Η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

 

Το πρόγραμμα βρεφονηπιακών- παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για το 2016-2017, που φέρει τις υπογραφές Κουρουμπλή-Φωτίου-Χαρίτση, αποτελεί μνημείο κυβερνητικής ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας:

  • To 30% των αιτήσεων απορρίφθηκαν. 36.769 παιδιά μένουν εκτός των παραπάνω δομων. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του Προγράμματος. Το 2014το ίδιο ποσοστό ήταν 17,7% και το 2013 ήταν 16,4%.
  • Έγινε το απόλυτο αλαλούμ με τα voucher: Σε πολλές περιοχές δόθηκαν περισσότερα voucher από τις διαθέσιμες θέσεις και σε άλλες συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και κάτοχοι voucher αδυνατούν να βρουν ελεύθερη θέση.
  • Τα κριτήρια επιλογής για την τοποθέτηση των παιδιών ήταν ετερόκλιτα και αδιαφανή. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως καταγγέλλεται, τηρήθηκε σειρά προσέλευσης, σε άλλες μοριοδότησης, και σε άλλες επιλογή δημοτών, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να βρεθούν αδικαιολόγητα εκτός δομών.
  • Το όριο δαπάνης των παρεχομένων υπηρεσιών μειώθηκε κατά 5%, ενώ ειδικά στην περίπτωση των ΑΜΕΑ το ποσό για τις υπηρεσίες στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π. – Μ.Ε.Α.) – στις λίγες περιπτώσεις που οι γονείς καταφέρνουν να βρουν μια θέση- μειώθηκε κατά 500 ευρώ.

 

Λύσεις υπάρχουν, και η Δημοκρατική Συμπαραταξη και το ΠΑΣΟΚ τις είχαν προτείνει έγκαιρα:

  • Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις και να διασφαλιστούν οι οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως έγινε το 2013 κ το 2014.
  • Να δοθεί παράταση στις εγγραφές των δικαιούχων ώστε να διευκολυνθούν στην πράξη οι γονείς να ενεργοποιήσουν τα «voucher»
  • Να δοθούν voucher σε γονείς που έπονται σε μοριοδότηση (επιλαχόντες) εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στην περιοχή τους.
  • Οι γονείς με τέκνα ΑΜΕΑ να λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί σε δικαιούχα τέκνα ΑΜΕΑ ακόμη κι αν τα παιδιά έγιναν δεκτά σε άλλες δομές.

 

Όλα αυτά προϋποθέτουν σοβαρή επεξεργασία, συνεννόηση, προγραμματισμό, διαχείριση. Ακριβώς ότι δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Έφτασαν στο σημείο να μην προσέλθει καν το συναρμόδιο Υπουργείο Εργασίας στην κυβερνητική σύσκεψη με την ΚΕΔΕ στις 30/8.

Είναι φανερό ότι η κυβερνητική βαβέλ, με τις συγκρούσεις Υπουργών, έχει ως θύματα μόνο τις οικογένειες και τα παιδιά.

Μετά από όλα αυτά ο Υπουργός Εσωτερικών επέλεξε να δηλώσει κώλυμα και να μην έρθει στη Βουλή να απαντήσει στη σχετική ερώτησή μου.

Δεν είναι μόνο λόγω της γνωστής απέχθειας των Υπουργών ΣΥΡΙΖΑ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν θα είχε τι να πει!

Πέρα από προκλητικά αντιδημοκρατική, η στάση αυτή είναι βαθύτατα προσβλητική για τους γονείς που αγωνιούν για τα παιδιά τους.

Ας σεβαστεί τουλάχιστον αυτούς η Κυβέρνηση.

Η ερώτηση επανακατατίθεται και αναμένουμε απαντήσεις και λύσεις.