Η διοίκηση δια του παραδείγματος. Είναι καλό όταν οι αστυνομικοί κάνουν παρατήρηση στους πολίτες να είναι και οι ίδιοι σύννομοι

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Το παρακάτω συμβάν είναι γεγονός και πραγματοποιήθηκε στον αστικό ιστό της πόλης.

Πολίτης γυναίκα κατέβασε τα σκουπίδια από το διαμέρισμά της στον κάδο απορριμμάτων και επέστρεφε στο σπίτι της.

Εκείνη την ώρα περνούσε περιπολικό με δύο αστυνομικούς.

Ο συνοδηγός έκανε την παρατήρηση σε ύφος «εξουσίας» λέγοντας «γιατί κυρία μου δεν φοράτε κανονικά την μάσκα, γνωρίζεται ότι προβλέπεται πρόστιμο»;

Η Ξανθιώτισα την ώρα που τακτοποιούσε την μάσκα της όπως ο νόμος προβλέπει και ενώ τριγύρω δεν κυκλοφορούσε ψυχή άρα η μετάδοση του κωρονοϊού ήταν αδύνατη (εκτός αν ο ιός προσβάλλει τώρα τελευταία και τα πεζοδρόμια γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά η έκρηξη του αστυνομικού όταν η κυρία έκανε την παρατήρηση ότι ο ίδιος που επιβάλλει την μάσκα δεν φοράει μάσκα).

-Εσείς όμως κύριε αστυνομικέ δεν φοράτε μάσκα την ώρα που μου κάνετε παρατήρηση.

Δεν αναφέρουμε περισσότερα γιατί το κείμενο δεν ενδιαφέρει στην παρούσα φάση αν ο αστυνομικός ή ο πολίτης ήταν παράνομος ή παράτυπος όπως αρέσκονται πολλοί να ομορφαίνουν τις λέξεις.

Και ούτε μας ενδιαφέρει η τυχόν δίωξη του οργάνου που στην προσπάθεια του να επιβάλλει τον νόμο διανθίζει την συμπεριφορά του με λίγο «τσαμπουκά».

Θα θέλαμε απλά να υπενθυμίσουμε ότι οι αστυνομικοί λόγω του πολύπλευρου και καταπιεστικού τους έργου είναι κουρασμένοι όμως, αυτό δεν δικαιολογεί άσχημες συμπεριφορές απέναντι στους πολίτες.

Το διοικείν δια του παραδείγματος είναι και το σωστό.