Ζούμε σε εποχές, που φαίνεται ότι οι άνθρωποι και οι οργανωμένες κοινωνίες και δομές τους, είναι ευαισθητοποιημένοι και ενεργοποιούνται συνεχώς, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ίσως γιατί δεν έχουμε άλλα περιθώρια, αν θέλουμε να επιβιώσει μακροπρόθεσμα το ανθρώπινο είδος, αλλά και το ζωικό και φυτικό βασίλειο που το περιβάλλει.
Η έννοια της προστασίας, δεν είναι μονοσήμαντη, ούτε προς μία κατεύθυνση. Έχει πολλές έννοιες και αντίστοιχες εφαρμογές, ώστε όλοι να βρουν το κατάλληλο πεδίο για να ενεργοποιηθούν κατάλληλα.
H στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, αποτελεί ένα τέτοιο πεδίο και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τις επικείμενες και επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες ακούμε και διαβάζουμε πλέον καθημερινά.
Μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με την κυριολεκτική έννοια του όρου, είναι η ηλιακή. Όσο ο ήλιος εξακολουθεί να υφίσταται και να στέκεται εκεί ψηλά, θα υπάρχει διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια.
Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες.
Η ηλιακή ενέργεια στο σύνολό της είναι πρακτικά ανεξάντλητη, αφού προέρχεται από τον ήλιο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου για την εκμετάλλευσή της.
Το πλέον διαδεδομένο ενεργητικό ηλιακό σύστημα, είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, που είναι συνήθως τοποθετημένος στην ταράτσα ή στη στέγη ενός σπιτιού.
Είναι η απλούστερη και η γνωστότερη ηλιακή συσκευή. Κατά την λειτουργία του γίνεται εκμετάλλευση δυο φυσικών φαινομένων.
Με την αρχή του θερμοσίφωνου επιτυγχάνεται η κυκλοφορία του νερού με φυσικό τρόπο χωρίς μηχανικά μέρη (αντλίες κλπ.), ενώ η θέρμανση του νερού γίνεται με την εκμετάλλευση του φαινομένου του θερμοκηπίου που αναπτύσσεται στους συλλέκτες του.
Προσφορά στο περιβάλλον και στις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας είναι λοιπόν ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Ένας τέτοιο ηλιακό σύστημα, αποσοβεί ετησίως έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα.
Γι’ αυτό και αποτελεί και μια πραγματική απόδειξη οικολογικής συνείδησης καθώς χιλιάδες Έλληνες έχουν εγκαταστήσει αντικαθιστώντας τον αντικαθιστώντας τον κλασσικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα  εξασφαλίζοντας ενέργεια για περισσότερες από 300 ημέρες το χρόνο, με απόσβεση του κόστους εγκατάστασης εντός πενταετίας.
Μπορεί να δώσει ι όσο ζεστό νερό χρειάζεται καθημερινά μια οικογένεια. Η τοποθέτηση ενός ηλιακού συλλέκτη είναι απλή. Η δε συντήρηση που απαιτεί είναι ελάχιστη.
Για τον απλό καταναλωτή, είναι η πιο απλή και συμφέρουσα λύση για να περικόψει τους λογαριασμούς ρεύματος.
Επομένως, η ηλιακή ενέργεια είναι η μοναδική διαθέσιμη ενέργεια παντού και δωρεάν, είναι ενεργειακά ανεξάρτητη, απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον, δεν ρυπαίνει και η επένδυση στα ηλιακά συστήματα, είναι οικονομικά και ενεργειακά, η πλέον συμφέρουσα και αποδοτική, για κάθε ελληνικό νοικοκυριό!

Δείτε περισσότερα: Αγγελόπουλος Ηλιακοί θερμοσίφωνες