Γιατί ο Ερντογάν σιωπά για τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ; Ο κύριος λόγος και οι πιέσεις που δέχεται

Γιατί ο Ερντογάν σιωπά; Όλοι αυτό αναρωτιούνται σήμερα στην Τουρκία

Γιατί ο Ερντογάν σιωπάΌλοι αυτό αναρωτιούνται σήμερα στην Τουρκία. Οι λόγοι πολλοί, αλλά ο κύριος είναι ένας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου.

 

Η πρόσκληση ήρθε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια και ο Τούρκος πρόεδρος αποδίδει σημασία στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

 

Από την άλλη, η Άγκυρα δεν θέλει να επεκταθεί η καυτή σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ και θεωρεί ότι με το ρόλο «αγγελιοφόρου», που έπαιξε, ότι μείωσε την απόσταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, ότι απέκτησε ρόλο, οπότε δεν θέλει να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις με την Αμερική.

Πίεση προς Ερντογάν να στηρίξει το Ιράν

 

Στη χώρα, ωστόσο, η υποστήριξη τόσο υπέρ όσο και κατά του Ιράν είναι σχετικά υψηλή. Από τη μία υπάρχει πίεση προς τον Ερντογάν να στηρίξει άμεσα το Ιράν, γιατί το κοινό αίσθημα υποστηρίζει φυσικά μια χώρα μουσουλμανική… Από την άλλη όμως -και μάλιστα φιλο-κυβερνητικά μέσα- μιλούν για ιρανικό θέατρο, με την καλά προσχεδιασμένη του επίθεση στο Ισραήλ, που δεν προκάλεσε ούτε μία απώλεια!

 

Ο Ερντογάν αναμένουμε να μιλήσει για πρώτη φορά αύριο, μετά το υπουργικό συμβούλιο. Εκεί θα καταλάβουμε, από το τι θα πει, αν τελικά πάρει θέση υπέρ Ιράν λόγω εσωτερικής λαϊκής πίεσης ή αν θα διατηρήσει τις ίσες αποστάσεις που έθεσε χθες το Τ/ΥΠΕΞ, λόγω επίσκεψης στον Λευκό Οίκο επειδή θέλει να συνεχίσει την εξομάλυνση με τις ΗΠΑ για μία σειρά πολιτικών και οικονομικών λόγων.

 

Και μάλλον διαφαίνεται ότι η ουδετερότητα θα συνεχιστεί… Είναι δύσκολο να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή λόγω της μηδενικής σχέσης με το Ισραήλ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα να λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο κάποιες διαβουλεύσεις, ιδίως μεταξύ υπουργών Εξωτερικών και μυστικών υπηρεσιών.