Παρέμβαση Σ. Γιαλάογλου για τις αντιδράσεις για την ίδρυση αθλητικού συλλόγου της Φενέρμπαχτσε με όνομα «Δυτική Θράκη» στην Κομοτηνή

Ο έγκριτος νομικός της Ξάνθης Σ. Γιαλάογλου επισημαίνει στην συνέντευξη που παραχώρησε στον star 88,8 και τον Κ. Γεωργιάδη  για την ίδρυση αθλητικού συλλόγου της Φενέρμπαχτσε με όνομα «Δυτική Θράκη» στην Κομοτηνής.

«Όπως και παλιότερα είχα γράψει, η ανεπάρκεια αυτού του δικαστή που έκανε δεκτή αυτή την ονομασία στην αίτηση σύστασης που υποβλήθηκε είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί την θητεία τους στην Θράκη. Όσο αθώο και αν φαίνεται ένα συνηθισμένο αίτημα αναγνώρισης σωματείου, όσο τυπική κιαν ειναι η διαδικασία, το ζήτημα είναι να υπάρχει συνείδηση και επαγρύπνηση ότι τίποτε δεν είναι τόσο απλό όταν έχει να κάνει με την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους. Όλοι όσοι παίζουν με αυτά τα ζητήματα είτε ως οργανωτές είτε ως ακούσιοι συνεργοί, είναι υπεύθυνοι για το επικίνδυνο αποτύπωμα που αφήνουν στην ιστορία αυτού του τόπου.

 

Ελπίζω ότι η ελληνική Πολιτεία δια των υπευθύνων οργάνων της και δια των οργανωμένων πολιτών της τοπικά, θα δείξει την ετοιμότητα της και με συνείδηση της σημασίας της κοινωνικής αποστολής της θα περιφρουρήσει, έστω ετεροχρονισμένα, την ηρεμία και την αρμονία στην ιδιαίτερη αυτή περιοχή της Ελλάδος».

Στο άρθρο μας με τίτλο Η ΑΘΗΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ https://www.xanthitimes.gr/2022/10/24/athina-egkataleipei-tin-thraki/

Είχαμε κάνει σαφή αναφορά γράφοντας: «Η Αθήνα στέλνει στην Θράκη τους χειρότερους κρατικούς λειτουργούς για να τους δείξει ότι η Θράκη απλά είναι μία δυσμενής τοποθέτηση – μετάθεση και είναι αδιάφορο του πώς θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι»,  οι οποίοι προφανώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει που υπηρετούν και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις σκοπιμότητες κάθε κίνησης του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή.

Είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνεται σαφή ενημέρωση των εκπροσώπων της πολιτείας οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα στην Θράκη.

Με χαρά μας διαβάζουμε στην συνέντευξη του κ. Γιαλάογλου ότι επισημαίνει το αυτό.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Σ. Γιαλάογλου ως έγκριτος νομικός της Ξάνθης, είναι ίσως ο μόνος πολίτης που κάνει καίριες παρεμβάσεις σε ότι αφορά την κυριαρχία της Θράκης σε αντίθεση με τους πολιτικούς είτε της αυτοδιοίκησης είτε του Εθνικού πολιτικού πεδίου.

Δυστυχώς για την Θράκη, οι μόνες αντιδράσεις σε όλο αυτό το σκοτάδι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσπαθεί να απλώσει στην Θράκη το Τουρκικό Προξενείο κατόπιν εντολών της Άγκυρας, στο συγκεκριμένο θέμα, ακούστηκε μόνο η φωνή του κ. Γιαλάογλου και του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας των Ποντίων του Θρυλορίου και φυσικά το ερώτημα παραμένει. «Που είναι όλοι αυτοί που με τον όρκο τους δεσμεύθηκαν να προστατεύουν την Θράκη; Που είναι όλοι αυτοί που στα καφενεία μιλούν με πύρινους λόγους για την Θράκη και όταν έρχεται η ώρα να πάρουν επίσημη θέση για αυτά που το Προξενείο, ξεπερνώντας κάθε έννοια διπλωματίας, δημιουργεί προγεφύρωμα για ότι πιθανών θα ακολουθήσει από την Άγκυρα.

Ας μη γελιόνται οι απολαμβάνοντες  την εξουσία, αν νομίζουν ότι αν κάτι αλλάξει στο status της Θράκης, με  νικητές τις κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας, θα τους προστατέψει το αξίωμα τους.