«Πληγωμένα» Τμήματα της Κομοτηνής από τις φετινές βάσεις

Στο Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας μόλις 32 οι πρωτοετείς από ΓΕΛ, στο Παρευξείνιων μόλις 20

ΤΕΦΑΑ και Νομική συνεχίζουν να γεμίζουν όλες τις θέσεις, λίγοι φοιτητές ιδιαίτερα στα Τμήματα του βόρειου Έβρου

Ανδρέας Αγελαρίδης

Σε σχέση με πέρσι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υποδέχεται για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά περίπου τον ίδιο αριθμό πρωτοετών φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα πρόπερσι πριν εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είχε υποδεχθεί 4.306 φοιτητές, πέρσι που εφαρμόστηκε η ΕΒΕ 3.467 και φέτος υποδέχεται 3.137 φοιτητές, όπου πάλι ισχύει η ΕΒΕ. Οι 3.137 αφορούν τους επιτυχόντες των ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ και των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ και όχι όσους έκαναν 10%. Εάν προστεθούν και όσοι έκαναν 10% τότε ο συγκεντρωτικός αριθμός εισακτέων για φέτος στο ΔΠΘ είναι περίπου ο ίδιος με πέρσι.

Πέρσι πραγματοποιήθηκε το παράδοξο να δούμε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Ξάνθης να έχει 0 εισακτέους από τα ΓΕΛ, ενώ φέτος έχει 108 εισακτέους από τα ΓΕΛ.

 

Τρία Τμήματα της Κομοτηνής είδαν μείωση, τα δύο αρκετά μεγάλη
Πραγματικά «λαβωμένα» είναι ορισμένα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύουν στην Κομοτηνή. Πιο συγκεκριμένα σε δύο από αυτά παρατηρείται μεγάλη μείωση εισακτέων από τα ΓΕΛ.

Ο λόγος για το Τμήμα  Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών που ενώ πέρσι υποδέχθηκε 54 πρωτοετείς, φέτος είδε μόνο 20 επιτυχόντες (ΓΕΛ) από τις 108 αρχικές θέσεις. Μεγάλη είναι και η μείωση στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της πόλης μας, καθώς ενώ πέρσι υποδέχθηκε 88 επιτυχόντες, φέτος θα υποδεχθεί μόλις 32, από τις 162 θέσεις!

Στα υπόλοιπα Τμήματα της Κομοτηνής δεν παρατηρείται κάποια τρομερή μείωση. Στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας φέτος υπάρχει μείωση καθώς θα δεχθεί 144 επιτυχόντες, ενώ πέρσι ήταν 179. Στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής συμπληρώθηκαν και οι 328 θέσεις που πέρσι ήταν 320. Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας συμπλήρωσε και τις 96 θέσεις του, όπως και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και τις 104. Να σημειωθεί ότι αυτά τα δύο Τμήματα κινούνταν στους ίδιους εισακτέους και πέρσι με πολύ μικρή διαφορά στους αριθμούς. Στη Νομική Κομοτηνής συμπληρώθηκαν και οι 455 θέσεις, όσες ήταν και πέρσι.

Στο Οικονομικών Επιστημών επίσης συμπληρώθηκαν και οι 265 θέσεις που πέρσι ήταν 275. Τέλος και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών συμπληρώθηκαν και οι 144 θέσεις, που πέρσι ήταν 146.

Τα δύο Τμήματα της Ορεστιάδας έχουν συνολικά 29 μόνο πρωτοετείς με τους 24 να είναι στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και οι άλλοι 5 στο Τμήμα Δασολογίας. Πέρσι από τα ΓΕΛ οι εισακτέοι ήταν 24 σε αυτά τα δύο Τμήματα. Στα υπόλοιπα Τμήματα δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες διαφορές.