Μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ δύο τοπικών αμαξοστοιχιών που σημειώθηκε το πρωί στη νότια Γερμανία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους ενώ υπάρχουν περίπου εκατό τραυματίες, σ’ ένα από τα σοβαρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Εννέα άνθρωποι είναι νεκροί ενώ αγνοείται η τύχη δύο άλλων, ανακοίνωσε το μεσημέρι η αστυνομία της Βαυαρίας. Αναθεώρησε προς τα κάτω τον απολογισμό των τραυματιών και κάνει πλέον λόγο για 18 σοβαρά τραυματίες και 90 ελαφρά, έναντι συνολικά 150 προηγουμένως.

Έρευνα διεξάγεται για να διαπιστωθεί τι μπορεί να προκάλεσε τη σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο τοπικών τραίνων της εταιρείας Meridian κοντά στη λουτρόπολη Μπαντ Άιμπλινγκ.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον Ράινερ Σαρφ, το δυστύχημα σημειώθηκε ενώ τα τρένα κινούνταν «με χαμηλή ταχύτητα» σε μονή σιδηροτροχιά, παρόλο που η σύγκρουση ήταν μετωπική. Η κατάσταση της υγείας των μηχανοδηγών των αμαξοστοιχιών δεν έγινε αμέσως γνωστή.

Γερμανικό υπουργείο Μεταφορών: Οι σιδηρογραμμές διέθεταν σύστημα ασφαλείας

Από το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοινώθηκε πως η σιδηρογραμμή επί της οποίας συγκρούσθηκαν τα δύο τρένα είναι εξοπλισμένη μ’ ένα σύστημα πρόληψης αυτού του είδους των ατυχημάτων, ενώ προστίθεται πως τα μαύρα κουτιά θα επιτρέψουν να εξιχνιασθούν τα αίτια της σύγκρουσης.

«Έχουμε να κάνουμε με μια σιδηρογραμμή που διαθέτει το σύστημα PZB αυτό το σύστημα εξασφαλίζει αυτόματα ότι τα τρένα δεν συγκρούονται μεταξύ τους, καθώς τα υποχρεώνει να φρενάρουν», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Εξετάζονται τα σενάρια του «τεχνικού προβλήματος ή ενός ανθρώπινου λάθους», δήλωσε ο κ. Ντόμπριντ, ο οποίος μίλησε στον τόπο του δυστυχήματος για μια «φρικτή καταστροφή».

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε “συγκλονισμένη” από τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ δύο τοπικών τρένων στη νότια Γερμανία.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