Αλέξανδρος Παπάνης. Υποψήφιος στην Τοπική Κοινότητα Ξάνθης με τον συνδυασμό «Ξάνθη Αλλιώς»: Τοπική Κοινότητα Ξάνθης και η Άμεση Δημοκρατία.

Αναφέρει στην «ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» ο υποψήφιος για την Τοπική Κοινότητα Ξάνθης Αλέξανδρος Παπανης σε μία συνέντευξη καρδιάς.

Αλέξανδρος Παπάνης, ένας νέος άνθρωπος που βάζει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του τον Ξανθιώτη. Ένας ενεργός πολίτης που απλά θέλει καλύτερη την Ξάνθη, την θέλει αλλιώς.

Προτείνουμε στους αναγνώστες να αντιληφθούν τι σημαίνει Άμεση Δημοκρατία και σε ποιο πολιτικό βάθρο της εξουσίας πρέπει να την τοποθετήσουν.

Αναφέρει εισαγωγικά ο Αλέξανδρος Παπάνης υποψήφιος στην Τοπική Κοινότητα Ξάνθης με τον Στράτο Κοντό και την παράταξη «Ξάνθη αλλιώς».

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τοπική Κοινότητα Ξάνθης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και ο πιο αντιπροσωπευτικός θεσμός της Άμεσης Δημοκρατίας! Κι’ αυτό διότι η Τοπική Κοινότητα Ξάνθης λειτουργεί στην ουσία ως ο ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ των πραγματικών αναγκών των Δημοτών της Ξάνθης με την Κεντρική Διοίκηση του Δήμου.

Η Τοπική Κοινότητα Ξάνθης έρχεται σε άμεση επαφή με τους Δημότες,  στοχεύει στη διασύνδεση τους με τις Υπηρεσίες του Δήμου, εντοπίζει τυχόν προβλήματα, δυσλειτουργίες και παθογένειες, προτείνει μέτρα βελτίωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και γενικά στοχεύει στην προαγωγή του βιοτικού επιπέδου των Ξανθιωτών και στην ενεργό εμπλοκή τους στα δημοτικά δρώμενα και στη λήψη αποφάσεων.

Ερώτηση: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

Ονομάζομαι Αλέξανδρος Παπάνης. Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχω πραγματοποιήσει Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Nottingham της Μεγάλης Βρετανίας και είμαι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D) από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης με θέμα την αποτελεσματική διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στους Μουσουλμάνους μαθητές της Θράκης

Εργάζομαι ως Μόνιμος Διδάσκων Αγγλικής Τεχνικής Ορολογίας στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 2005 έως σήμερα, ενώ παράλληλα έχω εργασθεί ως Διδάσκων καθηγητής ΣΕΠ σε αγγλόφωνα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ειδίκευσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με αντικείμενο τη Διδασκαλία της Γλώσσας σε Πρόσφυγες και Μετανάστες.  Διετέλεσα Καθηγητής Αγγλικής γλώσσας σε Μειονοτικά Σχολεία της ορεινής και πεδινής Ξάνθης, ενώ έχω εργασθεί ως Καθηγητής σε διάφορους κρατικούς εκπαιδευτικούς φορείς όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), στα ΠΕΚ Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, στην ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών κ.α. Έχω εκδώσει δύο βιβλία για τη Διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας. Είμαι πατέρας τριών παιδιών.

Ερώτηση: Γιατί επιλέξατε την Τοπική Κοινότητα Ξάνθης;

Οι Αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ξάνθης είναι πολλές και πολυδιάστατες, όπως το να διατυπώνει γνώμη στο δημοτικό συμβούλιο, ανάμεσα σε άλλα, για:
α) την αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου, που βρίσκονται στην τοπική κοινότητα,
β) την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής,
γ) την εκποίηση, εκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση χρήσης, ανταλλαγή και δωρεά, περιουσιακών στοιχείων του δήμου που βρίσκονται στα όρια της τοπικής κοινότητας.

Επιπλέον, εισηγείται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής:
α) τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τις θέσεις που επιτρέπεται η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η λειτουργία των εμποροπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιφέρειά του,
β) τους χώρους στάθμευσης οχημάτων.

