Η Δημοτική Αρχή υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της

ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

-Καθαριότητα

-Ελεγχόμενη στάθμευση

-Δημοτική Αστυνομία

-Δημοτικό Πάρκινγκ

-Αδέσποτα

-ΘΛΕ

Η νέα Δημοτική αρχή, βήμα βήμα, μέρα με την μέρα, υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις της και καταγράφηκε σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο νέος δήμαρχος Στράτος Κοντός στον super fm,  ξεδιπλώνοντας το πλάνο του για όλα τα θέματα που απασχολούν τους Ξανθιώτες, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα τους.

Λιτός, ξεκάθαρος και ανάληψη της ευθύνης τον λόγων και των έργων του, μίλησε για την καθημερινότητα και την πορεία της διοίκησης της πόλης. Καταγράφεται  ξεκάθαρα ότι στόχος του νέου δημάρχου είναι η αναπλήρωση του χαμένου χρόνου, στοχεύοντας στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των δημοτών.

Ποιο συγκεκριμένα, για το θέμα της καθαριότητας η διαφορά άρχισε να φαίνεται στους δρόμους της πόλης και κυρίως στο κέντρο, αφού μετά από 4 χρόνια, ο κόσμος της Ξάνθης, είδε την μηχανοκίνητη σκούπα στους δρόμους και οι κάδοι να είναι άδειοι. Κυρίως όμως, είδε το μηχάνημα πλύσεις των κάδων απορριμμάτων να πλένει τους κάδους και φυσικά να τους απολυμαίνει, σημειώνοντας ότι είναι λογικό οι κάδοι να πλένονται και να απολυμαίνοντας εφ όσον υπήρχε η μηχανική δυνατότητα στην υπηρεσία καθαριότητας.

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Φυσικά και τέθηκε το ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης όπου είναι ένα από τα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας και συζητείτε από τους δημότες.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, η μελέτη για την προμήθεια της ελεγχόμενης στάθμευσης, ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ,  είναι μία υπόθεση που η δική του διοίκηση κληρονόμησε από την προηγούμενη και εκ των πραγμάτων πρέπει να την υλοποιήσει.

Παραδέχτηκε ότι η μελέτη έτσι όπως ετοιμάσθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή  παρουσιάζει αστοχίες τις οποίες και προσπαθούν να διορθώσουν.

Ο Στράτος Κοντός υποστήριξε ότι είναι ένα σύγχρονο έργο που θα στηρίξει την καθημερινότητα των πολιτών κυρίως όμως την αγορά, σημειώνοντας ότι στις αριθμημένες θέσεις θα υπάρχει ένα «μάτι» που θα δίνει εικόνα στο κεντρικό σύστημα παρακολούθησης του Δήμου.

Ο πολίτης θα μπορεί να πληρώνει σε συγκεκριμένα σημεία, κυρίως καταστήματα και όχι στα παρκόμετρα που καταργούνται.

Η υπηρεσία του δήμου θα έχει σαφή εικόνα του ποιες θέσεις είναι άδειες ή έχουν αυτοκίνητο. Και μάλιστα όταν προς το τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου ολοκληρωθεί η διαδικασία και ξεκινήσει η εφαρμογή αυτό δεν θα κοστίζει στους δημότες, θα είναι δωρεάν. Για παράδειγμα ο δημότης θα αγοράζει χρόνο για 2 ώρες χωρίς να πληρώνει, και η δε πληρωμή, μπορεί να γίνεται και μέσω κινητού ή σε άλλα σημεία. Τα δε παρκόμετρα απομακρύνονται.

ΚΟΣΤΟΣ ΟΧΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ

Αναφορικά με το κόστος, ο νέος δήμαρχος ανέφερε ότι δεν θα είναι δυσβάστακτο και χαρακτήρισε αστειότητες αυτά που διαδίδονται ότι θα είναι μεταξύ των 2 και 2,5 ευρώ, «αυτά δεν ισχύουν» ανέφερε. «Στόχος μας είναι να αποσυμφορηθεί το κέντρο, να υπάρχει διαρκή ροή των θέσεων στάθμευσης, να εξυπηρετείται η αγορά και να έχει κάποια έσοδα ο Δήμος».

Δεσμεύθηκε ότι οι συνδημότες του, θα γνωρίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, που θα πηγαίνουν τα χρήματα και σε ποια δράση. Όπως σημείωσε, ανά τρίμηνο θα μπαίνει ένας στόχος και τα χρήματα θα κατευθύνονται για την υλοποίηση του. Για παράδειγμα παρέμβαση σε κάποιο πάρκο, σχολείο και ούτω καθ’ εξής. «Θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια για το που πηγαίνουν τα χρήματα της ελεγχόμενης στάθμευσης”

12 ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 2024 ΑΡΧΕΣ 2025

 

