ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ (ΚΟΥΡΜΠΑΝ ΜΠΑΪΡΑΜ)

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας λαμβάνοντας  υπόψη ότι:

  • η θρησκευτική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας για το έτος 2020 εορτάζεται στις 31 Ιουλίου.
  • η διενέργεια θρησκευτικής σφαγής χωρίς αναισθησία είναι δυνατή σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, υπό την  προϋπόθεση ότι διενεργείται σε σφαγείο.
  • κατά τη θρησκευτική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ, για ενδεχόμενη σφαγή βοοειδών και αιγοπροβάτων εκτός σφαγείων, σε χώρους που  δεν διενεργείται κανένας κτηνιατρικός έλεγχος, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες  δεν μπορούν να εγγυηθούν την υγιεινή και ασφάλεια του παραγόμενου κρέατος.
  • στους χώρους πρόχειρης σφαγής είναι άγνωστο εάν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος (μη αποτέφρωση των υλικών ειδικού κινδύνου, πιθανή απόρριψη των ζωικών υποπροϊόντων στο περιβάλλον κλπ),

και έχοντας ως στόχο την προστασία της υγείας των μουσουλμάνων καταναλωτών, επισημαίνει  πως κατά την περίοδο εορτασμού του «Κουρμπάν-Μπαϊράμ» πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

  1. Η αγορά βοοειδών και αιγοπροβάτων  από οποιαδήποτε εκμετάλλευση διενεργείται μετά από έγκριση των Αρμοδίων Κτηνιατρικών Αρχών και τα ζώα που μετακινούνται πρέπει να φέρουν όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (άδεια διακίνησης, διαβατήρια,  σήμανση ζώων).
  2. Τα ζώα κατά την μετακίνηση προστατεύονται από επιθέσεις εντόμων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά ενώ στα βοοειδή εφαρμόζονται επιπλέον και τα μέτρα για την Οζώδη Δερματίτιδα. Το μεταφορικό μέσο πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται πριν και μετά τη φόρτωση των ζώων.
  3. Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας και θα εξετάζονται από επισήμους κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή. Επισημαίνεται πως για τις ανάγκες της γιορτής, όλα τα σφαγεία της Περιφέρειας θα λειτουργούν  για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για την διεκπεραίωση των σφαγών.
  4. Συνιστάται να προτιμώνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και Αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς τα ζώα αυτής της ηλικίας δεν εξετάζονται  για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται άμεσα από τους  καταναλωτές.  Ζώα μεγαλύτερης ηλικίας θα εξετάζονται για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες και μόνο μετά από αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα το κρέας τους θα διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
  5. Αν τα ζώα που πρόκειται να σφαγούν είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, τα εξής όργανα των ζώων δεν καταναλώνονται και θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή:
    • ΒΟΟΕΙΔΗ: Το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο και το μεσεντέριο,
    • ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ: Ολόκληρο το κεφάλι και ο νωτιαίος μυελός(στα ζώα μεγαλύτερα των 18 μηνών)
  1. Όλα τα παραγόμενα ζωικά υποπροϊόντα(πλην των δερμάτων) που θα προκύψουν από τη σφαγή πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αδρανοποίησης και αποτέφρωσης.
  2. Υπενθυμίζουμε πως θα διαγραφούν από τα μητρώα μόνο εκείνα τα ζώα που θα σφαγούν σε εγκεκριμένο  σφαγείο.
  3. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την προστασία της Υγείας των Μουσουλμάνων καταναλωτών, την προστασία των ζώων και  του περιβάλλοντος και την αποτροπή εμφάνισης και διασποράς Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων.

Επίσης επισημαίνεται πως κατά τη διαδικασία σφαγής και αγοραπωλησίας των ζώων  ισχύουν όλα τα μέτρα πρόληψης  για τον COVID-19.

Παρακαλούμε όλες τις Αρχές, τους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας καθώς και κάθε εμπλεκόμενο, να συνδράμουν για την άρτια και ομαλή διενέργεια των σφαγών στα πλαίσια του «Κουρμπάν Μπαϊράμ».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να  επικοινωνήσετε με τα τοπικά Τμήματα Κτηνιατρικής.

«Δελτίο Τύπου Ατομικά μέτρα Προστασίας  και μέτρα πρόληψης σε επίπεδο Δήμου για την καταπολέμηση των κουνουπιών»

Από την Δ/ση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, γίνεται γνωστό ότι Οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών για το φετινό έτος μετάδοσης 2020 ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2020 λαμβάνοντας υπόψη τα Ιστορικά εντομολογικά, επιδημιολογικά  και κλιματολογικά δεδομένα της Περιφέρειας.

Η εμπειρία μας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει ότι ο πρόβλημα της καταπολέμησης των κουνουπιών είναι σύνθετο και για την αποτελεσματική του αντιμετώπιση, απαιτείται διατομεακή συνεργασία.

Καταπολέμηση δεν είναι μόνο ο ψεκασμοί, που διενεργούνται εντατικά με επίγεια και εναέρια μέσα,  αλλά και η λήψη όλων εκείνων των μέτρων και ενεργειών που θα βοηθήσουν στην μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών.

Για αυτό το λόγο και παράλληλα με την εξέλιξη του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια, είναι αναγκαίο να τηρηθούν από τους δημότες τα ατομικά μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια και από τους δήμους τα μέτρα πρόληψης και προστασίας σε επίπεδο Δήμου ή δημοτικής ενότητας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όταν σε μία Περιοχή υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια γιατί τα προγράμματα αυτά δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο για αυτό η ατομική προστασία είναι απαραίτητη.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι :

  1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
  2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.
  3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων
  4. Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα
  5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
  6. Αντικουνουπικά πλέγματα στις πόρτες και τα παράθυρα
  7. Χρήση κουνουπιέρας , κυρίως στα βρέφη.
  8. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από τις αυλές των σπιτιών
  9. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών.
  10. Καλό κούρεμα γρασιδιού στον κήπο
  11. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος

 

Ταυτόχρονα η Περιφέρεια Βρίσκεται σε συνεργασία με τους Δήμους για την επίλυση θεμάτων αρμοδιότητας τους για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Τα Μέτρα Προστασίας σε επίπεδο Δήμου ή Δημοτικής ενότητας είναι:

  1. Καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων από οτιδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη ροή του νερού
  2. Καθαρισμός αγριόχορτων και βλάστησης από επιφανειακά νερά
  3. Αποκατάσταση εστιών αναπαραγωγής σε αστικό και περιαστικό σύστημα (παροχέτευση στάσιμων υδάτων ή και εξάλειψη υδατοσυλλογών πχ. με μπάζωμα.)
  4. Όχι στην αλόγιστη χρήση νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί
  5. Επιδιόρθωση Βλαβών στα συστήματα αποχέτευσης
  6. Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών), ιδιαίτερα σε Σχολεία, Νοσοκομεία, Βρεφονηπιακούς σταθμούς Ευαγή Ιδρύματα κ.α
  7. Κατάργηση λαθροαποχετεύσεων
  8. Αν στο Δήμο υπάρχει πισίνα ή σιντριβάνι, θέτουμε συχνά σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού.

 

Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας  και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ θα      είναι στη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε πληροφορία

 

 

ΤΗΡΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