ΑΛΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σίγουρα ο κ. Ραψομανίκης καθηγητής  Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων  με την συνέντευξη που παραχώρησε στην Π.Ε. Ξάνθης το πρωί του Σαββάτου στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, άνοιξε πολλά ζητήματα, κυρίως όμως την αίσθηση ότι οι πολίτες είναι απροστάτευτοι και η περιοχή μας ανοχύρωτη από πολλές πλευρές.

Σαφώς και οι κύρια ευθύνη πέφτει στους τοπικούς πολιτικούς ταγούς οι οποίοι με περισσή δόση ωχαδερφισμού αφήνουν απλά τα πράγματα να «κυλούν» και εύχονται να «μην μας βρει το κακό» που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η φωτιά στο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών στο Όλβιο Ξάνθης.

Ο κ. Ραψομανίκης ήταν κάθετος για τα αποτελέσματα των ερευνών που έκανε επί τρία 24ωρα και μάλιστα δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την ατμοσφαιρική ρύπανση και αυτό το υπογράφει.

Οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες της διεύθυνσης περιβάλλοντος και υγιεινής επιβεβαίωσαν ότι επίσης στο πόσιμο νερό δεν υπάρχει καμία μόλυνση καθώς επίσης με την στήριξη του ΙΓΜΕ, στα νερά που ρέουν.

Αποδεχόμενοι όλοι την θέση του καθηγητού κ. Ραψομανίκη ότι όλα «βαίνουν καλώς», θα καταθέσουμε ποιο κάτω τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς μας, αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα των ερευνών του πανεπιστημίου της Ξάνθης μη μπορώντας άλλωστε να κάνουμε διαφορετικά,  στην λογική ότι εμείς δεν είμαστε επιστήμονες και ελείψει φυσικά κρατικού οργανισμού υπεύθυνου για τον έλεγχο και ενημέρωση των πολιτών.

 

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

 

Κάνουμε, επαναλαμβάνουμε, αυτές τις επισημάνσεις, αποδεχόμενοι πλήρως τα λεγόμενα του κ. Ραψομανίκη.

 

Πρώτον ο κ. Ραψωμανίκης «έφαγε» τον περισσότερο χρόνο της συνέντευξης προσπαθώντας να εξηγήσει στους παρισταμένους δημοσιογράφους και υπηρεσιακούς παράγοντες τον τρόπο που έβγαλε το πόρισμα ότι δηλαδή δεν κινδυνεύει η περιοχή η οποία επλήγη από την πυρκαγιά.

Υπήρχε λόγος;

Μιλούσε σε φοιτητές ή επιστήμονες;

Ο δημοσιογραφικός κόσμος που ήταν παρόντας, ήθελε απλά να ακούσει ότι δεν κινδυνεύει η περιοχή από την καύση μολύβδου και επικίνδυνων άλλων στοιχείων βλαβερών για την υγεία των πολιτών. Ο τρόπος, του πώς έφτασε η επιστημονική ομάδα η οποία έκανε τις μετρήσεις και παρουσίασε αυτό το αποτέλεσμα, ήταν αδιάφορος. Φάνηκε ότι  κάτι δεν έγινε καλά και η ομάδα προσπάθησε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση κατά 24 ώρες την έκδοση του πορίσματος.

Κανένας δεν αμφισβήτησε την επιστημονική επάρκεια της ομάδος και άρα αρκούσε η δήλωση της επιστημονικής ομάδας ότι «όλα πάνε καλά».

Ένα δεύτερο σημείο που θα μπορούσε κάποιος να σταθεί είναι ότι οι μετρήσεις το πρώτο κρίσιμο 24ωρο έγιναν στα Κιμμέρια. Γιατί; Το κακό γινόταν σε μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων. Από την πρώτη στιγμή που έσβησε η φωτιά, τα υπολείμματα του χώρου καύσης, έπεσαν πρώτα στην γύρω περιοχή.

