Επίδομα για καυσόξυλα και πέλετ αλλά ….

Επίδομα από 100 μέχρι 800 ευρώ για καυσόξυλα, χορηγείται για το 2022 με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, δεν το δικαιούνται όσοι μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα -αλλά και άλλες πόλεις- ακόμα και αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, σημαντική διαφοροποίηση υπάρχει και στις προθεσμίες αγοράς τους.
Ο λόγος για το επίδομα θέρμανσης που χορηγεί τα ίδια ποσά και για καυσόξυλα πέρα από πετρέλαιο θέρμανσης, τηλεθέρμανση, κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε δικαιούχος μπορεί να επιλέξει μόνο ένα καύσιμο θέρμανσης για το οποίο θα επιδοτηθεί.

Επίδομα για καυσόξυλα: Ο ένας βασικός όρος
Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων.
Επίσης, κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Επίδομα για καυσόξυλα: Πού κάνετε αίτηση
Κατά την είσοδο το myΘέρμανση ο δικαιούχος επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.
Η διαδικασία για όσους έχουν δικό τους καυστήρα σε πολυκατοικία, ή μένουν σε μονοκατοικία είναι ιδιαίτερα, απλά, τα πράγματα όμως γίνονται πιο σύνθετα στις περιπτώσεις κεντρικής θέρμανσης, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω.
Τα βήματα είναι:
• Επιλογή «υποβολή αίτησης» και σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet
• Επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
• Επιλογή του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)
• Εισαγωγή του αριθμού παροχής ρεύματος
• Επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»
• Επιλογή «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
• Εισαγωγή έγκυρου και ενεργού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα
Πότε πληρώνεστε το επίδομα για καυσόξυλα
Το επίδομα θέρμανσης για καυσόξυλα θα πληρωθεί ως εξής:
• Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
• Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
• Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.