Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να αφεθεί μόνη της να σηκώσει ένα βάρος που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της, και μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά η ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες-μέλη, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε σημερινό άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα “Κουρίρ”.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει πως τώρα που κλείνουν ολοένα και περισσότερα σύνορα προμηνύεται μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μία πρόταση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της ΕΕ και ταυτόχρονα επεξεργάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε στενή συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης, εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου θα πρέπει γρήγορα να επαναπροωθούνται και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έρχονται με ασφάλεια από την Τουρκία στην Ευρώπη, ενώ αποφασιστική πρέπει να είναι η καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών.

Επιπλέον, ο ίδιος υπολογίζει πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναινέσουν στην πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ώστε το καλοκαίρι να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σύστημα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ το οποίο θα λειτουργεί.

Όπως σημειώνει ο επίτροπος Μετανάστευσης σε άλλο σημείο του άρθρου του, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην κανονική κατάσταση στη Ζώνη του Σένγκεν, χωρίς εσωτερικά σύνορα. Επίσης αναφέρει ότι σε μερικές εβδομάδες η Επιτροπή θα εξηγήσει πώς θα μεταρρυθμιστεί ο Μηχανισμός του Δουβλίνου ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη κατανομή των βαρών, ωστόσο, σημειώνει, στον ενδιάμεσο χρόνο οι χώρες-μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους ισχύοντες κανόνες.

Το πλήρες τηλεγράφημα του Δ. Δημητρακούδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.