Το χρονικό της ενημέρωσης του δήμου Ευόσμου-Κορδελιού, από την κυβέρνηση, για την εγκατάσταση προσφύγων στο πρώην softex.

Βασικά… καμία ενημέρωση. “Αποφασίζομεν και διατάσσουμε

Ο δήμαρχος και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αιφνιδιάστηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι στα όρια του δήμου τους θα εγκατασταθούν μετανάστες από την Ειδομένη και εκεί φαίνεται πλέον ξεκάθαρα το αλαλούμ στο μεταναστευτικό ζήτημα  και η λογική του “αποφασίζομε και διατάσσουμε”.

Untitled XASAPIS 5

Την ώρα που ο αρμόδιος Υπουργός στην Ξάνθη, άκουγε με προσοχή τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των δημάρχων της Περιφέρειας ΑΜΘ, μερικά χιλιόμετρα παρα δίπλα, στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, η κυβέρνιση με αυταρχικό τρόπο, καταπατώντας κάθε ένοια σεβασμού τής Δημοτικής αρχής, τοποθετούσε τους πρόσφυγες στις παλιές πρός ενικοίαση  εγκαταστάσεις της πρώην softex.

Αυτή είναι η “προοδευτική” δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς θα αντιδράσει η τοπική κοινωνία καθορίστηκε στο έκτακτο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Με ανάρτηση του στο facebook ο Πέτρος Σούλας δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου ενημερώνει για το χρονικό της ενημέρωσης του σχετικά με την εγκατάσταση προσφύγων στα όρια του δήμου του.

Προσφυγικός Καταυλισμός – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

eyo

Στις 12:30 το μεσημέρι επιβεβαιώσαμε την πληροφορία για την δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού (βλ. δελτίου τύπου), κοντά στις φυλακές Διαβατών, αλλά μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου μας. Μέχρι της ώρας εκείνης κανείς πρόσφυγας δεν είχε εγκατασταθεί παρά γινόταν μόνον χωματουργικές εργασίες από τον στρατό.

Στις 13:30 συγκλήθηκε με απόφαση του δημάρχου η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου μας και έγινε ενημέρωση των αντιδημάρχων για τα στοιχεία που ήταν γνωστά μέχρι της ώρας εκείνης. Η εκτελεστική αποφάσισε την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου χθές το απόγευμα για την Πέμπτη  προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και να καθορίσουμε την παραπέρα στάση μας.

Στις 15:30 ο Δήμαρχος επισκέφθηκε τον υπό διαμόρφωση χώρο του καταυλισμού και ζήτησε υπεύθυνη ενημέρωση τόσο από τον αρμόδιο Ταξίαρχο του στρατού όσο και από τους εκπροσώπους του υπουργείου, ενώ ήδη είχαν αρχίσει να καταφθάνουν τα πρώτα πούλμαν με τις πρώτες οικογένειες προσφύγων. Από την ενημέρωση που είχε από την κυρία Μουτεβελή Δήμητρα, τον κύριο Αλεξανδρίδη Ιωσήφ και τον Ταξίαρχο Μηχανικού προέκυψαν τα εξής:
1ον. Ο χώρος (πρώην SOFTEX) μισθώθηκε για έξι (6) μήνες.
2ον. Στο διάστημα αυτό (των 6 μηνών) οι πρόσφυγες θα διασκορπισθούν σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.
3ον. Ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν θα είναι περίπου χίλιοι (1.000).
4ον. Όλοι οι πρόσφυγες είναι Συριακές οικογένειες (αυτό το διαπιστώσαμε βλέποντας τις λίστες προσφύγων).
5ον. Ότι οι εγκαταστάσεις θα πληρούν τις συνθήκες υγιεινής, και
6ον. Θα υπάρχει επαρκής αστυνόμευση και επαρκές ιατρικό προσωπικό