Τελικά νοιάζεται κανένας τον Έβρο;

Με την ερώτηση τους οι βουλευτές του ΚΚΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς, ανοίγουν ένα θέμα που δεν έχει να κάνει απλά με ένα φράγμα στην εσχατιά του Έβρου που ποτίζει 200.000 στρέμματα, αλλά με την γενικότερη αδιαφορία της Αθήνας με ότι συμβαίνει στην Θράκη. Η ερώτηση του ΚΚΕ πέρα από την πολιτική απόχρωση που συνηθίζουν οι κομουνιστές,  να θέτουν και να βάλλουν κατά πάντων θεωρώντας εαυτούς καταλληλότερους να λύσουν τα προβλήματα των πολιτών, έχει να κάνει κυρίως με την πολιτική της κυβέρνησης η οποία ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της Χώρας και αν είναι μία αιτία για να κρατήσει τους Έλληνες και ειδικά τους Θράκες, στις πατρογονικές τους εστίες, με ότι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα.

Επίσης, με την ερώτηση του το ΚΚΕ προς τους υπουργούς αναδεικνύει και το θέμα έλλειψης ενδιαφέροντος της τοπικής ηγεσίας,  για τα προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων της υπαίθρου και το ερώτημα προς τους δημάρχους, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, τον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές, εκτός της πολιτικής λογικής του ΚΚΕ  είναι: Άραγε η τοπική ηγεσία, δεν θα μπορούσε με μία απευθείας ανάθεση να δώσει την δουλειά σε μία εταιρεία η οποία να διαθέτει φύλαξη και τεχνικό προσωπικό για να μην κινδυνεύσουν 200.000 στρέμματα να γίνουν άγονα;

Ως πότε οι ντόπιοι πολιτικοί και ηγήτορες θα περιμένουν με το χέρι απλωμένο στην Αθήνα και να περιμένουν πότε η Αθήνα θα κάνει προσλήψεις για τις εσχατιές του Έβρου;

Μία Αθήνα που απέδειξε, ανεξάρτητα με το ποιος κάθεται στον κυβερνητικό «θώκο», ότι έχει γραμμένη την Θράκη στα παλαιότερα των υποδημάτων της;

Ακολουθεί  η ερώτηση του ΚΚΕ.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

 

Θέμα: Απαράδεκτη και επικίνδυνη η κατάσταση του Φράγματος Θεραπειού στην ΠΕ Έβρου

Σε κακή κατάσταση βρίσκεται το φράγμα Θεραπειού, χωρητικότητας 3.500.000m3, που εδώ και 50 χρόνια αρδεύει 200.000 στρέμματα στο βόρειο Έβρο, στη βόρεια και νότια πλευρά της λεκάνης του ποταμού.

Σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και ο κίνδυνος να πάθει «έμφραγμα» η κυριότερη δομή άρδευσης του Έβρου και να μείνουν χωρίς νερό όλες οι αρδευόμενες εκτάσεις είναι ορατός. Οι ηλεκτρολόγοι, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν, δεν αντικαταστάθηκαν και την ηλεκτρολογική υποστήριξη του φράγματος ανέλαβε ιδιώτης.

Επιπλέον, από την 1η του νέου έτους το φράγμα είναι χωρίς προσωπικό φύλαξης, μιας και ο τελευταίος φύλακας συνταξιοδοτήθηκε.

Οι εγκαταστάσεις σκουριάζουν ασυντήρητες για πολλά χρόνια. Το κυριότερο ζήτημα είναι ότι «οι πόρτες» που ρυθμίζουν τη ροή του νερού είναι σε οριακό σημείο, έτοιμες να «μπλοκάρουν», με ολέθριες συνέπειες για τους αγρότες και την περιοχή μας.

Επίσης, το «βοηθητικό» φράγμα που έγινε στα Κόμαρα και δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραμένει «ανενεργό» χωρίς κανένας να απολογηθεί γι’ αυτό.

Για την κατάσταση αυτή την κύρια ευθύνη φέρνουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών αλλά και των Περιφερειακών και δημοτικών αρχών που αν και γνωρίζουν το πρόβλημα αδιαφορούν .

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

 

– Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, συντήρηση, ανθρώπινο δυναμικό κλπ) αποτελεσματικής λειτουργίας του φράγματος, στο πλαίσιο της διαχείρισης των υδάτων και ιδιαίτερα της άρδευσης.

– Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό (φύλακες, ηλεκτρολόγοι, κλπ) ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του φράγματος Θεραπειού.

– Τη λειτουργία του βοηθητικού φράγματος στα Κόμαρα.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας