Ο θάνατος της Νταϊάνα, της πριγκίπισσας της λαού, συγκινεί, θλίβει, διχάζει και προκαλεί μέχρι σήμερα. Στις 31 Αυγούστου συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από το πρόωρο, βίαιο τέλος της λαίδης στο τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα στο Παρίσι και με αφορμή την επέτειο αυτή, τις τελευταίες εβδομάδες προβάλλεται στη βρετανική τηλεόραση πλήθος αφιερωμάτων, οι προθήκες των βιβλιοπωλείων γεμίζουν με βιογραφίες και ανέκδοτες ιστορίες και ο Τύπος θυμάται τη ζωή της γυναίκας που στιγμάτισε τη μοναρχία στη νεότερη Ιστορία.

Το αμφιλεγόμενο 90λεπτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Νταϊάνα: Με δικά της λόγια», που μετέδωσε το Channel 4 την περασμένη Κυριακή, ταρακούνησε και πάλι τα νερά, προκαλώντας μεγάλο ντιμπέιτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το αν είναι σωστό για τη μνήμη της πριγκίπισσας και τα μέλη της οικογένειάς της να μεταδοθεί προσωπικό της οπτικοακουστικό υλικό με «πιπεράτες» λεπτομέρειες από την πολύκροτη ζωή της.

Πρόκειται για αποκαλύψεις της Νταϊάνα -ενώ βρισκόταν στο παλάτι του Κένσινγκτον- στο πλαίσιο μαθημάτων που έκανε με το δάσκαλο ορθοφωνίας, Πίτερ Σέτελεν, την περίοδο 1991-1993, με στόχο να βελτιώσει τις δημόσιες ομιλίες της. Οι δώδεκα κασέτες βρέθηκαν το 2001 κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής στο σπίτι του μπάτλερ της, Πολ Μπάρελ, και τμήμα αυτών μεταδόθηκε από το αμερικανικό NBC τo 2004, ποτέ όμως στη Βρετανία, όπου το ζήτημα παραμένει ευαίσθητο. Οι κασέτες άλλαξαν πολλά χέρια όλα αυτά τα χρόνια, προκαλώντας έντονες δικαστικές διαμάχες.

Η Νταϊάνα μιλάει για το γάμο της, την ερωμένη του Καρόλου, τη σχέση της με τη βασίλισσα Ελισάβετ, τις εγκυμοσύνες της, τη βουλιμία και τον κεραυνοβόλο έρωτά της με το σωματοφύλακά της, σε ένα ντοκιμαντέρ που παρακολούθησαν περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια τηλεθεατές.

Σύμβουλοι της Καρόλου και της Καμίλα υποστηρίζουν πως το παλάτι ενοχλήθηκε, αφού θεωρούν ότι το περιεχόμενο ξυπνάει μνήμες του παρελθόντος. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για «προδοσία της ιδιωτικότητάς της». Μάλιστα, ο κόμης Τσαρλς Σπένσερ, ο αδερφός της Νταϊάνα, κινήθηκε νομικά για να εμποδίσει την τηλεοπτική μετάδοση του υλικού, χωρίς όμως επιτυχία.

«Με ακολουθούσε σαν κουτάβι, είχαμε παράξενη σεξουαλική ζωή»

Οταν τον συνάντησε για πρώτη φορά, η Νταϊάνα παραδέχεται πως δεν είχε εντυπωσιαστεί, όμως η δεύτερη ήταν διαφορετική. «Μου μιλούσε συνεχώς, ασχολιόταν διαρκώς μαζί μου. Αρχισε να με φιλάει και τα σχετικά και σκεφτόμουν “δεν κάνουν έτσι οι άνθρωποι”. Ολο το βράδυ με ακολουθούσε σαν κουτάβι, κολακεύτηκα αλλά ήμουν αρκετά μπερδεμένη», υποστηρίζει. Οι δυο τους συναντήθηκαν μόλις 13 φορές προτού αρραβωνιαστούν. «Μου τηλεφωνούσε κάθε μέρα για μία εβδομάδα και μετά έκανε να μου μιλήσει ένα μήνα, πολύ παράξενη συμπεριφορά», δήλωσε. Η ίδια μίλησε και για τη σεξουαλική ζωή τους, χαρακτηρίζοντάς την «παράξενη», υποστηρίζοντας πως είχαν ερωτικές επαφές περίπου μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες, ενώ δεν ξανακοιμήθηκαν μαζί μετά τη γέννηση του Χάρι.

«Ο Κάρολος μου είπε: “Αρνούμαι να είμαι ο μοναδικός πρίγκιπας της Ουαλίας που δεν θα έχει ερωμένη”»

Η διαμάχη μεταξύ της Νταϊάνα και της Καμίλα ξεκίνησε από πολύ νωρίς, αφού η πριγκίπισσα είχε καταλάβει ότι κάτι συνέβαινε. «Ηξερε τόσα πολλά για την προσωπική ζωή του. Τελικώς, το κατάλαβα», δήλωσε. «Κάποια στιγμή τον άκουσα να μιλάει στο τηλέφωνο “ό,τι και να συμβεί, θα σε αγαπώ για πάντα”, είπε. Του αποκάλυψα ότι κρυφάκουγα και είχαμε έναν άγριο καβγά».