Ακόμη, με αιτιολογημένη απόφασή του που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, η Τοπική Κοινότητα Ξάνθης εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο για:                                                                                                                                        α) τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων και ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, καθώς και                                                   β) τη μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή απαλλαγή από αυτούς για τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις πρόσωπα, καθώς και τα πρόσωπα που χρήζουν «βοήθειας στο σπίτι» και «διοικητικής βοήθειας.

Καταλαβαίνετε επομένως ότι τυχόν εκλογή μου στο Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Ξάνθης απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους Ξανθιώτες ώστε να μη διαψεύσω τις προσδοκίες τους, προϋποθέτει αποφασιστικότητα και διάθεση για σκληρή δουλειά.

Ερώτηση: Για ποιο λόγο επιλέξατε τον Συνδυασμό «Η Ξάνθη Αλλιώς» του Στράτου Κοντού;

Ο Στράτος Κοντός είναι ένας νέος άνθρωπος, άφθαρτος και με αληθινό όραμα για την Ξάνθη! Στο επίκεντρο του Προγράμματός του είναι ο ίδιος ο πολίτης της Ξάνθης και η βελτίωση τόσο της καθημερινότητας του, όσο και της ποιότητας της ζωής του. Έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο και πλήρως εφαρμόσιμο Πρόγραμμα απαρτιζόμενο από πρωτοποριακές προτάσεις για μία σειρά θεμάτων, όπως π.χ. η επαναλειτουργία του γραφείου εξυπηρέτησης και της γραμμής του πολίτη με τη δυνατότητα του καθενός ξεχωριστά να αναφέρει τα προβλήματα της καθημερινότητας που τον απασχολούν, με σκοπό την άμεση επίλυσης τους.                        Στο πλαίσιο της άμεσης δημοκρατίας στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως, προβλέπεται η ενίσχυση της φωνής των πολιτών μέσω της ενεργοποίησης ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα μπορεί να συμμετέχει ο κάθε Δημότης χωριστά και να προτείνει λύσεις σε καίρια ζητήματα της πόλης. Επιπλέον, στο Πρόγραμμα του υπάρχει ειδική μέριμνα για την αναβάθμιση των υφιστάμενων Κοινωνικών Δομών μέσω της διεύρυνσης των υπηρεσιών και της ενίσχυσης τους με ανθρώπινο δυναμικό.                                                                                                                                              Μία άλλη καινοτόμος πρόταση είναι η χρήση της τεχνολογίας σε θέματα υγείας (e-health) με σκοπό την παροχή κατ’ οίκον υπηρεσιών  ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε συνδημότες μας που το έχουν ανάγκη, όπως σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες, σε ηλικιωμένους και μη αυτοεξυπηρετούμενους συμπολίτες μας. Και βέβαια ο Στράτος Κοντός έχει παρουσιάσει μία σειρά μέτρων και προτάσεων σε θέματα που αφορούν π.χ. στην καθαριότητα μέσω της διαχείρισης των απορριμμάτων με ειδικά προγράμματα αποκομιδής, στη δασοπροστασία και στην πρόληψη των πυρκαγιών, στην ανάδειξη του φυσικού κάλλους του Δήμου ως πυλώνα ανάπτυξης, στη προώθησης του τουρισμού στην περιοχή μας με την προσέλκυση νέων επισκεπτών κ.α.

Ερώτηση: Ποια επιπλέον μέτρα πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να ληφθούν που θα οδηγούσαν στην περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη της Ξάνθης;

Ως ένας απλός Δημότης της Ξάνθης αυτό που αντιλαμβάνομαι πολύ καλά είναι ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν την πόλη μας χρόνια τώρα και που χρήζουν άμεσης επίλυσης!! Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου της πόλης μας με την Παθολογική κλινική να εκπέμπει σήμα κινδύνου συνάμα με την τραγική έλλειψη ιατρών, τα σκουπίδια στους δρόμους και τους άπλυτους κάδους να μυρίζουν – ειδικά το καλοκαίρι, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και η κατάληψη των πεζοδρομίων από αυτοκίνητα, η έλλειψη επαρκών παιδικών χαρών, τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους της Ξάνθης, η απουσία ραμπών  στα δημοτικά καταστήματα για τους συνδημότες μας με ειδικές ανάγκες, η ηχορύπανση τις μεταμεσονύκτιες ώρες από συγκεκριμένες ομάδες σε βάρος των υπόλοιπων συμπολιτών μας, οι πάμπολλες λακκούβες στους δρόμους – όλα αυτά αποτελούν μέρος μόνο των καθημερινών προβλημάτων που καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε όλοι εμείς που ζούμε σε αυτή την πόλη!

