Και εκεί που θεωρούσαμε πως είχαμε «τελειώσει» με την αποψίλωση των κρατικών δομών και δημοσίων υπηρεσιών από την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, μία πρόσφατη είδηση ήρθε να ταράξει για ακόμη μια φορά τα «νερά», αυτή τη φορά για ένα θέμα και για μία υπηρεσία που δεν φανταζόμασταν πως θα μπορούσε να αποτελέσει «θύμα» μιας ακόμη αλόγιστης (λίαν επιεικώς) απόφασης της πολιτικής, αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας!

 

ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΟΥ… ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ…

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, αποφασίσθηκε να καταργηθεί το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης, που ως γνωστόν εδρεύει στον διεθνή αερολιμένα Χρυσούπολης «Μέγας Αλέξανδρος».

Μία δομή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και με την τοπική κοινωνία του Δήμου Νέστου, προσφέροντας όχι μόνο στρατιωτικές, αλλά και κοινωνικές- πολιτιστικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή μας.

Πρόκειται για μία απόφαση που-σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- έχει ληφθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Αεροπορίας και αφορά την συγχώνευση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης με την 25η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Patriot). Πρόκειται για έναν γενικότερο σχεδιασμό με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την παραμονή ή όχι των στελεχών της μονάδας στην μέχρι σήμερα έδρα της (αεροδρόμιο Χρυσούπολης), αλλά ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για την μετακίνηση των 50-55 περίπου στελεχών σε άλλες μονάδες ανά την επικράτεια.

Ένα θέμα που επίσης εγύρει ερωτηματικά, αλλά και εύλογες αντιδράσεις, είναι το αν και κατά πόσο θα συνεχίσουν να σταθμεύουν στον ίδιο χώρο κατά την διάρκεια των θερινών μηνών τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις παρενέβησαν στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, με αποτέλεσμα να αποτρέψουν ή και να κατασβήσουν πυρκαγιές, ιδιαίτερα επικίνδυνες για την δασωμένη –και όχι μόνο- περιοχή μας.

ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός και βουλευτής Καβάλας Γ. Καλαντζής για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης με έδρα το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου αποφασίστηκε από το Γενικό Αεροπορικό Συμβούλιο, έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες αποψιλώσεις κρατικών υπηρεσιών που είχαν έδρα την Καβάλα. Η κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος αλλάζει τον γεωστρατηγικό χάρτη της χώρας, αφού καταργεί στην πράξη την ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων από την περιοχή μας. Το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης, είναι το τελευταίο επιχειρησιακό χερσαίο τμήμα στη βόρεια Ελλάδα. Η μείωση των ατόμων που κάλυπταν θέσεις στη Μονάδα της Χρυσούπολης θεωρείται δεδομένη. Σαφώς και μιλάμε για άλλη μία υποβάθμιση της Καβάλας με την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης».
ΠΗΓΗ: “Θ”