Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μετρά πληγές η Λέσβος μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών

Εικόνα από την κινητοποίηση των Αρχών

Εικόνα από την κινητοποίηση των Αρχών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ 
Τις ζημιές της μετρά η Λέσβος, μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,1 βαθμών που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 χιλιόμετρα νότια του νησιού. Η ισχυρή σεισμική δόνηση άφησε πίσω της μία νεκρή που θάφτηκε κάτω από τα ερείπια σπιτιού στο χωριό Βρίσα, δεκάδες τραυματίες και καταστροφές.

Ήδη στο νησί έχει μεταβεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας και αρμόδιοι μηχανικοί των Διευθύνσεων Οδικών και Λιμενικών Υποδομών, αλλά και από τον Οργανισμό Κτιριακών Υποδομών.

Προτεραιότητα είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, ο έλεγχος των σχολικών κτιρίων προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το υπουργείο Παιδείας, γνωστοποίησε ότι λόγω της ισχυρής δόνησης αναβάλλει σήμερα, Τρίτη, τις εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ Λέσβου και Χίου.

Επίσης, κλιμάκιο του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ μεταβαίνει εσπευσμένα στη Μυτιλήνη προκειμένου να συμμετάσχει στην ομάδα συντονισμού για την περίθαλψη των σεισμοπαθών.
Τι λένε οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας. Το σίγουρο είναι πως ο σεισμός αύξησε την απόσταση μεταξύ Λέσβου και Χίου. Τα δύο νησιά απομακρύνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο κατά ένα εκατοστό το χρόνο.

Όπως λέει στα Νέα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακης Τσελέντης, «η περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλες ενεργές τεκτονικές δομές, οι οποίες μπορούν να δώσουν σεισμούς ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους».

«Ο χθεσινός σεισμός ήταν ισχυρός, αλλά συνηθισμένος για τα ελληνικά δεδομένα» επισημαίνει ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Παπαζάχος.

Μέχρι αργά το βράδυ είχαν καταγραφεί 90 δονήσεις στην περιοχή, μεγέθους έως 5 βαθμών. Η πλούσια δραστηριότητα κάνει τους σεισμολόγους αισιόδοξους ότι το φαινόμενο εκτονώνεται, ωστόσο είναι νωρίς να αποφανθούν με σιγουριά ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

«Προσωπικά δεν ανησυχώ τόσο για τη μετασεισμική ακολουθία, αλλά για να ξεκινήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί. Ο κόσμος πρέπει να ξαναβρεί τους ρυθμούς του» τονίζει ο κ. Λέκκας.

Σε ό,τι αφορά τη σεισμικότητα στη μείζονα περιοχή ο ΟΑΣΠ συνεκτιμά πως οι «σεισμοί θα συνεχιστούν και (αυτό) είναι πολύ καλό ώστε να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση που υπάρχει κατά μήκος του τεκτονικού ρήγματος».

«Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών, άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη, αφού όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση» σημειώνει ο κ. Λέκκας.

«Θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε επιπρόσθετα και τους λόγους εξαιτίας των οποίων αναπτύχθηκαν οι βλάβες σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της περιοχής ενώ σε άλλες θέσεις δεν έχουμε αυτή την εικόνα» αναφέρει ο κ. Λέκκας.

Όπως τονίζει θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διερευνηθούν οι συνθήκες που υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή, ενώ υπογραμμίζει πως ο ΟΑΣΠ δίνει στο άμεσο διάστημα, μετά την εμφάνιση της σεισμικής δραστηριότητας, «ιδιαίτερη σημασία στον πληθυσμό της περιοχής, στην άμεση συνδρομή (…) ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις σε συνσεισμικό επίπεδο» και η ανακατασκευή των σπιτιών και των κατασκευών να γίνει «με τον πιο ασφαλή τρόπο».

Μετρά πληγές το νησί

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 βαθμών. Μια 43χρονη μητέρα δυο παιδιών είναι νεκρή, δυο τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και άλλοι 15 τραυματίες αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Ένα χωριό, η Βρίσα ισοπεδώθηκε. Κατολισθήσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα του νότιου νησιού. Ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχώρια, ζημιές ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, ζημιές σε εκκλησίες – μνημεία της πόλης και της υπαίθρου είναι ο απολογισμός του σεισμού.

Περίπου το 80% των σπιτιών της Βρίσας- χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν.

Από τα ερείπια ενός από τα σπίτια αυτά ανασύρθηκε νεκρή η 43χρονη. Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι περίπου 850 κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι.

Από τον στρατό στήθηκε καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο υποδοχής και Πιστοποίησης της Μόριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Από το βράδυ της Δευτέρας με εντολή του πρωθυπουργού, στη Λέσβο βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ειδικοί επιστήμονες. Στη Λέσβο φτάνει εντός της ημέρας και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών.

Θα ελέγξουν σχολεία, νοσοκομεία και όλα τα δημόσια κτίρια. Σημειώνεται ότι η σεισμόπληκτη περιοχή του νησιού έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και όλοι οι αντιδήμαρχοι, ενώ με ελικόπτερο έφτασε στην περιοχή, από την Ικαρία, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στα παράλια της Τουρκίας, από όπου η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες αναστάτωσης των κατοίκων.