Δημοτική αγορά. Παρέμβαση «χθες»

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΆΡΧΟΥΣ ΤΑ «ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ» ΗΤΑΝ ΛΙΓΑ

Πολλά ακούγονται, πολλά λέγονται για την απαξίωση της δημοτικής αγοράς της Ξάνθης, ένα συμβολικό σημείο της πόλης, που η λάμψη του, μέρα με την μέρα θολώνει και σβήνει.

Οι επαγγελματίες αποτυπώνουν μία εικόνα εγκατάλειψης που αποθαρρύνει τους νέους επαγγελματίες και ρίχνουν τις ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα δημοτική αρχή, έχει θέσει σε προτεραιότητα τον σχεδιασμό, αναφορικά με την δημοτική αγορά και υπάρχει η πρόθεση να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αναδειχθεί και πάλι η αίγλη της.

Πληροφορίες από τον στενό κύκλο του δημάρχου Στράτου Κοντού, λένε ότι  η παρέμβαση είναι θέμα χρόνου, αφού η πολιτική βούληση, αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στις προεκλογικές τοποθετήσεις του δημάρχου.

Σαφέστατα, όπως λένε οι πληροφορίες μας, το κόστος της συντήρησης, μαζί με τα υπόγεια και περιβάλλοντα έργα είναι πολύ μεγάλο αλλά δεν αποθαρρύνει τον δήμαρχο, ο οποίος όπως μαθαίνουμε, αναγνωρίζοντας όχι μόνο την συμβολική αξία της Δημοτικής αγοράς αλλά, και την ουσιαστική, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, έχοντας στο πλευρό του την βούληση των Ξανθιωτών να συνεχίσουν να στηρίζουν την δημοτική αγορά.

Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, στόχος της νέας δημοτικής αρχής, είναι οι παρεμβάσεις του χώρου, να συνδυαστούν με παρεμβάσεις στην πλατεία διοικητηρίου.  Ακολούθως, πάντοτε με τις δικές μας πληροφορίες, η βούληση του δημάρχου είναι η παρέμβαση να ξεκινήσει από τα θεμέλια της δημοτικής αγοράς και αυτό,  σύμφωνα με τους τεχνικούς του συμβούλους, είναι που θα αυξήσει το κόστος της παρέμβασης.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του δημάρχου Στράτου Κοντού, ο ίδιος ο δήμαρχος προτίθεται να εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση του έργου μέσω προγράμματος και μετά να ξεκινήσει. Σαφέστατα και είναι μία χρονοβόρα και κοστοβόρα προσπάθεια, αλλά ο κόσμος της Ξάνθης, θέλει η δημοτική αγορά να ξαναβρεί την αίγλη της.

Αξίζει να επισημάνουμε αυτά που ακούσαμε κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ από παλιούς επαγγελματίες της δημοτικής αγοράς οι οποίοι αναφέρουν ότι η κακή αντιμετώπιση από τους προηγούμενους δημάρχους κινούνταν στην λογική του πόσοι ψήφοι θα αντληθούν για την παράταξη τους, από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνταν στην δημοτική αγορά, αυτό, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, έγινε η αιτία να απαξιωθεί ακόμη περισσότερο η δημοτική αγορά.

Η διοίκηση του Στράτου Κοντού, βλέπει διαφορετικά τα πράγματα, και σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε, πιθανών τον επόμενο χρόνο, (2025), θα έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα της παρέμβασης.

Αναφέρουμε την ρήση του δημάρχου που λέει ότι «ξεκινάμε με τα απλά καθημερινά και προχωρούμε στα πιο σύνθετα».

Μέχρι στιγμής, δρομολογήθηκαν και δρομολογούνται τα μικρά και καθημερινά.

 

Η δημοτική αγορά Ξάνθης.

Λέγεται πως η ιδέα για την κατασκευή της ανήκει στον Βενιζέλο. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στις 13 Ιουνίου 1939 και θεμελιώθηκε από τον ίδιο τον Βενιζέλο επί δημαρχίας του Πυγμαλίωνος Χρηστίδη. Άνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 1940 αλλά πολύ σύντομα έκλεισε αφού επιτάχθηκε από τα Βουλγαρικά Στρατεύματα που κατέλαβαν την πόλη και χρησιμοποιήθηκε σαν το Κομιτάτο της Κατοχικής Διοίκησης. Ξαναλειτούργησε το 1944 για να στεγάσει όλα τα κρεοπωλεία της πόλης. Αργότερα στεγάστηκαν εντός του και ιχθυοπωλεία.  Όπως αναφέρει στο λεύκωμα παλιών φωτογραφιών της Ξάνθης ο Θωμάς Εξάρχου, «στοίχισε 9.000.000 δραχμές της εποχής εκείνης». Για να δώσει, μάλιστα, μια αναλογία του υψηλού κόστους με τιμές της εποχής, σημειώνει: «Μισθός γραφέως 1.600 δρχ, ψωμί 10 δρχ η οκά, μεροκάματο καπνεργάτη 97 δρχ, καπνεργάτριας 57 δρχ. Χρυσή λίρα Αγγλίας 1.168 δρχ, ανώτατη τιμή καπνού 138 δρχ η οκά». Μια πρωτοποριακή κατασκευή για την εποχή με τελευταία μεγάλη ανακαίνιση αυτή του 1998 την οποία εγκαινίασε ο τότε υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ Κώστας Λαλιώτης. Σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί ως κεντρική αγορά στα πρότυπα άλλων πόλεων και χωρών και στεγάζει κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και μανάβικα καθώς και καφενείο