Την Παρασκευή 27 Μαΐου,  παρουσιάστηκε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της καπναποθήκης «Π»,  του Ιδρύματος  Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Ο Ρένος ο Ζαχαρένιος, ένας ζαχαροπλάστης, διαφορετικός απ’ αυτούς που ξέρουμε, κεντρικός ήρωας στο βιβλίο:

“Μια ζαχαρένια συνταγή”

της αστυνομικού, συγγραφέα και UNHCR High Profile Supporter , Φωτεινής Κωνσταντοπούλου.

 Untitled XASAPIS 5

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου εμπνεύστηκε το βιβλίο της από το δράμα των προσφύγων που καταφεύγουν στη χώρα μας κυνηγημένοι από τους πολέμους. Ως αστυνομικός το βίωσε, ως συγγραφέας το κατέγραψε και ως άνθρωπος μας υπενθυμίζει τη μοναδική συνταγή που μπορεί να καταλαγιάσει το φόβο, τον πόνο, την εξαθλίωση: τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης. Το βιβλίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και κυκλοφορεί  με την υποστήριξη της Ε.Ρ.Τ., σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν για τη στήριξη της παγκόσμιας εκστρατείας Back2School της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει τιμηθεί με τη διάκριση της High Profile Supporter της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για αυτήν τη συγγραφική της δουλειά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χαιρετισμούς πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, εκ μέρους των συνδιοργανωτών απηύθυναν:

Ο Διευθυντής Αστυνομίας Ξάνθης, κ. Ευάγγελος Γκίκας

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, κ. Πασχάλης Λύρατζης

και ο Διευθυντής του Ιδρύματος  Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, κ. Σοφιανός Ουτατζής

 

Το βιβλίο προλόγισε η Ραλού Βλαχοπούλου, εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για παιδιά, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ενώ μουσική εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε η  Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Ηλιάδη.

Την ίδια ημέρα το πρωί ο Διευθυντής , το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές του 6/θ Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου  Σμίνθης υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά   τη συγγραφέα στην Σμίνθη. Η κ. Κωνσταντοπούλου παρουσίασε το βιβλίο της « Μια ζαχαρένια συνταγή» και  παράλληλα μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου οργάνωσε μια ξεχωριστή,  εικαστική δραστηριότητα για την ανάδειξη των εννοιών της αγάπης, της αλληλοβοήθεια και της αλληλεγγύης.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει αρχικά την συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου που μας τίμησε με την παρουσία της και έπειτα όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων: Τον Διευθυντή Αστυνομίας Ξάνθης, κ. Ευάγγελο Γκίκα, τον υπασπιστή, Αστυνόμο κ. Νεκτάριο Ορφανίδη, την Διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού Μύκης κα. Χρύσα Καζάκου, τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, κ. Πασχάλη Λύρατζη, την Διευθύντρια του Κέντρου κα Λιάνα Καρολίδου, τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστάσιο Μάρκου, την προϊστάμενη εκπαιδευτικών θεμάτων κα. Δήμητρα Ντομπρίκη, τον Διευθυντή του Μειονοτικού Δημοτικού Σμίνθης κ. Νουρεντίν Κιγιτζή, την υποδιευθύντρια κα. Βασιλική Τσαμούρη και όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, την Ραλού Βλαχοπούλου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για παιδιά, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τον αρχιμουσικό κ. Γιώργο Ηλιάδη, τον εκδότη-βιβλιοπώλη, κ. Μιχάλη Σπανίδη, τον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου «ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ», κ. Στέλιο Αρσενίου και τους ιδιοκτήτες του  Εστιατόριου -Καφέ «ΒΙΩΝ», αφους Καρπούζη.

 

 

 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Κτήριο 1 – Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων, τηλ.: 25410 29282, fax.: 25410 62086

Κτήριο 2 – Καπνεργατών 9, τηλ.:25410 26635, fax.: 25410 84647 Τ.κ. 67 100, Ξάνθη,

Web: www.fthrace.gr    blogfthrace.blogspot.com email: info@fthrace.grfthrace@otenet.gr