Αναφορικά με τον έλεγχο της εφαρμογής, ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχει ήδη η υπηρεσία ελέγχου μέχρι αυτό το έργο να το αναλάβουν οι 12 Δημοτικοί Αστυνομικοί τους οποίους μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία, η οποία είναι χρονοβόρα, θα προσληφθούν,  περί το τέλος του 2024 αρχές του 2025 και όσο για το πότε ξεκινάει η ελεγχόμενη στάθμευση, είπε ότι αυτή θα μπει σε εφαρμογή τέλος Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου, θα αρχίσουν τα τεστ και οι δοκιμές του συστήματος.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Κάνοντας αναφορά στο δημοτικό πάρκινγκ, ο δήμαρχος Στράτος Κοντός, ανέφερε ότι υπάρχει η σχετική μελέτη η οποία έφτασε τώρα στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, η οποία και θα την αξιολογήσει. Θα δώσει ή όχι την ορθότητα της όπου και θα ενταχθεί η υλοποίηση της μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Πόλεων. Παραδέχθηκε ότι μπορεί να «σκαλώσει» γιατί η προηγούμενη διοίκηση την ετοίμασε κάπως βιαστικά.

Αν «σκαλώσει», σημείωσε, αφού θα έχουμε και εικόνα από την ελεγχόμενη στάθμευση θα το δούμε τότε. «Έχουμε αναφέρει επανειλημμένα ότι θα πάμε βήμα βήμα. Σαφώς και υπάρχουν σκέψεις όμως ας δούμε πρώτα αν η υπάρχουσα μελέτη είναι εφαρμόσιμη.

 

ΑΔΕΣΠΟΤΑ

 

Ο δήμαρχος έκανε αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα. Μίλησε για δυσφήμηση του δήμου Ξάνθης με την έκταση που έλαβε πανελλήνια το θέμα των αδέσποτων στον ΧΥΤΑ, με δεδομένου ότι η περιοχή του ΣΔΑΝΞ  δεν είναι ευθύνη του δήμου Ξάνθης, πέραν τούτου όμως, “εμείς ως Μητροπολιτικός Δήμος, κάναμε βήματα, τα οποία εν μέρει ακυρώθηκαν γιατί δούλεψε κόσμος στο συγκεκριμένο θέμα. Σαφώς και οι δημότες μας δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες αναφορικά με τις ευθύνες. Εμείς όμως, μπήκαμε μπροστά και ετοιμαζόμαστε για οριστική λύση του προβλήματος. Μέχρι σήμερα γινόταν μπαλώματα που δεν έδιναν λύσεις. Πρέπει να γίνει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και αυτό ετοιμάζουμε. Γνωρίζουμε ότι οι συνδημότες μας αντιμετωπίζουν στην μετακίνηση τους προβλήματα λόγω της παρουσίας επιθετικών αδέσποτων και τους καλούμε να κάνουν τις καταγγελίες τους στο 15333 ή στην σχετική πλατφόρμα του δήμου Ξάνθης. Εμείς παρεμβαίνουμε άμεσα σε περίπτωση επικίνδυνης συμπεριφοράς του αδέσποτου».

Όπως σημείωσε, για το επιχειρησιακό πρόγραμμα ο δήμαρχος, αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους σημειώνοντας ότι ήδη ο δήμος Ξάνθης ξεκίνησε την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, οριοθετώντας το καταφύγιο των αδέσποτων. Υπάρχει συνεργασία με εξωτερικό κτηνίατρο αφού ο δήμος δεν διαθέτει. Μόλις τελειώσει η δικαστική διαμάχη μεταξύ δύο κτηνιάτρων, ο δήμος θα ξεκινήσει νέα σύμβαση με κτηνίατρο της πόλης και ζήτησε από τους δημότες να καταγγέλλουν σημάδια επιθετικότητας από τα αδέσποτα ζώα.

 

Θ.Λ.Ε.

 

Η συνομιλία έφτασε και στο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την προετοιμασία των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών.

Είναι γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή, βούτηξε αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης σε «βαθιά νερά» όμως, ο δήμαρχος καθησύχασε τους φόβους των δημοτών, λέγοντας ότι οι ΘΛΕ θα γίνουν κανονικά και ότι αυτό που ετοιμάζεται μπορεί να μην είναι αυτό που θέλει η δημοτική αρχή, όμως το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ο κόσμος θα απολαύσει ένα όμορφο πρόγραμμα που ήδη έχει ολοκληρωθεί. Δεσμεύθηκε όμως, ότι από την επόμενη μέρα της λήξης των ΘΛΕ, θα προετοιμαστούν οι ΘΛΕ για την νέα χρονιά, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται να ξεκινάει η προετοιμασία δύο μήνες πριν την έναρξη του καρναβαλιού. Δήλωσε αισιόδοξος και ότι δεν φοβάται τον ανταγωνισμό από διπλανές πόλεις ή από το καρναβάλι της Θεσσαλονίκης που ετοιμάζεται, σημειώνοντας ότι η Ξάνθη έχει παράδοση στο καρναβάλι και δεν θα αφήσει να χαθεί αυτή η κληρονομιά και σκοπός του είναι, το καρναβάλι της Ξάνθης να μην είναι ένα 3ήμερο, τονίζοντας ότι η πόλη μας είναι σε στρατηγικό σημείο, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι πολίτες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