Χ. Δημαρχόπουλος: Πρωτεύον στόχος καθόλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων παραμένει η ανθρώπινη ζωή.

Με αφορμή το «καυτό» σκηνικό στην κυριολεξία, λόγω των πυρκαγιών στην νότιο Ελλάδα και στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, ζητήσαμε από τον πρώην δήμαρχο Ξάνθης και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο για τον δήμο Ξάνθης να μας πει τι θα έκανε σαν δήμος, στο θέμα της πρόληψης πυρκαγιάς, με δεδομένο ότι ο δήμος Ξάνθης έχει το περιαστικό δάσος αλλά και τα καταπράσινα ορεινά στην Σταυρούπολη.

Ο ίδιος, χωρίς καμία απολύτως διάθεση άσκησης αντιπολίτευσης προς την νυν δημοτική αρχή, «ξεδίπλωσε» τις σκέψεις του αναφορικά με το ερώτημά μας. Ας διαβάσουμε ποια είναι η απάντηση του.

 

Κ. Αλέξανδρε Παυλικιάνε,

είναι πολύ σωστή και επίκαιρη η ερώτηση που μας κάνετε και χαιρόμαστε να σας απαντήσουμε.

Θα προτιμούσαμε βέβαια, η συζήτηση να γίνεται αυθορμήτως και χωρίς να νιώθουμε την πίεση της λαίλαπας από τα Δερβενοχώρια, τη Μάνδρα και το Λουτράκι…

 

Αρχικά, στο κομμάτι της πρόληψης είναι σημαντικό να υπάρχει και να έχει εξασκηθεί ένα πλάνο καταστολής οποιασδήποτε φωτιάς σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

Θα πρέπει να υπάρχει πρότερος (εποχικά) έλεγχος σε όλους τους πυροσβεστικούς κρουνούς και τα σημεία όπου αποθηκεύεται ή διέρχεται νερό και τα σημεία που αποθηκεύεται άμμος ώστε να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση ανάγκης.

 

Είμαστε υπέρ χρήσης συστημάτων ανώτερης τεχνολογίας ελέγχου και ενημέρωσης πυρκαγιών με χρήση αισθητήρων και drones κάτι που ίσως σύντομα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στην πόλη μας.

Τέλος, στο κομμάτι της πρόληψης είναι σημαντικό να ενημερώνουμε και να εκπαιδεύουμε τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να μην κινούνται άσκοπα στο περιαστικό δάσος, να αποφεύγονται τα BBQ στα επικίνδυνα σημεία του βουνού και να απαγορεύετε η καύση των ξερών χόρτων στα χωράφια. Για όλα αυτά μπορούμε να κινητοποιήσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου όπου, για τις ημέρες πολύ υψηλού κινδύνου θα διεξάγουν ενημερώσεις και ελέγχους.

Επειδή τα δάση είναι όλων μας, ο εθελοντισμός είναι ακόμα ένα μεγάλο κεφάλαιο που μπορεί να συνεισφέρει πολλά στο θέμα της ασφάλειας.

 

Στην απεχθή περίπτωση που όντως υπάρξει φωτιά ο Δήμος θα πρέπει να έχει ήδη βοηθήσει διάφορες δομές ευθύνης του να έχουν άμεσα πλάνο εκκενώσεων και να ακολουθηθεί παντού.

Άμεση ενημέρωση και επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και on-site υποστήριξη στους φορείς της πρώτης γραμμής άμυνας (Πυροσβεστική-Αστυνομία)

 

Πρέπει να έχουμε πλάνο για την πυρασφάλεια κρίσιμων κρατικών και δημοτικών υποδομών και αυτός θα είναι ο δευτερεύον στόχος προστασίας μας. Πρωτεύον στόχος καθόλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων παραμένει η ανθρώπινη ζωή.

 

Τέλος, για την ασφάλεια και την σιγουριά του πολίτη θα πρέπει να παρέχουμε συνεχή ενημέρωση ώστε να γνωρίζουν οι Δημότες τις εξελίξεις και την κατάσταση της πόλης.

 

Όλα αυτά πάντα σε στενή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου και την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Αν αποτύχεις να προετοιμαστείς, προετοιμάζεσαι για αποτυχία είχε πει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και εμείς δεσμευόμαστε να προετοιμαστούμε.