Κρούσματα κορωνοιού στην Ξάνθη. Που; Πότε; Πόσα; Υπάρχει εμπιστοσύνη στην ενημέρωση;

Και ξαφνικά η Ξάνθη γέμισε κρούσματα, με αποτέλεσμα να μπει στον κόκκινο κύκλο της καραντίνας και ο μέσος Ξανθιώτης αναρωτιέται πώς έγινε αυτό, αφού τουλάχιστον σε Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει αναλυτική ενημέρωση σε ποιες περιοχές της Ξάνθης βρέθηκαν, πότε έγιναν οι έλεγχοι, με δεδομένο ότι το νοσοκομείο δεν πραγματοποιεί έλεγχο για covid-19 και τα ιδιωτικά εργαστήρια απ΄ ότι μαθαίνουμε έχουν κάποιο κόστος και είναι άγνωστο αν ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ.

Τον προβληματισμό του μας μετέφερε συμπολίτης μας ο οποίος ανήκει στην λεγόμενη ομάδα υψηλού κίνδυνου και η επαφή με τα εγγόνια του είναι σε καθημερινή βάση.

Μεταφέρουμε αυτούσιους τους προβληματισμούς του συμπολίτη μας και μακριά από εμάς οι ιστορίες συνομωσίας αλλά… σύμφωνα με την δήλωση του Πρωθυπουργού ο οποίος στηρίζει, όπως και όλοι μας,  υποθέτω το έργο της επιστημονικής ομάδας, αρκεί βέβαια όποιος έχει αναλάβει το βαρύ έργο της ενημέρωσης πανελλαδικά να δίνει το δικαίωμα στους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι στον τόπο τους, γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, να αναλάβουν την λεπτομερή ενημέρωση στην Περιφέρεια μέσω της ΠΕ και οι δήμαρχοι τους δημότες τους όπως  π.χ. σε ποιες περιοχές της επικράτειας της Π.Ε. ή της Περιφέρειας ή του δήμου να ενημερώνουν για την ύπαρξη κρουσμάτων για να αποφευχθεί η μετακίνηση των υγιών συμπολιτών με σκοπό την προστασία της υγείας τους.

Εκτός αν οι τοπικοί άρχοντες δεν επιθυμούν να αναλάβουν αυτό το δύσκολο έργο της ενημέρωσης και της ευθύνης απέναντι στις κοινωνίες που διοικούν. – Αν ισχύει κάτι τέτοιο απλά επιβεβαιώνεται η ανικανότητα του διοικεί ν

Ο επόμενος προβληματισμός τους συμπολίτη μας έχει να κάνει με την αύξηση των κρουσμάτων.

Πώς προήλθαν αυτά;

Που έγιναν οι έλεγχοι;

Πότε έγιναν οι έλεγχοι;

Πόσο σίγουρο είναι το αποτέλεσμα;

Πώς έγινε η ιχνηλάτηση;

Δεκάδες ερωτήματα αυτού του τύπου είναι βέβαιο ότι περνούν από την σκέψη των πολιτών της Ξάνθης που από την μία στιγμή στην άλλη επιβλήθηκε το κλείσιμο των καταστημάτων οδηγώντας τους εργαζόμενους της εστίασης στην ανεργία και τους ιδιοκτήτες στα πρόθυρα της τρέλας.

Πόσο συνετό είναι αυτό όταν ο πολίτης δεν έχει την ελάχιστη ενημέρωση και όταν αποδεδειγμένα στην Ξάνθη  τον τελευταίο καιρό δεν γινόταν τεστ;

Πώς ξαφνικά «φούντωσαν» τα κρούσματα αφού δεν γινόταν κανένας έλεγχος και μας έχουν μεταφερθεί δεκάδες παράπονα από συμπολίτες μας που τα παιδιά τους επρόκειτο να κάνουν το τεστ για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την συνοριοφυλακή και έπρεπε να πληρώσουν.

Η δεύτερη και σοβαρότερη περίπτωση, είναι νωπή η επιστολή των συνδικαλιστών της Αστυνομίας, οι οποίοι αναφέρουν στην επιστολή τους που έστειλαν στην φυσική και πολιτική τους ηγεσία ζητώντας λύση στο πρόβλημα τους και αφορούσε τους συναδέλφους τους αστυνομικούς, οι οποίοι όταν επέστρεφαν  από αποσπάσεις στα νησιά και τον Έβρο, προκειμένου να αναλάβουν εκ νέου την υπηρεσία τους στην Ξάνθη, έπρεπε να πάνε για τεστ στην Θεσσαλονίκη γιατί στην Ξάνθη το νοσοκομείο δεν πραγματοποιούσε ελέγχους.

Άρα αυτό κάτι δείχνει πάντως όχι ότι στην Ξάνθη γίνονταν συστηματικά τα τεστ στον γενικό πληθυσμό. Απορία που γινόταν τα τεστ στην Ξάνθη και προέκυψε τόσο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων;

Πολλά είναι τα παραδείγματα και το ερώτημα ένα.

Πώς αυξήθηκαν απότομα τα κρούσματα αφού δεν γινόταν έλεγχοι;

Πώς αυξήθηκαν τα νούμερα αφού κανένας δεν γνωρίζει σε ποιες περιοχές της Ξάνθης έγιναν αυτά;

Αυτοί και άλλοι προβληματισμοί απασχολούν τον μέσο Ξανθιώτη και είναι λογικό η Περιφέρεια μέσω της Π.Ε. και οι δήμοι δια των δημάρχων να ενημερώσει του πολίτες.

Τέλος το μεγάλο ερωτηματικό που βασανίζει τους πολίτες της Ξάνθης είναι τι γίνεται με τα σχολεία.

Γιατί παραμένουν ανοιχτά όταν ολόκληρες σχολικές μονάδες μπαίνουν στην καραντίνα και κλείνουν;

Και όσο δεν έρχονται σαφείς απαντήσεις από υπεύθυνους ανθρώπους της εξουσίας να το γνωρίζει η κυβέρνηση και τα όργανά της ότι θα μεγαλώνει η αμφισβήτηση απέναντί στην επιστημονική ομάδα πού όρισε η κυβέρνηση για να προστατεύσει τον πληθυσμό.

Επαναλαμβάνουμε μακριά από εμάς οι ιστορίες συνομωσίας αλλά λίγη

επιπλέον ενημέρωση δεν βλάπτει.

Απεναντίας, είναι βέβαιο ότι όσοι πολίτες είχαν κάποιες αμφιβολίες για το σύστημα που προστατεύει την υγεία τους, αν ενημερωνόταν σωστά,  θα περιέθαλπαν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που με τις εισηγήσεις της καθορίζει ποια περιοχή θα «πεινάσει» και ποια όχι, αν όμως ενημέρωναν σωστά τον λαό είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα δέχονταν όχι μίνι locdown αλλά, γενικό προκειμένου να σωθεί η υγεία τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