Απορρίμματα στον δήμο Μύκης. Μία κολόνια που κρατάει χρόνια – Καταγγελία νέου δημάρχου για τον ΣΔΑΝΞ

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν στην εφημερίδα Θράκη,   υπάρχει σοβαρό θέμα με τον ΣΔΑΝΞ ο οποίος δεν περνά τις προβλεπόμενες ημέρες για να κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων παρόλο που ο δήμος πληρώνει πολύ μεγάλα ποσά από τον προϋπολογισμό του για αυτήν την δουλειά.

Παράλληλα ο δήμαρχος μίλησε και για περικοπές στην αποκομιδή από τους οικισμούς όπου σύμφωνα με την πρακτική του προηγουμένου δημάρχου γινόταν ένας υποτυπώσεις και αδιαφανής διαγωνισμός και την συγκομιδή μέσα από τους οικισμούς,  αναλάμβαναν δημότες από τους οικισμούς, προκειμένου να μεταφέρουν τα απορρίμματα στον κεντρικό χώρο αποκομιδής ή στα κοντέινερ έξω από τον Εχίνο και από εκεί με την παρουσία του ΣΔΑΝΞ στον ΧΥΤΑ κάτι που όπως λέει ο δήμαρχος, δεν γινόταν ή γινόταν αποσπασματικά. Αφήνει σαφέστατα αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση η οποία δεν ασκούσε τον απαραίτητο έλεγχο με αποτέλεσμα η όλη κατάσταση να διαιωνίζεται τονίζοντας ότι ροκανιζόταν τα χρήματα του προϋπολογισμού του δήμου χωρίς ορατό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα πάντοτε με τις δηλώσεις του δημάρχου είναι στην άμεση προτεραιότητα του ο επανέλεγχος της κατάστασης και η διαμόρφωση νέας πολιτικής γύρω από το ζήτημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Μάλιστα σε παλιότερο ρεπορτάζ και επίσκεψη μας στην περιοχή του Εχίνου και ποιο συγκεκριμένα στο ηρώων των πεσόντων στα οχυρά του Εχίνου,  παρουσιάσαμε φωτογραφικό υλικό που φαινόταν ξεκάθαρα η αδιαφορία του προηγουμένου δημάρχου Μύκης κου Καπζά με πολλά σκουπίδια στις όχθες του ποταμού.

Άλλωστε δεν μπορεί κανείς να λησμονήσει την παρέμβαση των δικαστικών αρχών της Ξάνθης επί αντιδημαρχίας Καρα Χασάν όπου το ποτάμι μετατράπηκε σε έναν παράνομο ΧΥΤΑ.

Όπως λέει ο δήμαρχος Κ. Ριτβάν Ντελή Χουσείν, παρόλο που πέρασαν πολλά χρόνια από εκείνη την περίοδο, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει πολύ, προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει περικοπή στην πληρωμή των απορριμμάτων στον σύνδεσμο.

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι ο ΣΔΑΝΞ είναι στον αυτόματο πιλότο την τελευταία πενταετία δείγμα ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας του και φυσικά να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του.

Το θέμα του ΦΟΣΔΑ θυμίζει «θολό» τοπίο μιας και ουδείς γνωρίζει τι μέλη γενέσθαι.

Η σαθρή και θολή εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΔΑΝΞ κρατά δεκαετίες πριν αφού, οι υπεύθυνοι δεν έδωσαν την απαραίτητη προσοχή και σήμερα ουδείς γνωρίζει τι έγιναν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ πρόγραμμα για την αναβάθμιση του υποδοχέα των απορριμμάτων.

Στην ουσία αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι πολίτες της Ξάνθης έστειλαν ανθρώπους στους δημαρχιακούς θώκους του δήμου Ξάνθης και του δήμου Τοπείρου οι οποίοι δεν είχαν την ικανότητα να στηρίξουν το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στον νομό Ξάνθης.