Ο πρωθυπουργός θα προβάλει τις θέσεις που αποτυπώθηκαν στην «Διακήρυξη των Αθηνών» για την οικονομία, την ασφάλεια και το προσφυγικό.

Την ατζέντα του Νότου για θεμελιώδη-ζωτικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναιτο προσφυγικό, η ασφάλεια και η οικονομία, θα επιχειρήσει να προβάλει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στην άτυπο Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα. Με γνώμονα τη «Διακήρυξη των Αθηνών» που υιοθέτησαν επτά ηγέτες των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός θα επιχειρηματολογήσει σχετικά με την ανάγκη αλλαγής μείγματος της οικονομικής πολιτικής,καθώς επίσης και την διαφορετική προσέγγιση που πρέπει να επιδείξει η Ευρώπη στο «καυτό» ζήτημα των προσφύγων.

Αναφορικά με την οικονομία ο Ελληνας πρωθυπουργός θα εκφράσει και τις απόψεις των άλλων Μεσογειακών χωρών, όπως εκφράστηκαν στην «Διακήρυξη των Αθηνών», ζητώντας μεταξύ άλλων μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Ο διπλασιασμός του πακέτου Γιούνκερ, που θα αποδοθεί στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αποτελεί ένα από τα πρωτεύοντα θέματα στην ατζέντα Τσίπρα, ο οποίος έχει «σύμμαχο» τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες πρότεινε τον διπλασιασμό των πόρων και της διάρκειας του πακέτου…

Στην ατζέντα του Νότου που θα ξεδιπλώσει ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνεται και το μείζον ζήτημα του προσφυγικού. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι καταδείξει την ανάγκη επιμερισμού των ευθυνών αλλά και των «βαρών» των προσφυγικών ροών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα εύρυθμο και δίκαιο πλαίσιο, που θα προβλέπει τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής αλλά και θα προωθεί την μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση προσφύγων.

Βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να πάψει να «λογίζεται», ως η εύκολη λύση στο προσφυγικό ζήτημα και να γίνει κατανοητό ότι απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

Στον τομέα της Ασφάλειας-Αμυνας η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει την άποψη, ότι η διεθνής ρόλος της ΕΕ πρέπει να αναβαθμιστεί, έτσι ώστε να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Παράλληλα όπως αναφέρεται και στη διακήρυξη των Αθηνών, θεωρείται επιβεβλημένη η ενίσχυση της της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της εσωτερικής ασφάλειας.

Για την ατζέντα του Νότου που θα  τεθεί επί τάπητος στην σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, είναι ενήμερη η Ανγκελα Μέρκελ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος της εν λόγω ατζέντα, δεν είναι η δημιουργία «αντάρτικου» εντός της ΕΕ, αλλά η ουσιαστική συνεισφορά σ’ ένα εποικοδομητικό διάλογο που πρέπει να ανοίξει για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη.