Πόλεμος στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης με φόντο την … φιλαρμονική

Π. ΛΥΡΑΤΖΗΣ: ΤΣΕΠΕΛΗ ΜΗΝ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΚΡΥΒΕΣΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΚΑΡΙΔΗ»

Αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι όταν στον βάλτο παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν οι βάτραχοι.

Σοβαρή εφαρμογή βρίσκει στην περίπτωση του δήμου της Ξάνθης, αυτή η παροιμία όπου αδιαμφησβήτητα η οργάνωση και λειτουργία της φιλαρμονικής του δήμου Ξάνθης οφείλεται ξεκάθαρα στο δίδυμο Λύρατζη –  Δημαρχόπουλου.

Δυστυχώς όμως για την Ξάνθη, ο νυν δήμαρχος Μ. Τσέπελης, επειδή ακριβώς το έργο είναι των προηγουμένων, βγάζει ένα απερίγραπτο μένος και βάζει τον πρόεδρο του Ηλία Ασκαρίδη να “μονομαχήσει” στην θεωρεία και την πράξη, μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του.

Δυστυχώς όμως, αυτόν τον εγωισμό και το μένος, τον πληρώνει η φιλαρμονική του δήμου Ξάνθης που ξεσπιτωμένη βγήκε στους δρόμους για να βρει στέγη και να προσφέρει … εθελοντικά έργο στους Ξανθιώτες.

Επειδή πολύς ντόρος έγινε με την φωτογραφία που και εμείς δανειστήκαμε από την «Θ» και που δείχνει τον Π. Λύρατζη μαινόμενο έτοιμο να αρπαχτεί με τον Η. Ασκαρίδη και φόντο την μουσική του δήμου Ξάνθης, ακούσαμε και την πλευρά του Π. Λύρατζη και τα πράγματα μάλλον δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει ο φιλικός τύπος του δημάρχου και ορθώς στο άρθρο μας επισημάναμε ότι την ευθύνη την έχει ένας και μοναδικός… «σερσέ λα … δήμαρχος» κατά του «σερσέ λα φάμ».

Την κύρια ευθύνη για τον καυγά τον έχει ο δήμαρχος Ξάνθης και ο δεξιός ή κεντροαριστερός καντηλανάφτης του Μ. Φανουράκης, οι οποίοι απαίτησαν από τον Η. Ασκαρίδη να «βάλει στην θέση του» τον Π. Λύρατζη και επειδή, σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα του Π. Λύρατζη, η συμπεριφορά του Η. Ασκαρίδη ήταν άκρως προσβλητική και προκλητική, προκάλεσε τον θυμό του πρώην προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΛΥΡΑΤΖΗ

Την κύρια ευθύνη για όλο το μπάχαλο και τον υπέρμετρο εκνευρισμό, την έχει ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης και που φυσικά τα φιλικά και καλοπληρωμένα μέσα ενημέρωσής του δεν ανέφεραν, παρά μόνον στάθηκαν στην φωτογραφία που δείχνει τον Π. Λύρατζη εξαγριωμένο.

Τα μέλη της φιλαρμονικής του δήμου Ξάνθης, λόγω έλλειψης στέγασης, ζήτησαν να δουν τον δήμαρχο προκειμένου να του θέσουν το συγκεκριμένο καυτό ζήτημα, της στέγης την ώρα που ο δήμαρχος Ξάνθης, «βόλεψε» τον κάθε σύλλογο και συλλογικότητα στα δημοτικά ακίνητα. Με αυτό το σκεπτικό ο Η. Ασκαρίδης παρέπεμψε τα μέλη της φιλαρμονικής να επισκεφθούν τον δήμαρχο αλλά δυστυχώς ήταν «μπίζι» και πολύ απασχολημένος και που στην ουσία όχι μόνο δεν τους δέχτηκε, αλλά τους έδιωξε. (Άλλωστε ο δήμαρχος Ξάνθης -το έχει αποδείξει στην πράξη εδώ και τρία χρόνια – όταν πρόκειται να λύση προβλήματα των Ξανθιωτών είναι απασχολημένος)

Μην έχοντας άλλη επιλογή, οι μουσικοί της φιλαρμονικής του δήμου, οι οποίοι εθελοντικά «ξελασπώνουν» τον δήμο Ξάνθης από κάθε εκδήλωση, βρέθηκαν στον «δρόμο» και όπως ήταν «άστεγοι» είπαν, να αποταθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και όλα έγιναν λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης και  την ώρα που το προεδρείο έπαιρνε παρουσίες.

Σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα του Π. Λύρατζη, η φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης έπεσε θύμα της κόντρας του τότε δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου με τον τότε «κολλητό» του Ξυνίδη και του Μ. Τσέπελη, Α.  Νικολόπουλο, προϊστάμενο στην Πολεοδομία, ο οποίος έβγαλε μία απόφαση (πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τότε η φιλαρμονική φιλοξενούνταν στην καπναποθήκη στο πίσω μέρος όπου και σήμερα φιλοξενείται η πολεοδομία).

Ο κ. Νικολόπουλος με αφορμή την παραπάνω κόντρα των «κολλητών» του, έβγαλε μία απόφαση για το χώρο όπου φιλοξενούνται η φιλαρμονική κρίνοντας ότι είναι ακατάλληλος για χρήση και ετοιμόρροπος.

Δηλαδή το μισό κτίριο που δεν χρησιμοποιούνταν από την πολεοδομία.

Εκείνο τον καιρό όπου πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού ήταν ο Π. Λύρατζης, ξαφνικά βρέθηκε σε αδιέξοδο γιατί η απόφαση Νικολόπουλου, πετούσε έξω από τον χώρο της, την φιλαρμονική του δήμου Ξάνθης.

Ακολούθως με την στήριξη του τότε αντιπεριφερειάρχη Κ. Ζαγναφέρη δόθηκε ο χώρος του Μ. Χατζηδάκη για τις πρόβες και η φιλαρμονική «τακτοποιήθηκε» προσωρινά.

Όμως τα πράγματα άλλαξαν και ο νέος αντιπεριφερειάρχης Κ. Κουρτίδης, και ορθώς πράττει,  αξιοποιεί στο έπακρον το κτίριο του Μ. Χατζηδάκη και η μία εκδήλωση διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η φιλαρμονική να κάνει την δουλειά της και έτσι ξανα – βρέθηκε στο δρόμο ψάχνοντας χώρο για να στεγαστεί.

