Υλικά (για 4 άτομα)

1-2 χταπόδια, σύνολο 1 κιλό περίπου, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια,
1 κουταλάκι σπόροι μαύρου πιπεριού,
1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα,
2 φύλλα δάφνης,
½ φλ. (περίπου) ελαιόλαδο,
1 κουταλάκι ρίγανη,
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικά),
1 λεμόνι ο χυμός,
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Βάζετε το χταπόδι (ή τα χταπόδια) σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό, τους σπόρους του πιπεριού, τη δάφνη και το κρεμμύδι. Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε να βράσει και να κατεβάσει το νερό του. Το βράζετε για 30-45 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους ανακατεύοντάς το συχνά για να μην κολλήσει και προσθέτοντας αν χρειαστεί μερικές κουταλιές νερό. Το χταπόδι είναι έτοιμο όταν τρυπώντας το με πιρούνι δεν βρίσκετε αντίσταση. Το στραγγίζετε, πετάτε το νερό του (αν έχει μείνει) το κρεμμύδι, τη δάφνη και το πιπέρι και το αφήνετε να κρυώσει.
Βάζετε το χταπόδι σε δοχείο, το περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι και ανακατεύετε μέσα τη ρίγανη και το σκόρδο (αν θα βάλετε). Το αλατοπιπερώνετε ελαφρά και το κρατάτε σκεπασμένο στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες ή καλύτερα για ένα βράδυ.