Η ολομέλεια των προέδρων των 63 δικηγορικών συλλόγων εξέφρασε την αντίθεσή της στην κατάργηση οποιουδήποτε εφετείου ή πρωτοδικείου της χώρας, ενώ θεωρεί ότι σε σωστή κατεύθυνση κινούνται οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους

Σε συνεδρίασή της την Πέμπτη, η ολομέλεια προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε να προτείνει στους 63 συλλόγους της χώρας, την παράταση της πανελλαδικής αποχής έως τις 19 Ιανουαρίου, διεκδικώντας την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων του κλάδου. Η πρόταση θα τεθεί στην κρίση των διοικήσεων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι οποίες και θα αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσουν ή όχι την απόφαση της ολομέλειας.

«Παρά τις όποιες βελτιώσεις που φέρεται ότι επέρχονται στις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι βελτιώσεις δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ούτε βασικές του διατάξεις που συρρικνώνουν θεμελιώσεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, επιτείνουν την ανασφάλεια δικαίου και δημιουργούν ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ολομέλεια εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στην κατάργηση οποιουδήποτε εφετείου ή πρωτοδικείου της χώρας, ενώ θεωρεί ότι σε σωστή κατεύθυνση κινούνται οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους και την άμεση σύσταση επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της ολομέλειας παρευρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις του υπουργείου, στη διαδικασία της απονομής της Δικαιοσύνης.

Επισημαίνεται πως η ολομέλεια θα συγκληθεί εκ νέου την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου προκειμένου να επανεξετάσει τη στάση της, «ανάλογα με τις εξελίξεις».

Το πλαίσιο της πρότασης για την αποχή

Οπως αναφέρεται, η ολομέλεια αποφάσισε να προτείνει στα Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων την αποχή των μελών τους από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα, από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ.

Επιπλέον, προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων την παράταση της αποχής από δίκες του άρθρου 187 ΠΚ μέχρι 31.1.2024, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, και την αναστολή της, όταν και εφόσον ψηφιστεί η κατατεθειμένη σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων.

Προτείνει επίσης την αναστολή της αποχής από δίκες Νομικής Βοήθειας, σε αναμονή της ψήφισης της εξαγγελθείσας διάταξης για την εκκαθάριση και πληρωμή όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων καθώς και την αναστολή της απόφασης για αποχή στα κακουργήματα μετά τη δεύτερη διακοπή για τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, εφόσον η διάταξη του άρθρου 349 ΚΠΔ ψηφιστεί ως έχει.

Αδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι έτη στον α’ και επτά έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ έτη στο β’ βαθμό, σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης, σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, ενόψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης, καθώς και σε αυτόφωρα και συνοδείες.

Ως προς τις αναβολές, για τη διευκόλυνση των δικηγόρων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συνηγόρου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