Ολα για την κάλπη

Σωσίβιο στις παροχές προτού βουλιάξει το σκάφος του ΣΥΡΙΖΑ

Στη λογική «Αλέξη δώστα όλα» και χωρίς να αποκλείεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – Σχέδιο απόδρασης από τα προβλήματα ήταν η συνέντευξη στο Ζάππειο… χωρίς γραβάτα

ε μια άρον – άρον συνέντευξη τύπου, έκτακτη όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε, η κυβέρνηση αναζήτησε στο Ζάππειο μια διέξοδο από την κρίση στην οποία βρίσκεται. Στη λογική του «δώστα όλα», 19 ημέρες πριν από τις πρώτες κάλπες από το 2015 και πολύ κρίσιμες για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στη λογική των παροχών – εκμαυλισμού συνειδήσεων. Βεβαίως, όπως ξέρει καλά να κάνει επικοινωνιακά, οι παροχές βαφτίστηκαν ανταπόδοση για τις θυσίες των πολιτών, ασχέτως αν αυτές θύμισαν τη λογική του Χότζα. Επί 4 χρόνια στραγγάλισαν τη μεσαία τάξη, τσάκισαν τους συνταξιούχους πετσοκόβοντας τα εισοδήματά τους, προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημιά με τους φόρους που επέβαλαν κι έρχονται 19 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές να ανακοινώσουν ένα πακέτο μέτρων, θετικών βεβαίως, που ωστόσο, δείχνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολιτικό βέρτιγκο.

Στη λογική του «πάρτε τώρα 500-600 ή 700 ευρώ και τρέξτε να με ψηφίσετε» ο Τσίπρας προσπαθεί να διασώσει και κάποιο από το πολιτικό του κεφάλαιο και την αριστερή αξιοπρέπεια που του απέμεινε.

Λίγες ώρες μετά τον σάλο που ξέσπασε με τις διακοπές στη θαλαμηγό της Κ. Παναγοπούλου, ο πρωθυπουργός πήγε στο Ζάππειο, αυτή τη φορά χωρίς γραβάτα αλλά με έναν πολιτικό «βρόχο» να τον πνίγει. Στο Μαξίμου κατάλαβαν πόσο μεγάλη ζημιά έκανε η αποκάλυψη των διακοπών του πρωθυπουργού στο χλιδάτο γιοτ γι’ αυτό κι έσπευσαν να κάνουν τη συνέντευξη τύπου. Και να ανακοινώσουν τα μέτρα που σκόπευαν να ανακοινώσουν την ερχόμενη Παρασκευή, μετά την τριήμερη μάχη στη Βουλή. Και δεν είναι τυχαίο ότι έτσι προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα που ήταν βαριά μεταξύ κότερου – Πολάκη και Παππά. Αλλά και του… ξαναζεσταμένου φαγητού όπως χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα ντοκουμέντα για το Μάτι.

Αυτό που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει από τις ανακοινώσεις είναι το γεγονός ότι μόνο η παροχή της μισής 13ης σύνταξης και η μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια και την εστίαση είναι τα άμεσα μέτρα. Ειδικά η σύνταξη θα δοθεί σαν «προεκλογικό μπόνους» κι όποιος «τσιμπήσει» για να σπεύσει να ψηφίσει.

Όλα τα υπόλοιπα μέτρα μετατίθενται για το 2020, ουσιαστικά δηλαδή δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση η οποία είτε θα πρέπει να τα εφαρμόσει και να αναλάβει το δημοσιονομικό κόστος είτε να τα καταργήσει και να χρεωθεί το πολιτικό κόστος αυτής της κίνησης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το χαρτί των εκλογών τον Ιούνιο δεν έχει καεί, όσο κι αν ο Τσίπρας το διαψεύδει συνεχώς. Κι αυτό γιατί πολλοί αναρωτιούνται πως αφού έδωσε τόσα πολλά τώρα τι απέμεινε να δώσει τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Ενδεχομένως το αφολόγητο και μερικές χιλιάδες προσλήψεις.

Αλλά ας δούμε τι περιλαμβάνει το πακέτο των παροχών:

Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από φέτος, δηλαδή από το 2019, περιλαμβάνονται η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.

Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Τα μέτρα για το τρέχον έτος

·         Μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 24% στο 13%, άμεσα από τον Μάιο 2019.

·         Μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα τρόφιμα από το 24% στο 13%, άμεσα από τον Μάιο 2019 ( η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τρόφιμα θα κοστίσει περίπου 260 εκατ. ευρώ)

·         Μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην ενέργεια (ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο) από το 13% στο 6%, μέτρο που αφορά κάθε ιδιώτη – νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση.

·         Άμεσα κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης, (μέτρο συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ).

·

Η κλιμάκωση της 13ης συντάξης

Σε ό,τι αφορά τα ποσά που θα λαμβάνουν επιπρόσθετα οι συνταξιούχοι ως 13η σύνταξη, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, εξήγησε πως:

*για συντάξεις έως 500 ευρώ θα δίνεται ισόποση 13η σύνταξη,

* για συντάξεις από 501-600 ευρώ θα δίνεται το 70% της σύνταξης,

*για συντάξεις από 601-1000 ευρώ θα δίνεται το 50% της σύνταξης

*για συντάξεις άνω των 1.000, θα δίνεται το 30% της σύνταξης

Επίσης τόνισε ότι η κατανομή της 13ης σύνταξης θα γίνει εντός του τρέχοντος μηνός, του Μαΐου.

Τα μέτρα για το 2020

·         Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωσή της για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η εισφορά αλληλεγγύης που σήμερα είναι 2% για εισοδήματα έως 20.000, από 1/1/2020 θα καταργηθεί, θα γίνει 0%. Από 5% που είναι σήμερα για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Από 6,5% που είναι σήμερα για εισοδήματα έως 40.000, θα γίνει 4%. Απο 7,5% που είναι σήμερα για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Από 9% που είναι σήμερα για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.

·         Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων για νέες επενδύσεις στο 150% από το 100% που ισχύει τώρα (βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό).

·         Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις νέων έως 25 ετών σε ποσοστό 80% και για προσλήψεις νέων έως 29 ετών επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 25% (θα αφορά σε προσλήψεις πλήρους απασχόλησης).

«Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός

·         Μείωση του μεσαίου συντελεστή Φ.Π.Α. από το 13% στο 11% (αφορά κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών όπως: εστίαση, τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά μηχανήματα, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργική παραγωγή, οίκους ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

·         Μείωση φόρου εισοδήματος για κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ν.2238/1994).

·         Μείωση Ε.Ν.Φ.Ι.Α. σε νησιά με πληθυσμό έως 1000 κατοίκους

·         Μείωσης του κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Α και Β ζώνες), «ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική».

·         Μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος των Συνεταιρισμών αγροτών στο 10%, «ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας».

·         Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών

·         Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων (πρώτης κατοικίας), όπως ίσχυε με το παλιό κώδικα εισοδήματος.