Πιστεύουμε ότι μετά την ετυμηγορία του Ξανθιώτικου λαού, πώς ήρθε η ώρα ο Μ. Τσέπελης να κάνει την αυτοκριτική του αλλά και οι Ξανθιώτες να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να εκλέξουν έναν συνδημότη μας για δήμαρχο, ο οποίος έπαιζε τον δικό του πολιτικό ρόλο στα τοπικά πολιτικά πράγματα.

Εκτιμούμε ότι οι Ξανθιώτες, στην λογική πάντοτε του δικαιώματος της επιλογής προσώπων στην διοίκηση και κυρίως στην εναλλαγή προσώπων, έκαναν την δουλειά τους. Σαφώς και θα έπρεπε, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, να είναι ποιο προσεχτικοί στην επιλογή τους.

Θα έπρεπε να ζυγιάσουν όχι τις προθέσεις του, τότε – προηγούμενες εκλογές – αλλά την πορεία του και τα προσόντα που διέθετε για να καθορίσει τις τύχες του Ξανθιώτικου λαού.

Όσο για την αυτοκριτική του, ο Μ. Τσέπελης κάποια στιγμή που θα κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη, ίσως αντιληφθεί ότι δεν έκανε για «πρώτο» βιολί αφού είναι γεννημένος για δεύτερο

Τι θέλουμε να πούμε με αυτό που προαναφέραμε.

Ο Μ. Τσέπελης στην 30χρονη πολιτική του πορεία, δεν κλήθηκε να πάρει αποφάσεις που επηρέαζαν μεγάλο αριθμό συνδημοτών του και κυρίως ποτέ δεν κλήθηκε να σχεδιάσει πολιτικές που αφορούν το σύνολο της πόλεις.

Οι παρεμβάσεις του επί 30 χρόνια στην τοπική πολιτική σκηνή, είχαν να κάνουν με μικρές ομάδες πληθυσμού, με ατομικά προβλήματα των συνδημοτών του που μπορούσε στο όριο της νομιμότητας, να δώσει, συνήθως πρόσκαιρες λύσεις, και φυσικά το μεγάλο του ατού ήταν να οργανώνει και να κερδίζει τις εκλογές.

Η δε ΕΑΠΑΞ του Θεολόγου Καλαιτζή, ήταν το εφαλτήριο για να κερδίζει εκλογές και ο νοών νοεί το.

Με λίγα λόγια, γνωρίζαμε έναν Μ. Τσέπελη ο οποίος σαν γνήσιος εκφραστής του λαϊκισμού, του πλάνου και του «σβούρα», ανήγαγε την πολιτική σε επίπεδο πρόσκαιρων παρεμβάσεων και λύσεων σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Το πρόβλημα της αδυναμίας του να διαχειριστεί τις τύχες του Ξανθιώτικου λαού, φάνηκε από την πρώτη μέρα της ανάληψης της διοίκησης του δήμου Ξάνθης.

Δυστυχώς πίστευε ότι λαδώνοντας κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης και αφήνοντας στο πόδι του τον Μ. Φανουράκη θα μείνει στο απυρόβλητο, θα «μπερδέψει» τους Ξανθιώτες με γιορτές και πανηγύρια και θα επανεκλεγεί.

Δυστυχώς τα λάθη πληρώνονται σε αυτή την ζωή.