ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Το νομοσχέδιο πείραξε. Η εγκατάλειψη όχι

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Διαβάζοντας κανείς την δήλωση του Περιφερειακής παράταξης του κ. Α. Καραγιώργη, καθώς και την ανακοίνωση του φορέα διαχείρισης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι όλοι νοιάζονται για το περιβάλλον αλλά κανένας δεν κάνει κάτι για να το καλυτερέψει και φυσικά να το κάνει χρήσιμο.

Οι αίσθηση που έχουν οι πολίτες για το Περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές Natura είναι ότι αυτό, είναι κάτι μακρινό και μάλλον στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη, ειδικά δε για επιχειρήσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία περί προστατευομένων περιοχών.

 Όλοι μας λίγο πολύ γίναμε μάρτυρες σε έτοιμη επιχείρηση κάμπινγκ σε παραλία της Ξάνθης και ξενοδοχειακής Μονάδας στα ορεινά, που το μεν κάμπινγκ, έκανε εφτά χρόνια για να πάρει την άδεια λειτουργίας, το δε ξενοδοχείο στα ορεινά της οροσειράς της Ροδόπης, έριξε τα μπετά έχοντας άδεια οικοδομής, αλλά έμεινε εκεί, γιατί λέει άλλαξε ο νόμος περί προστασίας φυσικού περιβάλλοντος.

Ο μεν πρώτος στερήθηκε την ηρεμία και τα κεφάλια του για εφτά χρόνια, ο δε δεύτερος επιχειρηματίας που υπ όψη ποτέ δεν αποζημιώθηκε από το κράτος που το νομοθετικό του πλαίσιο είναι ομιχλώδες, δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται ή αν κρεμάστηκε γιατί έχασε τα λεφτά του και ερωτάται ο κ. Καραγιώργης και οι διάφοροι περιβαλλοντικοί οργανισμοί που ενώ φωνάζουν για το περιβάλλον, δεν κάνουν τίποτε απολύτως, ελλείψει κονδυλίων ακόμη και για να καθάρισμα του από τις βρομιές των δήθεν φυσιολατρών, ταμπουρωμένοι πίσω από την έλλειψη κονδυλίων.

Δεν είδαμε το νομοσχέδιο, ούτως ή άλλως θα είναι μία από τα ίδια για τον απλούστατο λόγο ότι η Αθήνα αποφασίζει π.χ. για την Θράκη χωρίς να την ακούει αλλά από την άλλη και η Θράκη – εκπρόσωποι φορέων – μπορεί να δηλώνουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον, το αφήνουν έρμαιο απεριποίητο, φρένο στην όποια ανάπτυξη ήπιας μορφής.

Αλήθεια οι διάφοροι «κόπτοντες» για το περιβάλλον στην Ξάνθη, είδαν καμία επένδυση να ανθίζει στις περιοχές νατούρα ή προστατευόμενες; Γιατί;

Μα γιατί απλούστατα οι χειριστές της ανάπτυξης και οι υπεύθυνοι των οικολογικών οργανώσεων, θέλουν οι προστατευόμενες περιοχές να μετατρέπονται σε βάλτο και την ορεινή περιοχή να χειμάζεται και να εγκαταλείπετε από τους πολίτες γιατί δεν έχει μεροκάματο.

Τότε για ποια οικολογική συνείδηση μιλάμε όταν διώχνει τους ανθρώπους από το περιβάλλον για να μείνει μόνο του το … περιβάλλον;

Λέει συγκεκριμένα στην δήλωση του ο κ. Καραγιώργης ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει εξορύξεις υδρογονανθράκων και εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός ζωνών προστατευόμενων περιοχών.

Δηλαδή για να καταλάβει ο μέσος πολίτης όταν σε μία περιοχή που δεν έχει μεροκάματο και μπορεί να βγάλει κάποιος πετρέλαιο, αντί για αυτό,  θα προτιμούσε οι κάτοικοι να πάρουν τα κιάλια και να παρακολουθούν τους κύκνους, με άδειο στομάχι.

Μα γίνονται αυτά;

Όταν ο πολίτης πεινάει θα «φάει» περιβάλλον;

Αλήθεια υπάρχει πρόταση που να παντρεύει και τα δύο; Δηλαδή την προστασία του  περιβάλλοντος αλλά να μπορεί και ο κοσμάκης να βγάλει ένα κομμάτι ψωμί.

Ειδικά η Νατούρα στην ΑΜΘ, περισσότερο μοιάζει με θηλιά στο επιχειρέίν παρά με φυσική ομορφιά.

Γιατί συνήθως οι ομορφιά δεν δίνει ένα πιάτο φαΐ.

 

 

 

Δήλωση του επικεφαλής του συνδυασμού και εκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου κ. Ανδρέα Καραγιώργη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο περιφερειακός συνδυασμός «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση», έχοντας αναδείξει μέσω του προγράμματός του, τα τεράστια οφέλη από την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ, ακούγωντας ταυτόχρονα την πληθώρα διαμαρτυριών από περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς, όσον αφορά στην επικείμενη κατάθεση του Νομοσχεδίου “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας” του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους οποίους το νομοσχέδιο :

  • κατατέθηκε με σχεδόν διπλάσιο αριθμό άρθρων από αυτά που δόθηκαν στην, μόλις 14ων ημερών, δημόσια διαβούλευση.
  • επιτρέπει εξορύξεις υδρογονανθράκων και εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός ζωνών προστατευόμενων περιοχών
  • καταργεί την διαβούλευση για τις εγκαταστάσεις εξορυκτικών αποβλήτων και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, σημείο κρίσιμο για τις περιοχές εξόρυξης χρυσού (πχ στην Χαλκιδική και σχεδιαζόμενη στον Έβρο)”
  • καταργεί την περιβαλλοντική αδειοδότηση και επιβάλει δυσμενείς για το περιβάλλον αλλαγές στην διαχείριση και στο καθεστώς προστασίας προστατευμένων περιοχών
  • παραβιάζει, σε αρκετά σημεία, την ευρωπαϊκή νομοθεσία

ζητά, εάν όχι την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου, τουλάχιστον την αναβολή της συζήτησής του και την διεξαγωγή νέας και ουσιαστικής διαβούλευσης,  καθώς επίσης την πρόβλεψη για συζήτησή του στα περιφερειακά συμβούλια της χώρας

 

 

Για την «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση»

Καραγιώργης Ανδρέας