπει ο ασβέστης το κατ εξοχήν υλικό ευπρεπισμού και καλλωπισμού των κτιρίων της εποχής εκείνης.

Λείπε ο χώρος που είναι για τους πεζούς και τα δε αυτοκίνητα, που κανείς δεν γνωρίζει τίνος είναι και γιατί βρίσκεται σε έναν χώρο που αντί για αυτοκίνητα θα έπρεπε φυσιολογικά και σύμφωνα με την παράδοση, να κυκλοφορούν άμαξες και ναι, γιατί όχι γαϊδουράκια και άλογα;;

Για αν μην παρεξηγηθούμε, και χαρακτηρισθούμε οπισθοδρομικοί, μιλάμε για ένα κομμάτι της πόλης που είναι ιστορία και κατά την γνώμη μας θα πρέπει να συνεχίσει, αν όχι να ζει την ιστορία, τουλάχιστον να την διδάσκει.

Και όσο για το τουριστικό κομμάτι – οικονομικό, θα πρέπει να επιλέξουμε ως δημοτική αρχή και Ξανθιώτες τι ακριβώς θέλουμε να πουλήσουμε από την παλιά πόλη. Την διασκέδαση, το φαγητό ή την ιστορία της;;;

Αν θέλουμε να πουλήσουμε καφέ ποτό και φαγητό την στιγμή που πολλές περιοχές της πόλης προσφέρονται και όχι την ιστορία και την εικόνα της παλιάς πόλης, τότε αποτύχαμε ως διοίκηση και επιχειρείν.

Αν όμως όλα αυτά τα συνδυάζαμε με την ιστορία της παλιάς πόλης και τα «πουλούσαμε» στους επισκέπτες, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

Δεν είμαστε ειδικοί αλλά προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλουν οι δημοτικές αρχές. Να είναι δέσμιοι μόνο των επιχειρηματικών συμφερόντων που «παίζονται» στην παλιά πόλη; Να είναι δέσμιοι των συμφερόντων των κατοίκων της παλιάς πόλης  δημιουργώντας μία ακόμη εκλογική πελατεία ή μήπως θέλουμε συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω και πρωτίστως στον σεβασμό για την ιστορία της παλιάς πόλης, να επιδιώξουμε χωρίς αγκυλώσεις το καλό όλης της Ξάνθης και των Ξανθιωτών;;;

Α.Π.