Γιορτάζουμε και τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας! Κάλεσμα σε πανθρακική ενεργοποίηση για την ιστορική διερεύνηση της Θράκης.

Ολοκληρώνει τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α. Α.Δημοσχάκης, με την τελευταία ενέργεια του προς τους επικεφαλής της περιφερειακής & τοπικής αυτοδιοίκησης της Θράκης, τις απανταχού Θρακικές Ομοσπονδίες, Συλλόγους, Ιδρύματα & Μουσεία για το ζήτημα της επιστημονικής διερεύνησης των γεγονότων που προηγήθηκαν της Απελευθέρωσης της Θράκης.

Πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα οι ακόλουθες σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις :

  • στις 24/02/20 προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα,
  • στις 7/4/20 προς την Υπουργό Παιδείας Ν.Κεραμέως και την Υπουργό Πολιτισμού Λ.Μενδώνη,
  • στις 10/4/20 προς τους Πρυτάνεις του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) & του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) καθώς και στους  Προέδρους των αντίστοιχων Τμημάτων Ιστορίας των δυο Ιδρυμάτων και
  • στις 13/05/20 προς τους Μητροπολίτες της Θράκης.

Στην παρούσα επιστολή αναφέρει ότι οι δυο παράλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε με επιτυχία η περιοχή μας αλλά και η Χώρα μας (μεταναστευτικό-πανδημία) μπορεί να περιορίζουν τις εορταστικές εκδηλώσεις, ωστόσο η τιμή επιβάλλεται να αποδοθεί & θα πρέπει να γίνει με όρους  ασφαλείας.

Μέσω αυτής της παρέμβασης προτείνει στους θεσμικούς παράγοντες της Θράκης καθώς & σε όλα τα μέλη των Ομοσπονδιών, Συλλόγων, Ιδρυμάτων & Μουσείων όπως συνεργαστούν με τα δυο Τμήματα Ιστορίας της επιστημονικής κοινότητας (ΕΚΠΑ &  ΔΠΘ) στην προσεκτική & συστηματική καταγραφή των ιστορικών γεγονότων διαθέτοντας το πλούσιο πληροφοριακό υλικό που κατέχουν με στόχο την εθνική και διεθνή ανάδειξη του ζητήματος της Θράκης.

Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι αποτελεί χρέος & ευθύνη απέναντι στους προγόνους, στην ιστορία μας, στην Χώρα μας όπως ολοκληρωθεί σε αυτό το εορταστικό έτος αφήνοντας παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ερευνητικό & τεκμηριωμένο έργο για την σύγχρονη ιστορία της Θράκης.

Ακολουθεί η επιστολή:

ΠΡΟΣ : 

  1. Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας & Θράκης
  2. Αντιπεριφερειάρχες Έβρου, Ροδόπης & Ξάνθης
  3. Δημάρχους Δήμων Θράκης
  4. Ομοσπονδίες, Συλλόγους & Εστίες Θρακιωτών
  5. Μουσεία κλπ Ιδρύματα Θράκης
  6. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ’’

 

Θρακιώτισσες και Θρακιώτες, Χρόνια μας Πολλά!!

Το 2020 είναι μια ιστορική χρονιά!! Είναι το έτος εορτασμών εκδηλώσεων της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την Απελευθέρωση  της αγαπημένης μας Θράκης και της  Ενσωμάτωσής της στον Εθνικό Κορμό.

Ωστόσο με τις δυο παράλληλες κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η περιοχή μας, τόσο στο μέτωπο του μεταναστευτικού αλλά όσο και αυτό της Πανδημίας πρέπει να αναπροσαρμόσουμε με όρους ασφάλειας τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Θράκη!

Έχουμε ιστορική ευθύνη ως Θράκες και ως Έλληνες να μην επιτρέψουμε να ξεχαστεί η Επέτειος αυτή,  αλλά να προετοιμάσουμε το  έδαφος για τα επόμενα 100 χρόνια ειρηνικής ύπαρξης μέσω της ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας.

Στις 24/02/2020 με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα πρότεινα προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, στην Ολομέλεια παρουσία του Πρωθυπουργού & Πολιτικών Αρχηγών με αφορμή την ιστορική επέτειο!

