Τα σενάρια για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Το νέο κυβερνητικό παζλ είναι πολύ δύσκολο και αλλάζει διαρκώς, καθώς οι ισορροπίες είναι πολλές και λεπτές. Κομματική πηγή τόνιζε στην Κ ότι θα εκπλαγείτε από το υπουργικό, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξουν πολλά ονόματα που δεν έχουν γραφτεί. Ποια νέα πρόσωπα ακούγονται για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ποιοι μετακινούνται.

Το δίδυμο των εθνικών θεμάτων

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια που ακούγονται από πολλές και διαφορετικές πηγές, που δείχνούν πως ο καπνός πιθανόν έχει και φωτιά. Για τα δύο εθνικά υπουργεία, το ΥΠΕΞ και το Αμυνας, πιθανοί θεωρούνται ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο πρώτο και ο Νίκος Δένδιας στο δεύτερο, με τον καθηγητή να πλαισιώνεται από την πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σε ρόλο αναπληρώτριας και τον Τάσο Χατζηβασιλείου σε ρόλο υφυπουργού.

Εκπληξη στο Υγείας

Σε ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία της επόμενης θητείας, το Υγείας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναζητεί καμικάζι που θα κάνουν τη δουλειά χωρίς να φοβούνται αντιδράσεις από όσους θέλουν να μην αλλάξει τίποτα. Αυτό συνέβη κατ’ αναλογία την τετραετία που πέρασε στο Παιδείας, εξ ου και πολλοί θεωρούν την Κεραμέως κατάλληλη για να αναλάβει το δύσκολο έργο της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ.

Ψηφιοποίηση στην Παιδεία

Για τη θέση της στο Παιδείας ακούγεται πως έχει κλειδώσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με στόχο να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης. Η σχετική φημολογία έχει βάση, μιας και ο Πιερρακάκης έχει ανέπαφο πολιτικό κεφάλαιο σε ένα υπουργείο που από τη φύση του είναι δύσκολο και αποτελεί δρόμο αντοχής. Για υφυπουργός συζητείται ο Δημήτρης Καιρίδης.

Θα έχει αναπληρωτή

Μένω στο ίδιο υπουργείο, καθώς υπάρχει η εκπεφρασμένη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μεταφέρει το Αθλητισμού στο Παιδείας, όπου θα συνοδεύεται και από αναβάθμιση, αφού αυτός που θα το αναλάβει δεν θα είναι υφυπουργός αλλά αναπληρωτής υπουργός. Ισως ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο τσάρος και η Ενέργεια

Πολλοί ποντάρουν τα λεφτά τους πως ο επόμενος τσάρος της Οικονομίας θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, με πιθανό αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση, ενώ ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής Θόδωρος Σκυλακάκης πιθανόν να μετακομίσει στο Ενέργειας.

Η επιστροφή

Για το Τουρισμού ακούγεται πως οδεύει η Ολγα Κεφαλογιάννη. Πρόκειται για το υπουργείο που δεν είχε… δεχτεί το 2019. Το γεγονός ότι έμεινε τέσσερα χρόνια εκτός κυβέρνησης της στοίχισε εκλογικά, καθώς έπεσε από την πρώτη θέση στην τρίτη, κάτι που μάλλον την κάνει να αναθεωρήσει τον τρόπο που σκέφθηκε το 2019.

Μέσα η Αννα-Μισέλ και η Δόμνα

Η επικρατούσα άποψη που κυκλοφορεί θέλει την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σε υπουργικό θώκο, όχι μόνον επειδή ο πρόεδρος Μητσοτάκης αναζητεί γυναίκες, αλλά και λόγω της συνέπειας που η ευρωβουλευτής έδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα. Το Προστασίας του Πολίτη είναι μέσα στα σενάρια, όπως και το Ανάπτυξης, αφού λόγω της θητείας της στην Ευρωβουλή γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα των χρηματοδοτήσεων στις Βρυξέλλες. Για το Πολιτικής Προστασίας ένα σενάριο θέλει να το αναλαμβάνει ο νεοεκλεγείς Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ για το νεοσύστατο Οικογένειας υπάρχει το όνομα της Δόμνας Μιχαηλίδου.

Σταϊκούρας και Αδωνις

Ο Αδωνις Γεωργιάδης πιθανότατα οδεύει για το Εργασίας, ενώ καλή πηγή, εκτός πολιτικής, πόνταρε σε μεγάλη παρέα το βράδυ της Τετάρτης πως ο Σταϊκούρας θα καταλήξει στο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο σημειωτέον δεν θα σπάσει, αλλά θα μείνει ως έχει, με υφυπουργό ίσως τη Χριστίνα Αλεξοπούλου από την Αχαΐα.

Μεταγραφή στο Δικαιοσύνης

Για το Δικαιοσύνης, ένα σενάριο που υπάρχει είναι αυτό της… μεταγραφής του Γιώργου Φλωρίδη, που μπορεί να αποτελέσει το περαιτέρω άνοιγμα του Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου. Οσον αφορά το Πολιτισμού, οι πιθανότητες δείχνουν Μενδώνη και στο Μετανάστευσης ένα σενάριο είναι αυτό του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.