Επόμενο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι ότι μπορεί η επιστημονική ομάδα να φτάσει – αν καταλάβαμε καλά στα αποτελέσματα επικινδυνότητας στον χώρο καύσης, δηλαδή στο Όλβιο, ερευνώντας τις μετρήσεις ανάποδα αλλά … θα απαιτηθεί χρόνος. Πόσο χρήσιμο είναι αυτό για τους αγρότες που έχουν σπαρμένα τα κτήματα τους και από ώρα σε ώρα είναι έτοιμοι να πουλήσουν την σοδιά τους και να ανταμειφτούν οι κόποι μιας χρονιάς; Πόσο ήσυχοι είναι;

Αντιλαμβανόμαστε ότι ανοίγει ένας κύκλος έρευνας και αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, αν αποδειχθεί ότι υπάρχει κάτι στο χώμα,  όμως, πρέπει να ανοίξει και αυτή η κουβέντα όσο και αν πειράζει.

Όλοι οι επιστήμονες και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, επιστήμονες και αυτοί, μίλησαν για ατμοσφαιρική ρύπανση, κανένας δεν μίλησε για ρύπανση της γης. Μήπως τελικά η υπηρεσίες της Αγροτικής Ανάπτυξης Ξάνθης έπρεπε να κινηθούν και σε αυτήν την κατεύθυνση για να αποκλεισθεί κάθε περίπτωση μόλυνσης του εδάφους;

Αν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την γη μας πούνε μετά από έρευνα ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα επικαθίζοντα σωματίδια να είναι βλαβερά για την γεωργία και τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με την γη, τότε όλα βαίνουν καλώς, αφού έχει αποκλειστεί η βλαβερότητα του αέρα.

Άρα, αμ έπος αμ έργον. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεσα να πάρουν δείγματα από την γύρω περιοχή, από τα χωράφια, να τα αναλύσουν και να δουν αν τα αιωρούμενα σωματίδια που κάθισαν στην γύρω περιοχή δεν είναι βλαβερά.

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε κατά την διάρκεια της συνέντευξης του κ. Ραψομανίκη και για αυτό θα πρέπει όλοι οι φορείς και υπεύθυνοι του κρατικού μηχανισμού να τον ευχαριστήσουν γιατί στάθηκε η αφορμή με την εμπλοκή του να ανοιχτούν θέματα προστασίας του πληθυσμού από παρόμοιες περιπτώσεις όπως η φωτιά στο εργοστάσιο μπαταριών στο Όλβιο.

Ειπώθηκε στην συνέντευξη ότι θα πρέπει να έρθει στο εργοστάσιο ειδικό συνεργείο το οποίο θα το καθαρίσει κα καλώς θα γίνει, όμως, ποιος κρατικός φορέας θα ελέγξει το ειδικό συνεργείο ότι θα κάνει καλά την δουλειά του;

Εκεί παρουσιάστηκε από την στιχομυθία των υπηρεσιακών παραγόντων το κενό που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις και σημειώνουμε ότι είναι εύκολο στις υπηρεσίες που ελέγχουν τους επαγγελματίες όταν κάνουν υγειονομικές παραβάσεις όπου κόβονται υπέρογκα πρόστιμα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Νομαρχίας, θα είναι το ίδιο αυστηροί, αν απαιτηθεί να καθαριστεί ο χώρος και να αποδοθεί στους εργαζόμενους και την γύρω περιοχή ασφαλής;

Τέλος, οι εργαζόμενοι είναι εκπαιδευμένοι στην άμεση παρέμβαση ούτος ώστε με τα προβλεπόμενα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει η κάθε επιχείρηση να προλάβουν το κακό εν τη γενέσει;

Ποιος ελέγχει αν ο εργοδότης, ο οποιοσδήποτε εργοδότης εκπαιδεύει το προσωπικό του, έχει γιατρό ασφαλείας και όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο;

Μετά την δήλωση του κ. Ραψομανίκη είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση και πολύ σωστά και εύγε που παίρνει το βάρος να διαβεβαιώσει τους πολίτες για τα αποτελέσματα των ερευνών του.

Καιρός και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας να κάνουν το ίδιο για να μπορέσουν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής να ξαναβρούν την κανονικότητα τους.