Ακολούθως, στις 7/4/20 με Κοινοβουλευτική μου Παρέμβαση προς την Υπουργό Παιδείας Ν.Κεραμέως και την Υπουργό Πολιτισμού Λ.Μενδώνη κατέθεσα πρόταση για την συνεργασία της Επιστημονικής Κοινότητας αλλά και όλων των αρμοδίων φορέων σχετικά με την διερεύνηση και στοιχειοθέτηση των ιστορικών γεγονότων που προηγήθηκαν της Απελευθέρωσης μας …

Ενώ, στις 10/4/20 απευθύνθηκα για τον σκοπό αυτό και προς τους Πρυτάνεις του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) & του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) καθώς  και στους Προέδρους των αντίστοιχων Τμημάτων Ιστορίας των δυο Ιδρυμάτων!

Προ ημερών (13/05/20) ενημέρωσα τους Μητροπολίτες της Θράκης ζητώντας την ευλογία τους και την ενεργοποίηση της Εκκλησίας σε αυτή την κοινή προσπάθεια διερεύνησης και αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο!

Πιστεύω ότι η επέτειος αυτή θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την ιστορική αναζήτηση, καταγραφή και τεκμηρίωση των τραγικών γεγονότων που οδήγησαν στον ξεριζωμό των προγόνων μας από τις πατρογονικές εστίες & στην φυσική εξόντωση μεγάλου αριθμού αυτών!!

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι άνθρωποι που αποτελούν τις ζώσες αναμνήσεις των γεγονότων είναι πλέον η τελευταία γενιά που σιγά σιγά «αποχωρεί», αφήνοντας στην λήθη ιστορίες και γεγονότα που σημάδεψαν την Θράκη.

Η κάθε θρακική οικογένεια έχει τη δική της τραγική ιστορία! Έχει την δική της καταγραφή που μπορεί να συνδεθεί σε μια κοινή αφήγηση μιας σκοτεινής εποχής, η οποία κόστισε στην Χώρα, στην Θράκη αλλά και στις οικογένειές μας.

Αποτελεί πρόταση και παράκληση προς κάθε Θρακιώτη που τιμά τους προγόνους και την ιστορία μας, από το θεσμικό του ρόλο είτε στην Περιφερειακή & τοπική αυτοδιοίκηση, είτε σε Ομοσπονδίες, Σωματεία, Συλλόγους, Συνδέσμους & Εστίες να συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση με πρωτοβουλίες, ενημερώσεις & δράσεις!

Οι σύλλογοι και τα μουσεία μας, θεματοφύλακες της παράδοσής μας, διαθέτουν τεράστιο πλούτο και υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα με συστηματικό τρόπο!!

Ενώ παράλληλα, επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν οι απανταχού Θρακιώτες σε ένα ενωτικό κάλεσμα συμβολής και συνεργασίας με κοινό στόχο να λάμψει η ιστορική αλήθεια και να πάρει την θέση και την αναγνώριση που της αξίζει.

Με το υλικό, τις αφηγήσεις & τα ντοκουμέντα που ίσως υπάρχουν στις οικογένειές μας θα πρέπει να “ζωντανέψουμε” την ιστορία της Θράκης στην ολότητά της & τον τραγικό ξεριζωμό!

Με την σπουδή και την υπογραφή της επιστημονικής κοινότητας η συγκεκριμένη  έρευνα θα φέρει σφραγίδα & ταυτότητα επίσημης ιστορίας της φυλής μας και θα διεκδικήσουμε την ανάλογη διεθνή αναγνώριση!

Οφείλουμε στην συμπλήρωση ενός αιώνα Ελευθερίας & στο κλείσιμο αυτού του εορταστικού έτους 2020, να αφήσουμε ως παρακαταθήκη έργο ερευνητικό και διδακτικό για την ιστορία της περιοχής!

Το 2020 είναι μόλις 100 χρόνια μετά το 1920 και 100 χρόνια πριν το 2120. Αν δεν υπάρξει οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια ΤΩΡΑ, την επόμενη εκατονταετηρίδα θα έχει λησμονηθεί η ιστορία μας και η θυσία των προγόνων μας.

Αποτελεί ιστορικό & εθνικό χρέος απέναντι στον μέλλον της Θράκης και της Ελλάδας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ!!