Ανθυπασπιστής (ΠΖ) του Δ’ ΣΣ παράδειγμα προς μίμηση για την εθελοντική περιβαλλοντική και οικολογική δράση και συνείδηση καθαρίζοντας το βυθό της θάλασσας μαζί με τον γιό του λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις και εύσημα προβάλλοντας παράλληλα το κοινωνικό πρόσωπο του Ελληνικού Στρατού μας

 Μέσα από την εθελοντική του δράση, εν ενεργεία στέλεχος του Δ΄ΣΣ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με την προσφορά του στο περιβάλλον. Με γνώμονα την κοινωνική και οικολογική του συνείδηση, ο Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Μιχαήλ Βαγκούσης, εδώ και πολλά χρόνια, αφιερώνει εθελοντικά πολύτιμο προσωπικό χρόνο και κόπο για τον υποβρύχιο καθαρισμό του βυθού και διαφόρων λιμανιών από υλικά, που διαταράσσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Περισυλλέγοντας πλαστικά, παρατημένα δίχτυα, αγκίστρια, πετονιές, μπαταρίες, ελαστικά αυτοκινήτων, συμβάλλει στην προστασία της θαλάσσιας ζωής, στην αποφυγή επέκτασης της μόλυνσης στους ανθρώπους, αλλά και στην αισθητική αναβάθμιση των θαλάσσιων περιοχών.
     Κατά τη διάρκεια της δράσης αυτής, εκτός από την εξαγωγή πληθώρας επικίνδυνου αλιευτικού εξοπλισμού και άλλων βλαβερών υλικών, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ανέσυρε βλήματα όλμων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία ήταν άκρως επικίνδυνα για λουόμενους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς.
      Με το πέρασμα του χρόνου, μεταλαμπάδευσε την αγάπη του για τη φύση, και ιδιαίτερα για τη θάλασσα, και στον γιο του Ζήση Βαγκούση, ο οποίος από την ηλικία των 7 ετών άρχισε να προσφέρει και εκείνος στους θαλάσσιους καθαρισμούς, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του. Το 2020 ο γιος του απέσπασε το 1ο βραβείο “You Smile Award”, στην κατηγορία «Περιβάλλον», που διοργανώνει το Χαμόγελο του Παιδιού.
Συχνά, οι εθελοντικές αυτές και περιβαλλοντικές δράσεις, έγιναν είδηση σε τοπικά, περιφερειακά και διεθνή ΜΜΕ. Με την προβολή αυτή, τονίζεται η σημασία της προσωπικής ευθύνης στην κοινωνική προσφορά, ειδικά από ανθρώπους του Ελληνικού Στρατού, που έμπρακτα και σε καιρό ειρήνης αγαπούν και φροντίζουν τον τόπο αυτό, τον οποίο έχουν ορκιστεί να προστατεύουν. Έτσι, ενισχύεται το αίσθημα οικολογικής συνείδησης μικρών και μεγάλων, αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα της μόλυνσης του βυθού από τα πλαστικά που κατακλύζουν τις θάλασσές μας, προστατεύοντας, εκτός από τους ανθρώπους, και πολλά θαλάσσια είδη, όπως οι χελώνες καρέτα-καρέτα, τα δελφίνια, οι φώκιες και άλλα θαλάσσια κήτη.
    Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων αυτών, ήταν η συμμετοχή πατέρα και γιου στο πολυβραβευμένο διεθνές ντοκιμαντέρ “My name is blue”, που γυρίστηκε το 2021 σε 4 χώρες και άρχισε να προβάλλεται για πρώτη φορά το 2023 σε διεθνή φεστιβάλ άγριας ζωής, όπως το Vaasa Wildlife Festival στην Φινλανδία, ενώ συνεχίζει ακόμα να προβάλλεται σε διάφορες χώρες του κόσμου, αποσπώντας βραβεία και θετικές κριτικές.
     Στις 15 Απριλίου 2024, το εν λόγω ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τους ωκεανούς, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.