Με πρωτοβουλία του νυν Προέδρου του Κ. Πολιτισμού της Ξάνθης Η. Ασκαρίδη, κλείστηκαν δύο ραντεβού με τον δήμαρχο, προκειμένου να βρεθεί χώρος, αλλά ο κ. δήμαρχος και τις δύο φορές προφασιζόμενος φόρτο εργασίας δεν τους δέχτηκε για να καταλήξει η ιστορία στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης όπου αντί ο δήμαρχος να λειτουργήσει πυροσβεστικά, έβαλε τον Η. Ασκαρίδη να προκαλέσει τον Π. Λύρατζη ο οποίος εξερράγη με την αδιαφορία του δημάρχου, να τακτοποιήσει το όλο θέμα, με δεδομένο ότι και ο Π. Λύρατζης ως πρώην πρόεδρος του Κ. Π. είχε οργανώσει την φιλαρμονική και τα εθελοντικά της μέλη από 7 έγιναν 28 με αποτέλεσμα, ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης  να θεωρεί ότι η φιλαρμονική είναι έργο του Π. Λύρατζη και του Χ. Δημαρχόπουλο και ως εκ τούτου έπρεπε να πολεμήσει σύμφωνα με την περίεργη λογική του. «Εγώ, αναφέρει ο Λύρατζης, μην έχοντας ιδέα τι έχει προηγηθεί, είδα τα παιδιά της φιλαρμονικής στις σκάλες του δημοτικού συμβουλίου, τους ρώτησα τι συμβαίνει, μου είπαν και τους συμβούλευσα να μην κάνουν φασαρία να θέσουν το θέμα και όλοι μαζί να ψάξουμε να βρεθεί χώρος. Όταν όμως ο Τσέπελης, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, είδε τους μουσικούς έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, έστειλε τον Η. Ασκαρίδη να τους διώξει πριν καταθέσουν το πρόβλημά στέγασης τους στο Σώμα. Αυτό, στάθηκε η αφορμή να αποταθώ στον Μ. Τσέπελη λέγοντας του ότι εδώ δεν είναι το σπίτι του αλλά ένας χώρος που μπορούν και οι πολίτες να εκθέσουν το πρόβλημά τους που η λύση του περνάει μέσα από τον δήμο Ξάνθης. Μόλις ο Ασκαρίδης κάθισε στο έδρανό του, ο δήμαρχος και ο Φανουράκης απαίτησαν από τον Η. Ασκαρίδη να μου επιβάλλει σιωπή με τρόπο ανάγωγο, εριστικό και επιθετικό και με τσαμπουκά κινήθηκε απειλητικά  προς το μέρος μου. Παράλληλα ο Τούλης Τσακιρίδης τραβούσε βίντεο για να δεχτεί την παρατήρηση του Σ. Μελισσόπουλου και του Σταυρακάρα καθώς και άλλων συμβούλων οι οποίοι του είπαν να σταματήσει,  «στολίζοντας» τον με κοσμητικά επίθετα τύπου «χαφιέ» και «τσανάκι» του Τσέπελη και των πληρωμένων του δημοσιογράφων. Ο Τσακιρίδης δεσμεύθηκε ότι αυτό το βίντεο δεν θα βγει πουθενά αλλά, το διέρρευσε στα πληρωμένα φιλικά μέσα ενημέρωσης του δημάρχου που προέβαλαν μόνο την φωτογραφία του εξοργισμένου Π. Λύρατζη».

Το θέμα έληξε εκεί με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων και ο Π. Λύρατζης ζήτησε από το προεδρείο να καταγραφεί η δήλωση του η οποία έχει ως εξής: «Κύριε Τσέπελη, η φιλαρμονική δεν είναι τομέας πολιτικής αντιπαράθεσης. Ήρθαν οι μουσικοί και έθεσαν ένα πρόβλημα. Πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε την προσπάθεια εύρεσης λύσης και όλοι να βοηθήσουμε να βρεθεί χώρος. Πήραμε μία φιλαρμονική το 2015 που είχε 7 άτομα και με μεράκι και πολύ δουλειά φτάσαμε να έχουμε 28 άτομα είναι κρίμα να διαλυθούν επειδή δεν έχουν χώρο, πρέπει άμεσα να βρούμε λύσεις. Εκπροσωπούν τον δήμο και δεν έχουν στέγαση».

ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Στην συνέχεια και αφού ηρέμησαν τα πνεύματα ο Π. Λύρατζης βγήκε από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, κάλεσε τον Μ. Φανουράκη και παρουσία των μουσικών της Ξάνθης, κλείστηκε ραντεβού για  την Δευτέρα το πρωί στο γραφείο του, για να βρούνε λύση και να δούνε ποιος από τους διαθέσιμους χώρους του δήμου Ξάνθης τους ταιριάζει και να τακτοποιηθούν, με δεδομένο πάντοτε, ότι τα μέλη της φιλαρμονικής του δήμου της Ξάνθης «ξελασπώνουν» τον δήμο και συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις που χωρίς την παρουσία τους δεν θα γινόταν.

ΣΤΟ ΔΙΑ … ΤΑΥΤΑ

Βρέθηκε ή θα βρεθεί λύση. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

Σαφώς και ο δήμαρχος Ξάνθης με την φόρα που πήρε, θα μπορούσε με απευθείας αναθέσεις να φέρει κάποιο σχήμα από το Δροσερό και με το εμβληματικό τραγούδι «τσικουλάτα» να γόνονται οι παρελάσεις της 4ης Οκτωβρίου ημέρα απελευθέρωσης της πόλης.