Προσωπικά αντιλαμβάνομαι τον Δήμο Ξάνθης ως έναν ζωντανό οργανισμό η ανάπτυξη του οποίου μπορεί να επιτευχθεί σε διάφορους τομείς και πεδία. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω τις εξής μορφές ανάπτυξης:

1) Ψηφιακός Δήμος: επέκταση του δωρεάν ασύρματου διαδικτύου (Wi-Fi) στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης και των οικισμών                                               2) Εξοπλισμός των Δημοτικών σχολείων του Δήμου με τα robotics kits που είναι δημοφιλή στην εκπαίδευση και ήδη εφαρμόζεται σε άλλους Δήμους της χώρας μας.                                                                                                    3) Συμμετοχικός Δήμος: ενίσχυση του θεσμού των ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξάνθης και με τη δυνατότητα των πολιτών να καταθέτουν ιδέες.                                                                                                                                               4) Καθαρός Δήμος: επέκταση του συστήματος των υπόγειων κάδων σε όλη την πόλη

5) Εκσυγχρονισμός των οχημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας με την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων και πλυντηρίου κάδων.

6) Οικολογικός Δήμος: Διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ενθάρρυνση της χρήσης οικολογικών αυτοκινήτων από τους δημότες.

7) Οικολογικός Δήμος: Ελεύθερη στάθμευση στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης σε όσους χρησιμοποιούν οικολογικά και υβριδικά οχήματα.

8) Σταδιακή κατασκευή του δικτύου ποδηλατοδρόμου από και προς το κέντρο της πόλης.

9) Καινοτόμος Δήμος: Εγκατάσταση λαμπτήρων LED σε όλες τις οδούς της πόλης  που θα εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας έως 85%.

10) Κοινωνικός Δήμος: καθιέρωση του θεσμού μείωσης των δημοτικών τελών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ κτλ) μέσω των λογαριασμών ηλεκτροδότησης και ύδρευσης

11) Κοινωνικός Δήμος: Δωρεάν Παροχή καύσιμης ύλης (καυσόξυλα) σε άπορες οικογένειες της πόλης από τον Δήμο.

12) Ενίσχυση των κοινωνικών δομών με την φιλοξενία περισσοτέρων νηπίων στους παιδικούς σταθμούς της πόλης και βελτίωση των κοινόχρηστων υποδομών, ώστε να είναι προσβάσιμες  από άτομα με περιορισμένη κινητικότητα.

13) Κατασκευή νέων σύγχρονων παιδικών χαρών με πιστοποίηση καταλληλότητας λειτουργίας. Προτείνεται η κατασκευή και άλλων παιδικών χαρών στην αστική περιοχή και σε οικισμούς του Δήμου.

14) Τουριστικός Δήμος: Προβολή και αξιοποίηση της απαράμιλλης ομορφιάς της ορεινής περιοχής της Σταυρούπολης. Αναβάθμιση του Δασικού χωριού Ευρύμανθος.

15) Καθιέρωση «Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας» μία φορά το χρόνο με διάθεση τοπικών εδεσμάτων και γλυκών από τοπικούς συλλόγους.

16) Έμφαση στον περιπατητικό και εναλλακτικό τουρισμό.

17) Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την ανταλλαγή «καλών πρακτικών» με στόχο την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της πόλης.

18) Δημιουργία Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου και εξοπλισμός του με σύγχρονο ιατρικό υλικό. Δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε ανέργους και ανασφάλιστους.

19) Λειτουργία Φαρμακείου Αλληλεγγύης σε εθελοντική βάση και παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ασθενείς με χαμηλό εισόδημα.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η υιοθέτηση μέτρων αυτού το είδους θα συμβάλλει μεσοπρόθεσμα στην ευημερία των πολιτών και θα καταστήσουν την  Ξάνθη ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Σας ευχαριστώ.

Αλέξανδρος Παπάνης

Υποψήφιος Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Ξάνθης με τον Στράτο Κοντό

Τηλ. 697 36 37 651

Mail: agiasion@yahoo.co.uk