Πριν ακόμη παντρευτούν, το 1981, η Νταϊάνα είχε βρει ένα βραχιόλι που έφτιαξε ο πρίγκιπας Κάρολος για την ερωμένη του. «Ημουν συντετριμμένη. Γιατί δεν μπορείς να είσαι ειλικρινής;», του είχε πει. Μάλιστα, τον είχε ρωτήσει ευθέως γιατί ήταν μονίμως παρούσα η Καμίλα και έλαβε την απάντηση: «Αρνούμαι να είμαι ο μοναδικός πρίγκιπας της Ουαλίας που δεν θα έχει ερωμένη».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Είχε βρει το παρθένο αρνί για θυσία, είχε εμμονή μαζί μου, αλλά ήταν μια κρύο, μια ζέστη. Την ημέρα του γάμου, είπα στην αδερφή μου ότι δεν μπορώ να τον παντρευτώ κι εκείνη μου είπε πως ήταν αργά πλέον για να κάνω πίσω».

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος

Η ίδια αποκαλύπτει πως είχε απευθυνθεί στη βασίλισσα Ελισάβετ για να ζητήσει βοήθεια σχετικά με το δεσμό του Καρόλου με την Καμίλα: «Τη ρώτησα τι να κάνω και εκείνη μου απάντησε: “Δεν ξέρω τι να κάνεις, ο Κάρολος είναι απελπισμένος”. Αυτή ήταν η βοήθεια. Ετσι, δεν πήγα ποτέ ξανά σ’ εκείνη». Ο πρίγκιπας Φίλιππος, πάντως, φαίνεται να ενθάρρυνε την εξωσυζυγική σχέση του Καρόλου. «Ο πεθερός μου είπε στον άντρα μου: “Αν ο γάμος σου δεν πάει καλά, μπορείς να κάνεις ένα… διάλειμμα και να επιστρέψεις έπειτα από πέντε χρόνια”».

«Ο Κάρολος με κράτησε από τη μέση και μου είπε: “Ωωω, είσαι λίγο γεματούλα εδώ, σωστά;”»

«Το πρώτο βουλιμικό επεισόδιο ήταν μία εβδομάδα πριν αρραβωνιαστούμε. Με κράτησε από τη μέση και μου είπε: “Ωωω, είσαι λίγο γεματούλα εδώ, σωστά;”. Αυτό ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει κάτι μέσα μου», θυμάται η Νταϊάνα. Η ίδια υποστήριξε πως όταν έκανε πρόβες για το νυφικό η μέση της ήταν 29 ίντσες, ενώ την ημέρα του γάμου είχε φτάσει μόλις τις 23,5 ίντσες.

«Μετά τον Γουίλιαμ πέρασα επιλόχειο κατάθλιψη και όταν γεννήθηκε ο Χάρι όλα διαλύθηκαν»

Η Νταϊάνα, μιλώντας για την πρώτη της εγκυμοσύνη, δεν κρύβει την τεράστια χαρά της, αν και είχε έντονη πρωινή ναυτία. Ηταν μια περίοδος πολύ δύσκολη για το γάμο της. «Ο Κάρολος διαμαρτυρόταν ότι έκλαιγα συνεχώς, εγώ όμως ένιωθα τόσο απελπισμένη. Τότε μου είπε: “Δεν πρόκειται να κάθομαι να σε ακούω, μου το κάνεις συνεχώς αυτό. Πάω για ιππασία”. Ετσι, έπεσα από τις σκάλες», δηλώνει. «Ηρθε η βασίλισσα τρομοκρατημένη, έτρεμε, ήταν τόσο φοβισμένη. Ο Κάρολος πήγε για ιππασία και όταν επέστρεψε έκανε απλώς πως δεν συνέβη τίποτα», δηλώνει.
Οπως υποστηρίζει η ίδια, πέρασε επιλόχειο κατάθλιψη, μια «περίοδο απόλυτου σκοταδιού και πόνου ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες». Η εμπειρία της όμως με τη δεύτερη εγκυμοσύνη ήταν διαφορετική. «Εξι εβδομάδες πριν από τη γέννηση του Χάρι ήμασταν πολύ κοντά με τον Κάρολο. Πιο κοντά από ποτέ. Και ξαφνικά όταν γεννήθηκε (Σεπτέμβριος 1984), όλα διαλύθηκαν, ο γάμος μας κατέρρευσε».

«Ημουν χαρούμενη μόνο όταν ήταν μαζί μου, νομίζω ότι τον έβγαλαν από τη μέση…»

Στο βιντεοσκοπημένο υλικό μιλάει για τον κεραυνοβόλο έρωτά της με το σωματοφύλακά της Μπάρι Μανάκι –το όνομα του οποίου δεν αναφέρει- υποστηρίζοντας πως υποπτεύεται ότι τον σκότωσαν. «Θα σου πω για έναν από τους μεγαλύτερους έρωτες της ζωής μου, κάτι που δεν είναι εύκολο να συζητήσω. Οταν ήμουν 24 ή 25, ερωτεύτηκα κάποιον από το περιβάλλον μου και ήταν ο καλύτερος φίλος που είχα ποτέ. Συνεχώς προσπαθούσα να βρίσκομαι κοντά του, ήμουν χαρούμενη μόνο όταν ήταν εκείνος μαζί μου», αναφέρει.

Η Νταϊάνα αποκαλύπτει πως σκεφτόταν να τα παρατήσει όλα και να πάει να ζήσει μαζί του και εκείνος θεωρούσε ότι ήταν καλή ιδέα. «Στη συνέχεια έγινε πολύ δύσκολο. Οι άνθρωποι ήταν τόσο ζηλιάρηδες και κακοί σε αυτό το σπίτι και τελικώς τον έδιωξαν. «Ο Κάρολος μου είπε: “Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα με τη μηχανή”. Εκείνη η στιγμή ήταν η χειρότερη στη ζωή μου. Εκείνος ήξερε, αλλά δεν είχε αποδείξεις και όταν μου το είπε αυτό δεν μπόρεσα να πω τίποτα». «Νομίζω ότι τον έβγαλαν από τη μέση, αλλά αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν θα το μάθουμε», αναφέρει.

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
asoutzou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής