Σύμφωνα με πληροφορίες η στρατιά των λαθρομεταναστών στην απέναντι πλευρά του Έβρου «βιάζεται» να περάσει το «ποτάμι» στον Ελλαδικό χώρο πριν η στάθμη του πέσει όπως γίνεται κάθε Καλοκαίρι. «Είναι σύνηθες το φαινόμενο» μας λέει η πηγή μας και έτσι πληρώνουν «όσο – όσο» για να περάσουν.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παρατηρείτε αύξηση των ροών, ανεξάρτητα από το τι λέει το επικοινωνιακό κομμάτι της Κυβέρνησης, με δεδομένο ότι όταν πέφτει η στάθμη του νερού, δίνει την δυνατότητα να επιλέγουν βατά σημεία τα οποία ήδη έχουν εντοπισθεί από τις αρχές προστασίας των συνόρων και άρα δυσχεραίνει την είσοδό τους στην Χώρα μας.
Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των Μονάδων Συνοριακής Φύλαξης η είσοδος στην Χώρα μας λαθρομεταναστών είναι μία δύσκολη υπόθεση μια και οι διακινητές βρίσκουν στην κυριολεξία νέα περάσματα κάτι που δυσχεραίνει το έργο.
Η έλλειψη υποδομών προστασίας και του προσωπικού και η συνεχείς ένταση έχει κουράσει το προσωπικό, και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. που επισκέπτονται κατά καιρούς τον Έβρο φωτογραφίζονται και αφήνουν τον ντόπιο πληθυσμό να παλεύει με το «θηρίο»