Τουρκία: Επανεκλογή Ερντογάν στον δεύτερο γύρο

Τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη σήμερα, ανακοίνωσε λίγο μετά τις 22:30 ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε, με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, ο Τούρκος πρόεδρος επανεκλέγεται λαμβάνοντας ποσοστό 52,14%, έναντι 47,86% που συγκέντρωσε ο ανθυποψήφιός του, επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, η διαφορά μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας ανέρχεται σε 2.000.000 ψήφους, ενώ απομένουν να καταμετρηθούν 800.000 ψήφοι, ως εκ τούτου το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Προβάδισμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδιναν εδώ και πολύ ώρα τα αποτελέσματα που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος συγκέντρωνε το 52,12% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 47,88%.

Σχεδόν παρόμοια εικόνα έδινε και το πρακτορείο ΑΝΚΑ που θεωρείται ανεξάρτητο. Σύμφωνα με αυτό, ο Ερντογάν προηγείτο με 51,78% και ο Κιλιτσντάρογλου ελάμβανε 48,22%.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η εκλογική διαδικασία

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και οι Τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει στην εξουσία μετά από 20 χρόνια. Και σε αυτό τον γύρο σημαντικό ρόλο παίζει η συμμετοχή του κοινού που είναι εξίσου μεγάλη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στον πρώτο γύρο άγγιξε το εντυπωσιακό ποσοστό του 88,8% με τον Ερντογάν να προηγείται κατά 2,5 εκατομμύρια ψήφους.

Τώρα και οι δύο υποψήφιοι στόχευσαν στους 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, ελπίζοντας πως κατάφεραν να τους πείσουν να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον σε αυτόν.

Η Τουρκία, βαθιά πολωμένη, βλέπει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βασίζεται κυρίως στους ψήφους θρησκόληπτων συντηρητικών και εθνικιστών, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου σε ένα διαφορετικό κοινό λιγότερο συντηρητικό. Επί ημέρες οι δύο άνδρες αντάλλαζαν ύβρεις. Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν για δειλία. Αντίθετα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι ήταν στο πλευρό των “τρομοκρατών”, αναφερόμενος στους Κούρδους του ΡΚΚ. Αλλά μετά από μέρες εμπρηστικής ρητορικής ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης επέστρεψε στο νούμερο ένα ζήτημα της Τουρκίας – την οικονομική κρίση που είναι και ένα βασικότερα προβλήματα της χώρας.

Το μήνυμα Ερντογάν αφού έκλεισαν οι κάλπες

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους ανθρώπους που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη θέληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!”, είναι το πρώτο μήνυμα του Τούρκου προέδρου μετά το κλείσιμο της κάλπης.

 

Ταυτόχρονη ψήφος για τους δύο αντιπάλους

Ταυτόχρονα ψήφισαν οι δύο διεκδικητές της τουρκικής προεδρίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάργλου, που έριξαν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη με λίγα δευτερόλεπτα διαφορά.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προσήλθε στο εκλογικό κέντρο με τη σύζυγό του Εμινέ. Πλήθος κόσμου βρισκόταν έξω από το γυμνάσιο για να υποδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο, που ψήφισε στο Σκούταρι.

Ερντογάν Τουρκία εκλογές 2023

Ερντογάν Τουρκία εκλογές 2023© Παρέχεται από: capital.gr

Σε δηλώσεις του μετά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα, ο Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής. “Πιστεύω ότι η ψηφοφορία θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι γίναμε μάρτυρες μιας τέτοιας ψηφοφορίας για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην ιστορία παγκοσμίως όπου η συμμετοχή να φτάνει το 90%. Η Τουρκία έδωσε έναν δημοκρατικό αγώνα με τον πιο όμορφο τρόπο” τόνισε. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει εφησυχασμός και ότι θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα”, δήλωσε.  Τα προγνωστικά δείχνουν τον Ερντογάν να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, λίγες ώρες πριν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε από την Άγκυρα, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να ψηφίσουν. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι εκλογές διεξάγονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω προσπαθειών για εξαπάτηση.

Κιλιτσντάρογλου

Κιλιτσντάρογλου© Παρέχεται από: capital.gr

“Για να απαλλαγούμε από το αυταρχικό καθεστώς και για να εγκαθιδρύσουμε την πραγματική δημοκρατία, απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Αυτές οι εκλογές διεξάγονται υπό δύσκολες συνθήκες λόγω των προσπαθειών εξαπάτησης, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι και πρόθυμοι να πάνε στις κάλπες” τόνισε εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους πολίτες που πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν και που αγωνίστηκαν για το εκλογικό τους δικαίωμα” πρόσθεσε.

Δηλώσεις ψηφοφόρων

Μερικές από τις απόψεις Τούρκων πολιτών παρουσιάζονται παρακάτω, καθώς η Τουρκία ψηφίζει σήμερα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που είναι ουσιαστικό ενδεχόμενο να παρατείνουν τη θητεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια τρίτη δεκαετία ή να οδηγήσουν στην εξουσία τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα:

“Να δούμε τι έγινε τα τελευταία 20 χρόνια. Να δούμε πόσο άλλαξε η χώρα. Κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό”, δήλωσε η παντρεμένη 45χρονη Σονγκιούλ Ασλάν, αφού ψήφισε τον Ερντογάν.

“Ψήφισα για τη χώρα μας, για να συνεχίσει να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερη από κάθε άποψη. Οι οικονομικές δυσκολίες υπάρχουν, αλλά είναι προβλήματα που έχουν λύση. Η Τουρκία μπορεί να τα ξεπεράσει όλα, όσο μένουμε δυνατοί”, πρόσθεσε η ίδια.

Στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη:

“Η Τουρκία έγινε μία αντιδημοκρατική χώρα. Θέλω να δω μία πιο δυνατή Τουρκία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να ζήσω σε μία χώρα που σέβεται τους νόμους, αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -ECHR ”, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ψηφιακών αγορών, 35χρονος Σουκρού Ουκάρ.

“Την τελευταία φορά είχα περισσότερες ελπίδες, αλλά πιστεύω ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει. Αν νικήσει ο Ερντογάν, θα σκεφτώ να φύγω από την Τουρκία”.

“Ψήφισα για τον Ερντογάν καθώς είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης. Τον ψήφισα επειδή εκτιμώ τα πράγματα που έκανε για την Τουρκία. Άλλαξε το σύστημα υγείας προς το καλύτερο. Κατασκεύασε δρόμους”, δήλωσε ο 58χρονος εργάτης έργων Ομέρ Κοσεκόλ.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας:

“Στον πρώτο γύρο ψήφισα για την εκλογή του Κιλιτσντάρογλου στην προεδρία. Αλλά αυτή τη φορά, το κόμμα του Ερντογάν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αν ο Κιλιτσντάρογλου εκλεγεί θα είναι δύσκολο για το κοινοβούλιο να λειτουργήσει”, εκτιμά ο 29χρονος Μαχμούτ Τσιν.

“Αυτή τη φορά ψήφισα τον Ερντογάν για σταθερότητα, ώστε να μην υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα μεταξύ του κοινοβουλίου και του προέδρου”.

capital.gr