Την Παρασκευή 11 Μαρτίου διοργανώνεται η πρώτη λευκή νύχτα στην Ξάνθη, ή “Νύχτα-Φωτός” όπως την ονομάζουν, από τον εμπορικό σύλλογο. Την συνέδεσαν με το Καρναβάλι, ελπίζοντας ότι οι πολίτες, ντόπιοι και ξένοι, θα ωθηθούν να προβούν σε κάποιες πρόσθετες αγορές. Στην ουσία πρόκειται για παραπλάνηση τόσο των καταστηματαρχών, όσο και των συμπολιτών μας από ένα εγχείρημα που δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό στον εμπορικό κόσμο. Εάν υπήρχαν εισοδήματα για αγορές, λίγη σημασία έχει ποια ημέρα και ώρα θα καταναλώσει ο πολίτης. Μας λένε ότι αυξήθηκε ο τζίρος εκείνης της ημέρας στην τάδε πόλη, αλλά δεν μας λένε πόσο μειώθηκε το επόμενο διάστημα. Φαίνεται ότι ορισμένοι πνιγμένοι καταστηματάρχες της πόλης μας «από τα μαλλιά τους πιάνονται». Βέβαια, τη «νύφη» θα την πληρώσουν, ως συνήθως, οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ιδίων αυτοαπασχολούμενων και μικροεμπόρων. Με τέτοιες καταναλωτικές φιέστες, στο όνομα της τόνωσης της τοπικής αγοράς, επιβάλλονται στο χώρο του εμπορίου ωράρια-λάστιχα βάζοντας χέρι στα εργασιακά δικαιώματα, που τα τελευταία χρόνια δέχονται συνεχή επίθεση από τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι περίφημες λευκές -τελευταία και κόκκινες(;)- νύχτες των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου ανά την Ελλάδα, με πρόσφατα παραδείγματα το Μαρούσι, τη Γλυφάδα, το Ίλιον, τη Καλαμάτα, τη Λιβαδειά, τη Θέρμη Θες/νίκης κ.α., πάνε χέρι-χέρι με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αν πριν 2 χρόνια οι «λευκές νύχτες» παρουσιάστηκαν ως «εξαιρέσεις», μπορούμε να αντιληφθούμε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»! Το ίδιο συνέβη και πριν χρόνια με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, το ίδιο συνέβη προσφάτως με την μεθοδευμένη κατάργηση της κυριακάτικης Αργίας μέσα από την εφαρμογή των «8 εργάσιμων Κυριακών». Το ίδιο στόχο έχουν και τώρα οι πρωταρχικοί εμπνευστές της «λευκής νύχτας»: Να εκχωρηθούν δικαιώματα στους μεγαλοεργοδότες του εμπορίου, να παρατείνουν κατά το δοκούν τα ωράρια των υπαλλήλων και να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των μικρών καταστηματαρχών.
Οι λευκές νύχτες και οι εργάσιμες Κυριακές δεν αποτελούν λύση στο προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα. Μετά από όσες λευκές νύχτες έγιναν, δεν σταμάτησαν να κλείνουν μαγαζιά. Το αντίθετο μάλιστα, υπάρχει έκρηξη στα λουκέτα και όλο και περισσότεροι μαγαζάτορες οδηγούνται στην χρεοκοπία και στην ανεργία. Τα μόνα καταστήματα που επωφελούνται από τέτοιες φιέστες είναι οι αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, τα οποία κερδοφορούν από τις αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες των εργαζομένων.
Να μην συμβάλει κανείς στην μονιμοποίηση των ελαστικών ωραρίων και στην διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν συμμετέχουμε στην φιέστα τους. Ας μην καταναλώσουμε την Παρασκευή 11 Μάρτη, εκτός του συνήθους ωραρίου.